Η οσμή θανάτου των στοιχειωμένων μεταλλείων του Μιτσερού-Το μαύρο παρελθόν

Πριν από την Kυριακή 14 Απριλίου, όταν τουρίστες εντόπισαν κάτι που έμοιαζε με σορό εντός του φρεατίου, το Μιτσερό ήταν γνωστό για τα τρία μεταλλεια της κοινότητας. Τα μεταλλεία, που για δεκαετίες ολόκληρες έδιναν ψωμί στους κατοίκους των γύρω περιοχών, αλλά και που την ίδια ώρα όμως έντυναν οικογένειες στα μαύρα.
 
Τις τελευταίες δέκα ημέρες το Μιτσερό, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα για έναν ακόμη εξίσου, ίσως και πιο τραγικό λόγο.
 
Το φρεάτιο του εγκαταλελειμένου μεταλλείου της ΕΜΕ, μετατράπηκε σε υγρό τάφο για τουλάχιστον δύο γυναίκες, χωρίς κάνεις να ξέρεις τι άλλο κρύβεται στο βυθό του, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της ΕΜΑΚ και τις ιδιωτικής εταιρίεας που χειρίζεται την κάμερα ρομπότ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LIVE: Εισβάλλει στο πιο κρίσιμο σημείο του φρεατίου η ρομποτική κάμερα
 
Από αρχαιοτάτων χρόνων, η κοινότητα θεωρείτο μια σημαντική μεταλλευτική περιοχή, αφού σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία το 3000 πχ μέχρι το 1500 στην περιοχή γινόταν εξόρυξη χαλκού. Το μαρτυρούν άλλωστε οι σωροί με μαύρες σκουριές που εντοπίζονται μέχρι σήμερα.
 
Κι αν νομίζετε πως το Μιτσερό έβγαζε πάντα χαλκό, αυτό είναι λάθος. Το 1923 η Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων πήρε άδεια από τους Βρετανούς για εξόρυξη χαλκού. Κατά τις έρευνες όμως αντί κοιτάσμ ατα χαλκού εντοπίστηκαν κοιτάσματα χρυσού. Αυτός ήταν κι ο λόγος  που ξεκίνησαν αμέσως εξόρυξη και επεξεργασία του χρυσού σε εργοστάσιο που ανέγειραν στην περιοχή που όμως δεν σώζεται σήμερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πτώμα και μετά παραδοχή… Η τακτική του λοχαγού, οι γρίφοι και οι σπαζοκεφαλιές
 
Το εργοστάσιο χρυσού λειτούργησε από το 1934 μέχρι το 1945. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π το εργοστάσιο υπολειτουργούσε ενώ το 1945 έκλεισε οριστικά.Ο επισκέπτης του Μιτσερού σήμερα μπορεί να δει δύο μεταλλεία, αυτό της Κοκκινόγειας και της Κοκκινοπεζούλας.
 
Το ένα μεταλλείο είναι χρονικά, η συνέχεια του άλλου. Ας τα πιάσομε όμως από την αρχή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν πιθανές ευθύνες που οδήγησαν στη φρίκη-Διοικητική έρευνα στην Αστυνομία

Η κόκκινη λίμνη ή Κοκκινοπεζούλα
Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες, ξένους και ντόπιος αφού στο σημείο παρουσιάζεται ένα μοναδικό στο είδος του φαινόμενο. Κόκκινη λίμνη δεν συναντάς παντού.
 
Στην περιοχή εντοπίστηκαν κοιτάσματα σιδηροπυρίτη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και η Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (ΕΜΕ) ξεκίνησε άμεσα την εκμετάλλευση του. Στη περιοχή που σήμερα βρίσκεται η λίμνη, υπήρχε βουνό, και η εργασίες εξόρυξης γίνονταν υπόγεια.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Infographic: Τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα του Ορέστη που έσφιξαν τον κλοιό

 
Κι αν είναι κάτι που στιγμάτισε το συγκεκριμένο μεταλλείο είναι οι θάνατοι δεκάδων μεταλλωρύχων.
 
Ένας μετά τον άλλον οι εργάτες πέθαιναν από συλίκωση (πνευμοκονίαση). Μια ουσία που βρισκόταν εντός του Μεταλλείου έφρασε τους πνεύμονες των μεταλλωρύχων που έβρισκαν αργό και βασανιστικό θάνατο. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι θάνατοι ήταν δεκάδες ενώ τα περισσότερα θύματα τα μετρά το χωριό της Πλατανιστάσας με 25 περίπου νεκρούς.
 
Υποχρεωτικά η ΕΜΕ προχώρησε σε αποκάλυψη του Μεταλλείου σταδιακά από το 1959. Έτσι δημιουργήθηκε και η σημερινή μορφή του χώρου που μοιάζει με ένα μεγάλο κρατήρα που μεγάλωνε μέχρι το 1967 όταν και το μεταλλείο έκλεισε οριστικά και ο χώρος απέκτησε τη σημερινή του μορφή. Σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται για βολές της Εθνικής Φρουράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο «Ορέστης» και η ασέλγεια πάνω από τα πτώματα για μια χούφτα ψήφους
 
Λίγα μέτρα πιο κάτω, από την απέναντι πλευρά του δρόμου βρίσκεται ένα δεύτερο μεταλλείο, αυτό της Κοκκινόγειας. Και αυτό το μεταλλείο, λειτούργησε υπό τη διεύθυνση της ΕΜΕ μέχρι το 1979 όταν και έκλεισε οριστικά.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το μεταλλείο εξορύχτηκαν περίπου 600 τόνοι μεταλλεύματος. Λειτουργούσε σε υπόγειες στοές και σε αυτό εργάζονταν 400 μεταλλωρύχοι από όλοι την Κύπρο μεταξύ αυτών και Τουρκοκύπριοι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επέλεξε να μπλέξει στοχευμένα τον συγκεκριμένο 30χρονο ο serial killer
 
Αν επισκεφθεί κανείς το σημείο σήμερα μπορεί να μπει στη Γαλαρία (όχι πολύ βαθιά γιατί έχουν αφαιρεθεί τα στηρίγματα μέσα στις στοές), ότι έμεινε από το δωμάτιο ελέγχου και επικοινωνίας καθώς και τα σιδερένια σιλό μέσω των οποίων το μετάλλευμα διοχετευόταν σε φορτηγά για να πάει προς επεξεργασία.
 

Ο χώρος αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου ενώ αποτελεί ένα μνημείο για όσους μεταλλωρύχους έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο. Άλλωστε το κόκκινο χρώμα της λίμνης για τους συγγενείς των θυμάτων του μεταλλείου θα θυμίζει το αίμα όσων χάθηκαν εκεί.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η νομική ερμηνεία πίσω από έναν serial killer και η…κατάρα για την υπεράσπιση


 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»