Οι «ελλείπουσες» ευθύνες του καπετάνιου και η διοικητική έρευνα για τους… ναύτες

Οι έντονες βροχοπτώσεις και η επίσκεψη τουριστών στο μεταλλείο του Μιτσερού, την 14η Απριλίου 2019, ήταν η αφορμή για να αποκαλυφθεί η απόλυτη φρίκη και η δράση ενός κατά συρροή δολοφόνου που κρυβόταν πίσω από τους φόνους πέντε γυναικών και δύο κοριτσιών, δολοφονίες οι οποίες «ξεγύμνωσαν» τους χειρισμούς της Αστυνομίας σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα.

Τα όσα αποκαλύπτονται μέρα παρά μέρα ξεσηκώνουν όλο και περισσότερο την κοινή γνώμη, η οποία κατακεραυνώνει την Αστυνομία, ενώ ταυτόχρονα ζητά τόσο την παραίτηση του Αρχηγού της Δύναμης Ζαχαρία Χρυσοστόμου, όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου. Στο παιχνίδι των ευθυνών, ρίχθηκαν και τα κόμματα τα οποία κυμαίνονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Μετά το πέρασμα οκτώ ημερών, την εμφάνιση του στα ΜΜΕ κάνει ο Αρχηγός Αστυνομίας ο οποίος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, στην οποία δεν δέχθηκε να του υποβληθούν ερωτήσεις, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι:  

«Αναγνωρίζουμε ότι έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό, που έτυχαν από μέρους της Αστυνομίας, καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα, Ούτε απαξιώνουμε, ούτε υποτιμούμε τα ερωτήματα αυτά. Αντιθέτως, κατανοούμε τον αποτροπιασμό και το αίσθημα ανησυχίας, που οι υποθέσεις αυτές προκαλούν στην κυπριακή κοινωνία. Ως Αστυνομία Κύπρου διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε κάθε πρόθεση να διερευνήσουμε τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί, με διαφάνεια και ειλικρίνεια και προπάντων με διάθεση να βελτιωθούμε σε περίπτωση που θα διαπιστωθούν τυχόν αδυναμίες, και βεβαίως αν υπάρχουν θα αποδοθούν ευθύνες».

Εκ τότε, η υπόθεση έλαβε ακόμη περισσότερες διαστάσεις σε σχέση με τις πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας γύρω από τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος στο μεταξύ λίγες μέρες μετά ομολογεί ότι διέπραξε επτά δολοφονίες.

Οι καταγγελίες γύρω από τους χειρισμούς της Αστυνομίας δίνουν και παίρνουν, προκαλώντας όλο και περισσότερο την οργή της κοινής γνώμης, ενώ στις 24 Απριλίου ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανακοινώνει τον διορισμό τριμελούς επιτροπής υπό τον βοηθό Αρχηγό Δημητράκη Δημητρίου, η οποία θα διερευνήσει κατά πόσον έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες από τα μέλη της Αστυνομίας κατά τις εξαφανίσεις γυναικών από τις Φιλιππίνες, ενώ παράλληλα με την ολοκλήρωση των ερευνών από την επιτροπή θα γίνουν εισηγήσεις για όσα τηρούνται σε τέτοιες υποθέσεις.

Ωστόσο, βάσει της σύνθεσης της Επιτροπής, δεν μπορούν να διερευνηθούν για τον ίδιο τον Αρχηγό, αφού η Επιτροπή αποτελείται από υφιστάμενους του.

Εκτός από την πρώτη του δήλωση, ο Αρχηγός Αστυνομίας, μέχρι σήμερα, δεν μίλησε ποτέ για ευθύνες που ενδεχομένως να έχει ο ίδιος ως «καπετάνιος» του πλοίου, ενώ αναφέρθηκε σε «ερωτήματα» που εγείρονται και τα οποία θα απαντηθούν μετά την διοικητική έρευνα, η οποία όμως δεν μπορεί να τον «αγγίξει». Και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ουκ ολίγες ήταν οι έρευνες που διατάχθηκαν τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα των οποίων αγνοούνται.

Παρά την κατακραυγή και τις φωνές για παραίτηση, ο Αρχηγός συνεχίζει να κρατά σιγήν ιχθύος, ενώ την ίδια ώρα δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν ως ο καθ΄ύλην αρμόδιος, αφού πρόκειται για επιχειρησιακά ζητήματα που δεν εμπίπτουν στην εποπτεία του πολιτικού του προϊστάμενου Ιωνά Νικολάου.

Όπως είχαμε μετεαδώσει, τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά το Προεδρικό το οποίο δεν κρύβει τον εκνευρισμό του, ενώ χθες ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω, Βασίλης Πάλμας ανακοίνωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί, συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα