Τα τελευταία στίγματα ζωής τριών θυμάτων και τα σημάδια που αγνοήθηκαν-Πολλά τα γιατί

Πληθαίνουν τα ερωτήματα, αναφορικά με τον τρόπο που η Αστυνομία χειρίστηκε τις υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων μετά και την ομολογία του 35χρονου λοχαγού, ότι δολοφόνησε επτά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα παιδιά, αφού αποκάλυψε, ότι η δολοφονική του δράση άρχισε το 2016.

Την ίδια ώρα που η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί τις φρικιαστικές εξελίξεις, παραμένει άγνωστο αν το μακάβριο του έργο άρχισε νωρίτερα.

Ο REPORTER έχει στην κατοχή του ντοκουμέντα τα οποία δεν δημοσιεύει για ευνόητους λόγους που δείχνουν τις τελευταίες κινήσεις τριών θυμάτων, ενώ δύο από τις υποθέσεις εξαφανισμένων, καταχωρήθηκαν στο τέλος ως «μη αστυνομικής φύσεως υποθέσεις».

•H Arian Palanas Lozano έφυγε από το σπίτι όπου διέμενε στις 23 Ιουλίου περίοδο κατά την οποία η εργοδότης της απουσίαζε σε θερινές διακοπές στις Πλάτρες. Όταν καταγγέλθηκε η εξαφάνιση της η Αστυνομία η εργοδότης της (πρώην βοηθός Αρχηγός) εξέφρασε την ανησυχία της επειδή το τηλέφωνο της έπαιζε κλειστό. Η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή του δικοινοτικού γραφείου για να διαπιστωθεί εάν η Arian πήγε στα κατεχόμενα, χωρίς κάτι τέτοιο να διαπιστωθεί. Παράλληλα ελέχθηκαν και τα αεροδρόμια χωρίς επίσης να διαπιστωθεί ότι η 28χρονη αναχώρησε από την Κύπρο. Η τελευταία φορά που εξέπεμψε σήμα το κινητό της, σύμφωνα με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που συλλέχθηκαν ήταν στις 23 Ιουλίου 2018 στις 6 και 33 το απόγευμα. Η υπόθεση καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».

•Η εξαφάνιση της Maricar καταγγέλθηκε στις 15 Δεκεμβρίου από τη μητέρα της. Η ελλείπουσα είχε πάει να διαμείνει με φίλη της. Τόσο η φίλη της όσο και η μητέρα της έδωσαν κατάθεση στις 18 Δεκεμβρίου. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε πως η ελλείπουσα δεν πέρασε στα κατεχόμενα, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και η πρεσβεία των Φιλιππίνων. Τελευταία φορά το κινητό της εξέπεμψε σήμα από κεραία στην οδό Γλάσδτωνος στη Λεμεσό. Η υπόθεση καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».

•H εξαφάνιση της Marry Rose και της κόρης της Sierra καταγγέλθηκε στις 4 Μαΐου του 2018. H συγκάτοικος της κατήγγειλε την εξαφάνιση στην Αστυνομία και έδωσε στις αρχές το τηλέφωνο κάποιου Ορέστη τον οποίο θα συναντούσε. Η Αστυνομία κάλεσε τον συγκεκριμένο αριθμό για να διαπιστώσει πως αυτός ήταν εκτός λειτουργίας. Μετά από σχετική αίτηση στην ΜΤΝ διαπιστώθηκε πως το κινητό της εξέπεμψε για τελευταία φορά στις 6 Μαΐου του 2018 στις 4 και 28 το απόγευμα από κεραία του αεροδρομίου Λάρνακας.
 
Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα (τα οποία ενδέχεται να ανατραπούν, σε περίπτωση που αποκαλυφθούν κι άλλα θύματα) η δολοφονική πορεία του 35χρονου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 με τη δολοφονία της Livia Florentia Buena και της κόρης της Elena Natalia.
 
Συνεπώς, εξάγεται το τρομακτικό συμπέρασμα, πως τουλάχιστον πέντε άλλα πρόσωπα –συμπεριλαμβανομένου και ακόμη ενός παιδιού- θα ήταν σήμερα ζωντανά, εάν η Αστυνομία έφτανε στην άκρη του νήματος της εξαφάνισης μητέρας και κόρης εγκαίρως.
 
Προκύπτουν, συνεπώς, πολλά ερωτήματα:

  • Τι είδους έρευνα ήταν αυτή, που ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξει η Αστυνομία πως επρόκειτο για θύματα εγκληματικής ενέργειας; 
  • Πόση σημασία αποδόθηκε στην εξαφάνιση δύο ατόμων και δη ενός μικρού παιδιού;
  • Πού κατέληξαν οι εν λόγω έρευνες;
  • Σε ποιο βαθμό διερευνήθηκαν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και ποια συμπεράσματα εξήχθησαν από την Αστυνομία;
  • Πόσο καλά ερευνήθηκε το σπίτι που έμενε η μητέρα και η κόρη και τι εντύπωση αποκόμισε η Αστυνομία από την εικόνα του;
  • Ζήτησαν από την φίλη της Marry Rose περισσότερες πληροφορίες για τον «Ορέστη», αφού θεωρητικά ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που την είχε δει;
  • Ζητήθηκε άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων της Marry Rose, ώστε να διαπιστωθούν οι τελευταίες της κινήσεις και επικοινωνίες;
  • Αν θεώρησαν ότι μητέρα και παιδί έφυγαν για το εξωτερικό, γιατί δεν διαπίστωσαν νωρίτερα ότι το διαβατήριο της μικρής Sierra βρισκόταν στην Κύπρο;
  • Δεν θορύβησε τις Αρχές το γεγονός πως δεν έλειπαν τα προσωπικά αντικείμενα της Marry Rose και της εξάχρονης κόρης της;
  • Σε ποιο στάδιο των ερευνών αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια στις δολοφονίες;
  • Πόσες καταθέσεις λήφθηκαν από το περιβάλλον των θυμάτων, για να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη;
  • Ποιες έρευνες έγιναν μέσω των ξένων υπηρεσιών για να διαπιστωθεί κατά πόσον όντως βρίσκονταν στο εξωτερικό τα θύματα;

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου