Ήταν άνεργος και με οικονομικά προβλήματα- Από τα πιστολάκια στα 16,5 κιλά κάνναβης και… στις Κεντρικές

Ποινή φυλάκισης 12 χρόνων επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε άνδρα ηλικίας 29 χρόνων από την Ελλάδα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υποθέσεις εισαγωγής 16,5 κιλών κάνναβης.
 
Συγκεκριμένα, ο 29χρονος παραδέχθηκε ενοχή σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή παράνομη εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β, παράνομη κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β και παράνομη εισαγωγή με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 29ης Δεκεμβρίου 2018 από την Αθήνα και κατά τη μετάβαση του στον χώρο παραλαβής αποσκευών, οι κινήσεις και συμπεριφορά του δημιούργησαν υποψία σε μέλη της ΥΚΑΝ ότι μετέφερε ναρκωτικά.
 
Ο 29χρονος ερωτηθείς τι περιείχε η αποσκευή του απάντησε «πιστολάκια» ενώ όταν του ζητήθηκε να την ανοίξει είπε πως δεν γνώριζε τον συνδυασμό. Όταν τελικά η κλειδωνιά κόπηκε με λεπίδα, στην αποσκευή εντοπίστηκαν 12 νάιλον συσκευασίες με κάνναβη και από εξετάσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους διαπιστώθηκε ότι το συνολικό βάρος της κάνναβης ήταν 16 κιλά και 447 γραμμάρια.
 
Σε κατάθεση του στην Αστυνομία ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν ήταν δική του η κάνναβης που έφερε στην Κύπρο, ότι την έφερε στο νησί για λογαριασμό άλλου προσώπου που δεν γνώριζε και πως ο ίδιος δεν είναι έμπορος ναρκωτικών, αλλά ήθελε να κερδίσει κάποια χρήματα γιατί τα είχε ανάγκη.
 
Το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρθηκε και στην αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής του κατηγορούμενου, ο οποίος είναι λευκού ποινικού μητρώου, είναι περιστασιακός χρήσης ναρκωτικών, είχε οικονομικά προβλήματα, ότι ήταν άνεργος, ότι του έγινε πρόταση να μεταφέρει  στην Κύπρο τα ναρκωτικά έναντι ενός ευτελούς ποσού και ότι δεν γνώριζε την ποσότητα των ναρκωτικών, ούτε πού θα τα έπαιρνε, ούτε το άτομο που του έδινε οδηγίες όταν θα έβγαινε από το αεροδρόμιο. Ο δικηγόρος του 29χρονου είχε εισηγηθεί στο Δικαστήριο ο πελάτης του να μην αντιμετωπιστεί ως έμπορας ναρκωτικών, αλλά ως μεταφορέας, χωρίς να είναι ο ιθύνων νους και ο οργανωτής του εγκλήματος.
 
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο ανέφερε ότι «κοινή συνισταμένη και σταθερός νομολογιακός δείκτης σε αδικήματα αυτού του είδους είναι η αποτρεπτικότητα, εκφραζόμενη μέσα ακριβώς από την αυστηρότητα των ποινών. Όχι μόνο οι έμποροι ναρκωτικών, αλλά και όσοι τους υποβοηθούν στο εγκληματικό τους έργο, είτε με τη διακίνηση, είτε με κάθε άλλο τρόπο, σπέρνουν μέσα στην κοινωνία τον όλεθρο, την καταστροφή και την απόγνωση. Πάγια και σταθερά η νομολογία επαναλαμβάνει, ότι τα ναρκωτικά τα τελευταία χρόνια έχουν καταντήσει μάστιγα μέσα στην κοινωνία και αποτελούν ένα καρκίνωμα που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, με θύματα που αυξάνονται ανεξέλεγκτα, και απλώνουν τα πλοκάμια τους στους νέους κυρίως συνανθρώπους μας, που αποτελούν το μέλλον κάθε κοινωνίας».
 
Αναφέρθηκε επίσης ότι «τα αδικήματα ναρκωτικών βρίσκονται όχι μόνο σε έξαρση, αλλά έχουν εισβάλει στην κοινωνία υπό μορφή λαίλαπας, με αμείωτη, αν όχι και αυξανόμενη ένσταση, όχι μόνο ως προς το είδος, αλλά και την ποσότητα τους και εισχωρούν μέσα στην κοινωνία προσβάλλοντας τα πιο αδύναμα μέλη της.
 
Ο κατηγορούμενος, υπό την ιδιότητα του μεταφορέα, ήταν μέλος κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών με έδρα το εξωτερικό και διακινήθηκε μέσα από τρία  αεροδρόμια», δηλαδή Βαρκελώνη, Αθήνα και Λάρνακα.
 
Στην απόφαση σημειώνεται επίσης ότι ο ρόλος του κατηγορουμένου στην υπόθεση «δεν καθιστά την συμμετοχή του στην όλη οργάνωση περιθωριακή. Κάθε άλλο, αφού χωρίς τον μεταφορέα η παράνομη εισαγωγή και στην συνέχεια η προμήθεια σε τρίτους των ναρκωτικών δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οι μεταφορείς, από όποια σκοπιά και να αντικριστούν, έχουν σημαίνοντα ρόλο στην αλυσίδα της διακίνησης ναρκωτικών και αποτελούν τον απαραίτητο συνδετικό αλλά και καίριο κρίκο στην αλυσίδα της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών από το εξωτερικό στη Κύπρο. Η εμπορία των ναρκωτικών μέσω των μεταφορέων και η κατ’ επέκταση διασπορά τους μέσα στην κοινωνία, καθιστά το έργο του μεταφορέα αποφασιστικής και σημαίνουσας αξίας, όταν κυρίως, όπως εδώ, η διακίνηση αφορούσε μια πολύ μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών».
 
Το Κακουργιοδικείο σημειώνει ακόμα ότι έχοντας υπόψη τις συνθήκες και περιστατικά διάπραξης των αδικημάτων, το είδος και την ποσότητα των ναρκωτικών, τις προσωπικές και άλλες περιστάσεις του κατηγορουμένου, την ηλικία του, ότι είναι άγαμος, την παραδοχή και το λευκό ποινικό του μητρώο, καταλήγει ότι «η επιλογή ποινής φυλάκισης είναι η μόνη αρμόζουσα και ενδεδειγμένη για τον κατηγορούμενο».
 
Το Δικαστήριο επέβαλε τελικά ποινή φυλάκισης 12 χρόνων στην κατηγορία της  παράνομης εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β και 12 χρόνων στην κατηγορία της παράνομης εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο.
 
Το Κακουργιοδικείο δεν επέβαλε ποινή στην δεύτερη κατηγορία, δηλαδή της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου γιατί όπως αναφέρθηκε τα γεγονότα της εμπεριέχονται στα γεγονότα των άλλων δύο κατηγοριών στις οποίες έχει επιβάλει ποινή.
 
Οι ποινές συντρέχουν ενώ η περίοδος έκτισης της ποινής φυλάκισης μειώνεται κατά το χρονικό διάστημα που ο κατηγορούμενος τελούσε σε προφυλάκιση ή υπό κράτηση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές
Έδειξε τα κενά σε πρόνοιες για την προστασία των παιδιών ο ΣΠΑΒΟ-Έδωσε χρονοδιάγραμμα η Επ. Νομικών