«Το μείγμα εξερράγη στα χέρια μου, το χέρι μου άρχισε να λιώνει σαν κερί…»

Ένα λάθος της στιγμής και μια νεανική απερισκεψία για ένα κρότο, μπορούν να πετάξουν μια ολόκληρη ζωή στα σκουπίδια. Μπορούν να βυθίσουν μια ολόκληρη οικογένεια στο πένθος, αντί στην Ανάσταση να οδηγηθεί στη σταύρωση.
 
Κάποιοι έχασαν χέρια απ’ τις κροτίδες, κάποιοι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ κάποιοι άλλοι την γλύτωσαν από τύχη. Όλοι όμως μετά από ένα ατύχημα μαθαίνουν και προσπαθούν να συνετίσουν και τους υπόλοιπους πριν είναι πολύ αργά…
 
Ένας απ’ αυτούς, ο Σωτήρης… Ένα παιδί που σε μικρότερη ηλικία είχε μια από τις χειρότερες συνήθειες. Να φτιάχνει κροτίδες. Έζησε από πρώτο χέρι την έκρηξη μέσα στα χέρια του, ωστόσο, ήταν από τους τυχερούς.
 
Σήμερα, μιλώντας στον REPORTER, θέλει απλώς να αποτρέψει όσους περισσότερους μπορεί από το να ανάψουν κροτίδα…Θέλει να τους σταματήσει πριν είναι πολύ αργά.
 
Η συνήθεια που παραλίγο
να καταλήξει σε όλεθρο…
Ο Σωτήρης ασχολείτο πολύ με τις κροτίδες και κάθε φορά ήθελε να «ανεβαίνει επίπεδο», κάνοντας κάτι πιο δυνατό με περισσότερη ζημιά.
 
«Το είχα μέσα μου, δεν μου είπε κανένας, ούτε με πίεζε κανείς να τις κάνω. Ότι ώρα και αν ήταν, καθόμουν με την ησυχία μου και έφτιαχνα κροτίδες».
 
Πριν από οκτώ χρόνια, μια μέρα της Αγίας Εβδομάδας, ο Σωτήρης θυμάται τον εαυτό του να αγοράζει ως συνήθως, υλικά για να φτιάξει κροτίδες.
 
«Γύρισα στο σπίτι και ξεκίνησα να κάνω το πρώτο μείγμα. Το έφτιαξα και πήγα όπως πάντα να δω αν το πέτυχα όπως θα ήθελα. Ήμουν και επιλεκτικός, τα θυμάμαι και γελάω γιατί ένα κακό συνήθειο είναι, παρά έθιμο που πιστεύουν οι περισσότεροι», θυμάται σήμερα ο Σωτήρης.
Όπως εξηγεί, «η κροτίδα πέτυχε και το είδε ένας φίλος και μου είπε να του φτιάξω και του ίδιου μία».
 
Εκείνη, ήταν η τελευταία φορά που άγγιξε αυτά τα υλικά...
 
«Έριξα τα μείγματα μου και τα μαγείρευα κυριολεκτικά μέσα στην κουζίνα, μπροστά από τη μητέρα μου. Πάντα ήμουν συγκεντρωμένος, αλλά δυστυχώς σε κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνό μου, το απάντησα, αφαιρέθηκα και το μείγμα εξερράγη στα χέρια μου».
Ένιωσα ένα ηφαίστειο στα χέρια μου…
Οι επόμενες στιγμές ήταν τρομακτικές, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη μητέρα του, που έζησε τον τρόμο και την έκρηξη από πολύ κοντά.
 
Ο Σωτήρης, θυμάται σήμερα ότι στην αρχή είχε νιώσει σαν να πέρασε από ηφαίστειο.
 
«Μετά ήμουν σίγουρος ότι έκανα μεγάλη ζημιά. Σε δευτερόλεπτα το χέρι μου άρχισε να λιώνει σαν κερί. Η μάνα μου δεν ανέπνεε κανονικά και ήμουν δίπλα της για να μην πάθει κάτι. Αμέσως πήρα τον μεγαλύτερο αδελφό μου και του είπα έλα γρήγορα σπίτι και έκρουσα άσχημα με τις κροτίδες».
 
Θυμάται ότι τον πήρε και τον μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο. «Η μάνα μου δίπλα μου ήταν με το οξυγόνο για να αναπνέει, επειδή το σοκ ήταν τεράστιο, νόμιζα ότι θα την έχανα. Μετά από αρκετές ερωτήσεις για το τι μείγμα έκανα, πως έγινε, μεταφέρθηκα σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Με άφησαν μέσα και μου χορηγούσαν φάρμακα, μέχρι και η αλοιφή μου είχε κορτιζόνη για τον πόνο».
 
Η γνωμάτευση του γιατρού ήταν ότι είχε εγκαύματα δευτέρου-τρίτου βαθμού. «Μίλησα με ένα πυροτεχνουργό, του εξήγησα πώς έγινε, τι έκανα από την αρχή της διαδικασίας μου και στην απάντηση του έμεινα έκπληκτος. Αυτή η διαδικασία είναι για κατασκευή κανονικής βόμβας, απλά να ξέρεις ότι είσαι τυχερός, είχες άγιους μαζί σου».
«Έρχεσαι και μου λες εμένα που
τα έζησα τον τρόπο να πεθάνεις;»
Αφότου αποθεραπεύθηκε, ο Σωτήρης θυμάται όσα πέρασε εκείνες τις δύσκολες μέρες σαν ένα κακό όνειρο. Παράλληλα, θυμάται ακόμα ότι όλοι ήταν κοντά του. «Κατάλαβα ότι όχι μόνο έβαλα τον εαυτό μου σε κίνδυνο, αλλά και τους άλλους γύρω μου. Μετά από αυτό το περιστατικό δεν έκανα ξανά η αλήθεια, αλλά είδα πολλές φορές να βάζουν κροτίδες. Δεν μπορείς να πλησιάσεις, όταν ανάψει το φυτίλι, απλά τρέχεις και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα, μέχρι να τους κοντέψεις εξαφανίζονται. Ήμουν ένας από αυτούς και ξέρω. Δεν μιλάμε μόνο για καπνογόνα, χαλκοσωλήνες, υδροσωλήνες. Έκανα και πιο μεγάλα πράγματα».
 
Όπως αναφέρει, «μέχρι σήμερα με ρωτάνε τον τρόπο που τις έκανα. Εδώ καταλαβαίνεις ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Έρχεσαι και μου λες εμένα που τα έζησα, να σου πω τον τρόπο να πεθάνεις; Φυσικά η απάντηση μου είναι αρνητική».
 
Το μήνυμα για την αποφυγή των κροτίδων
Ο Σωτήρης κλείνοντας έστειλε το δικό του μήνυμα στους νέους που ασχολούνται με τις κροτίδες. «Θέλω να πω με απλά λόγια σε νέους και μεγάλους, περάστε καλά με τις οικογένειες σας, τους φίλους σας και άστε τις κροτίδες πίσω. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι κροτίδες δεν είναι έθιμο. Είναι απλά ένα κακό συνήθειο που πάει από γενιά σε γενιάΔεν σκέφτεσε τον εαυτό σου αν θα πάθει κακό; Που σε περίπτωση άσχημου περιστατικού θα είσαι έτσι μια ζωή; Που δεν θα μπορείς να δουλέψεις; Αν όχι όλα αυτά, υπολόγισε τουλάχιστον τους δικούς σου ανθρώπους που σε νοιάζονται και εκείνους που απλά ήταν περαστικοί από εκεί».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Μάχη με τις φλόγες στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού-Σε ετοιμότητα για πιθανές εκκενώσεις
Πρόεδρος Ανωτάτου: Γυναίκες το 56% του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών-Στάλθηκε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο