Η νομική ερμηνεία πίσω από έναν serial killer και η…κατάρα για την υπεράσπιση

Πολλές φορές, οι συνήγοροι υπεράσπισης δολοφόνων βρέθηκαν στο στόχαστρο της κοινής γνώμης, προς την επιλογή τους να εκπροσωπήσουν ένα δολοφόνο, χωρίς να είναι σε θέση να κατανοήσουν το ρόλο τους και τη νομική πλευρά μιας υπόθεσης.
 
Η εκπροσώπηση ενός serial killer είναι κατάρα, σύμφωνα με τον ποινικολόγο Ανδρέα Χρήστου,ο οποίος μιλά στον REPORTER, για το επόμενο βήμα στην υπόθεση του φρεατίου του τρόμου στο Μιτσερό, που συγκλονίζει για δέκα ολόκληρες μέρες την Κύπρο.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστου, είναι σημαντικοί οι ηθικοί φραγμοί που υπάρχουν σε τέτοιου είδους υποθέσεις για τους δικηγόρους, έτσι ώστε να αναλάβουν ένα τέτοιο πελάτη.
 
«Είναι πολύ σημαντικό αν έχω εγώ ηθικούς φραγμούς, που και εγώ σας λέω ότι δεν θα αναλάμβανα μια τέτοια περίπτωση. Γιατί το θεωρώ κατάρα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει στο τέλος της μέρας μέσα από αυτά που έπραξε αυτός ο άνθρωπος να πρέπει να τύχει εκπροσώπησης του από κάποιο συνήγορο; Θα πρέπει ο συνήγορος, να βρει πως μπορεί να τον βοηθήσει».
 
Παίζει σημαντικό ρόλο για την υπεράσπιση, ανέφερε ο κ. Χρήστου «αν πράγματι είναι ακαταλόγιστος, πράγματι χρειάζεται βοήθεια στο Δικαστήριο. Αν είναι άτομο που καταλαβαίνει τι έκανε και ήθελε να το κάνει και επέλεγε να το πράξει όπως το έπραξε, τότε αυτός ο άνθρωπος σίγουρα θα πρέπει να τιμωρηθεί με βάση την προμελέτη. Δεν μπορείς να πας να πεις ομολόγησε, άρα δείτε τον επιεικώς στο Δικαστήριο».
 
Το ακαταλόγιστο και πως μπορεί να γλιτώσει ο ύποπτος
Ο κ. Χρήστου ανέλυσε παράλληλα και το ενδεχόμενο του ακαταλόγιστου στον εκάστοτε serial killer, δηλαδή το κατά πόσο έπραττε ότι έπραττε χωρίς να είναι σε θέση να καταλαβαίνει τι κάνει.
 
«Δεν μπορώ να ξέρω 100%, ότι αυτός ο άνθρωπος ή οποιοσδήποτε κατά συρροή δολοφόνος κρύβει κάποια ψυχοπάθεια. Εάν όμως κάποιος άνθρωπος όπως λέμε στο νόμο, στα νομικά είναι τέτοιας μορφής  η κατάσταση του που ναι μεν διαπράττει άδικη πράξη, όμως δεν μπορεί να του καταλογιστεί, τότε αυτό τον άνθρωπο δεν μπορούμε να τον τιμωρήσουμε για τις πράξεις του και να τον πάρουμε φυλακή, δεν μιλώ για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, οποιοδήποτε άνθρωπο. Αυτό που λέμε είναι ότι θα παραμείνει ακαταλόγιστος, δηλαδή δεν θα τιμωρηθεί για τις πράξεις του», σημείωσε ο κ. Χρήστου.
 
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι, «αν κάποιος θα οδηγηθεί στο ψυχιατρείο ή που θα καταλήξει ο οποιοσδήποτε που τελικώς δεν μπορεί να εγκλειστεί στις Κεντρικές Φυλακές είναι άλλο πράγμα και είναι κάτι που ζητάμε με ξεχωριστές διαδικασίες. Γιατί το Δικαστήριο έχει να επιβάλει ποινές φυλάκισης, εάν κρίνει ότι κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί. Εδώ αυτό που λέμε είναι, ότι δεν τιμωρείται αυτός που καταλήγουμε ότι δεν έχει ποινική ευθύνη λόγο του ακαταλόγιστου.
 
Και το ακαταλόγιστο σημαίνει ότι παρά την άδικη του πράξη, αυτός ο άνθρωπος δεν βρισκόταν σε θέση που μπορούσε να επιλέξει να πράξει διαφορετικά. Να επιλέξει να πράξει σύμφωνα με το δίκαιο και σύμφωνα με το νόμο».
 
Επισήμανε ακόμα ότι, «ο καθένας δικαιούται την υπεράσπιση του, είναι συνταγματική αρχή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ηθικοί φραγμοί και στους δικηγόρους, όσο και αν θέλουν να μας παρουσιάσουν και κάπως διαφορετικά προς τα έξω».
 
Οι κατά συρροή δολοφονίες δεν είναι πάντα εκ προμελέτης
Όσον αφορά τη νομική πτυχή για το κατά πόσον όλες οι κατά συρροή δολοφονίες είναι εκ προμελέτης, ο κ. Χρήστου ξεκαθάρισε πως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι.
 
Όπως ανέφερε, «αυτό που πρέπει να βλέπουμε πάντα είναι αν υπάρχει προσχεδιασμός στην πορεία που θα δούμε το δράστη και πως εγκλημάτησε. Κατά πόσο υπήρχε μένος κατά την τέλεση του αδικήματος. Κατά πόσο υπήρχε χρόνος να το σκεφτεί με ηρεμία και εντούτοις συνεχίζει το κίνητρο του και αυτά είναι μόνο λίγα από αυτά που θα πρέπει να δούμε για να καταλήξουμε αν υπάρχει προμελετημένο μήνυμα».
 
Πρέπει είπε «να δούμε εν προκειμένω, αν έχουμε κατά συρροή, ως προς την ποινή ότι επειδή έχουμε να κάνουμε με διαφορετικές ζωές, τότε έχουμε να κάνουμε ανάλογα ισόβια επί των προσώπων που τελικώς αν καταδειχθεί ότι έχουν πεθάνει από αυτόν τον άνθρωπο ή αν έχει επιφέρει ο ίδιος το θάνατο τους».
 
Μονόδρομος η ποινή
Απάντησε παράλληλα και στο φλέγον θέμα της ποινής, η οποία σε περίπτωση που το έγκλημα είναι εκ προμελέτης θα είναι μονόδρομος και συγκεκριμένα ισόβια κάθειρξη ή δια βίου που στην ουσία πλέον είναι το ίδιο πράγμα. «Το υπόλοιπο της ζωής του ανθρώπου δηλαδή, σε περιπτώσεις που διαφαίνεται ότι είναι προμελετημένο το έγκλημα.
 
Όσον αφορά το κατά πόσον ένας serial killer επιβαρύνεται ενώπιον Δικαστηρίου ως προς την περίπτωση διαδοχικών ή συντρεχουσών ποινών συγκρινόμενος με κάποιο που διέπραξε ένα τετραπλό φόνο  ο κ Χρήστου ανέφερε ότι «προσμετράτε αν οι ποινές είναι διαδοχικές ή συντρέχουσες. Θα δούμε πως έδρασε. Ας πούμε ότι έχει διαπράξει τη μια θανάτωση, έχει διαπράξει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεύτερη θανάτωση και συνεχίζει. Το ότι δεν σταματά την εγκληματική του δράση βεβαίως και είναι επιβαρυντικό σε αυτόν τον άνθρωπο.Θα μπορεί να επενεργήσει διαφορετικά από κάποιον που σκοτώνει εκείνη τη στιγμή τέσσερα άτομα.»
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
«Θέλουμε μία ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής βίας»-Ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων