Έρχεται δικανικός ψυχολόγος για να ερευνήσει το… κουστούμι θανάτου του λοχαγού

Την βοήθεια δικανικού ψυχολόγου από το εξωτερικό αναμένεται να ζητήσει η Αστυνομία, σε μια προσπάθεια να «εισβάλει» στο μυαλό του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος μέχρι στιγμής ομολόγησε τους δύο φόνους γυναικών που βρέθηκαν στο λατομείο του Μιτσερού, ενώ την ίδια τύχη είχε και το εξάχρονη κοριτσάκι, κόρη του ενός θύματος, το οποίο υπέδειξε ότι έριξε στη λίμνη του Ξυλιάτου.  
 
Οι Κυπριακές Αρχές βρίσκονται για πρώτη φορά αντιμέτωπες με τέτοιου ειδεχθούς εγκλήματος, το οποίο αποκαλύφθηκε μέσα από το δικανικό έλεγχο του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έφθασε στα ίχνη του «Ορέστη», πίσω από τον οποίο κρυβόταν ο 35χρονος λοχαγός και μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Βadoo, ψάρευε τα θύματα του.

Σε μια προσπάθεια να συλλεχθούν όσα περισσότερα στοιχεία γύρω από τον 35χρονο και να τον δέσουν για τα καλά με τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξε, η Αστυνομία αναμένεται να ζητήσει την συνδρομή δικανικού ψυχολόγου από την Scotland Yard.

Ποια η δουλειά των δικανικών ψυχολόγων  
 
Στον αστικό χώρο νόμου, οι δικανικοί ψυχολόγοι παρέχουν συχνά τις αξιολογήσεις εάν κάποιος έχει βλαφθεί ή όχι από κάποιο γεγονός. Παραδείγματος χάριν, σε ένα αδικαιολόγητο κοστούμι θανάτου, ένας ψυχολόγος να προσφέρει τις απόψεις ως προς το εάν ένας ενάγων υπέστη το συναισθηματικό τραύμα σε απάντηση στο θάνατο αγαπημένος. Επίσης να αξιολογήσουν τους συναισθηματικούς τραυματισμούς που υπέστη κάποιος που έχει τραυματιστεί σε ένα ατύχημα ή που βεβαίωσε ένα τραυματικό γεγονός.
 
Οι ψυχολόγοι καλούνται συχνά στα σεξουαλικά κοστούμια παρενόχλησης για να περιγράψουν τον αντίκτυπο της παρενόχλησης στο ισχυρισμένο θύμα. Σε αυτόν τον χώρο, ο δικανικός ψυχολόγος θα απαιτηθεί για να προβεί στις συστάσεις επεξεργασίας ή για να αναλύσει τις συγκεκριμένες ανάγκες επεξεργασίας ενός ατόμου, και να κληθεί να καθορίσει το πιθανό κόστος τέτοιας επεξεργασίας.
 
Στο χώρο του νόμου αποζημιώσεων των εργαζομένων, ένας δικανικός ψυχολόγος θα κληθεί για να περιγράψει πώς οι παράγοντες πίεσης εργασιακών χώρων είχαν αντίκτυπο στον ψυχολογικό ρόλο ενός ενάγοντος, ή για να καθορίσει εάν η ισχυρισμένη πίεση χώρων εργασίας είχε ή όχι οποιαδήποτε επιρροή στον εργαζόμενο καθόλου όλες. Όπως στο γενικότερο αστικό πλαίσιο νόμου, ο δικανικός ψυχολόγος θα κληθεί να καθορίσει τις ανάγκες επεξεργασίας και τα σχέδια επεξεργασίας.
 
Στο χώρο οικογενειακού νόμου, οι δικανικοί ψυχολόγοι καλούνται συχνά για να αξιολογήσουν τα "συμφέροντα" των παιδιών οι των οποίων γονείς χωρίζουν. Συνήθως, αυτό περιλαμβάνει την υποβολή συστάσεων σε ένα δικαστήριο όσον αφορά επιτήρηση παιδιών ρυθμίσεις. Μεσολάβηση επιτήρησης παιδιών είναι ένας άλλος ρόλος που οι δικανικοί ψυχολόγοι αναλαμβάνουν στο χώρο οικογενειακού νόμου - χρησιμεύοντας ως ένας μεσολαβητής μεταξύ των διαζευγμένων γονέων που παραμένουν στη διαφωνία για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των παιδιών τους. Σε μερικές αρμοδιότητες, οι δικανικοί ψυχολόγοι διορίζονται ως "ειδικοί κύριοι" από το δικαστήριο, και χρεώνεται με την υποβολή και συστάσεων και των διαταγών για την προσοχή των παιδιών στις συζητημένες καταστάσεις επιτήρησης.
 
Οι δικανικοί ψυχολόγοι ίσως ο συνηθέστερα αναγνωρίζονται για τη συμμετοχή τους στο ποινικό δίκαιο.

Οι ψυχολόγοι παρέχουν στα δικαστήρια την ανάλυση σχετική με τα θέματα της εγκληματικής παραφροσύνης. Βοηθούν τα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν οι παραβάτες είναι ή όχι επικίνδυνοι, ενώ βοηθούν στην κατανόηση μιας σειράς των κανονικών και εγκληματικών συμπεριφορών.
 

Δειτε Επισης

Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...