Τρεις γυναίκες από τη Σομαλία δηλώθηκαν ως εξαφανισμένες σε μία εβδομάδα

Τρεις γυναίκες από τη Σομαλία, που διαμένουν στην Κύπρο ως αιτητές ασύλου και πρόσφυγες, έχουν αναφερθεί ως ελλείπουσες από την περασμένη εβδομάδα μέχρι σήμερα, αναφέρει το γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR Κύπρου).
 
Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η UNHCR Κύπρου σημειώνει πως η εξαφάνιση των γυναικών αυτών υπογραμμίζει την ανάγκη για αντιμετώπιση  ενός αριθμού κενών που υπάρχουν σε ότι αφορά την αποτελεσματική προστασία των αιτητών ασύλου και των προσφύγων στην Κύπρο.
 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για διασφάλιση της ενσωμάτωσης αυτής της ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας των προσφύγων και να ενισχυθεί η προσωπική τους αυτονομία, η εκπαίδευση και η πρόσβασή τους σε ευκαιρίες για εξασφάλιση μέσων διαβίωσης.
 
Μέσω της ενδυνάμωσης τους θα είναι λιγότερες οι πιθανότητες να πέσουν θύματα λαθρεμπόρων και διακινητών, ένα φαινόμενο που επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων παγκόσμια, περιλαμβανομένης της Κύπρου, σημειώνεται.
 
Ακόμη αναφέρεται πως η μετάβαση από τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας για τους αιτητούς ασύλου και για τους ανήλικους σε ανεξάρτητους χώρους διαμονής στην κοινότητα απαιτεί τη λειτουργία κάποιων μηχανισμών. Προστίθεται πως οι δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας για ανήλικους και στο κέντρο υποδοχής στην Κοφίνου πρέπει να περιλαμβάνουν πρακτικά μαθήματα για το πώς τα άτομα αυτά μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και να διαχειρίζονται θέματα όπως η εξεύρεση στέγης, η εργοδότηση και η πρόσβαση στα δικαιώματα κοινωνικής ευημερίας.
 
Σημειώνεται επίσης πως τα μαθήματα πολιτιστικού προσανατολισμού μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της κυπριακής κοινωνίας και στην ένταξή τους σε αυτήν.
 
Η UNHCR Κύπρου επισημαίνει πως χρειάζεται περισσότερη στήριξη για τα ασυνόδευτα παιδιά που αναμένεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας όταν γίνουν 18 ετών, και πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη συχνής και συστηματικής επίβλεψης των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν εκτός αυτών των εγκαταστάσεων ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

`Ολοι οι νεαροί καθώς και οι ευάλωτοι αιτητές ασύλου και πρόσφυγες που φεύγουν από το κέντρο υποδοχής στην Κοφίνου χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια για να βρουν επαρκή και ασφαλή στέγη και να σχεδιάσουν μια ζωή με νόημα, καταλήγει η UNHCR Κύπρου.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης