Πέμπτη 22 Αυγ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Η αξιοποίηση μηχανισμών μπορεί να σώσει ζωές παιδιών, δηλώνει το «Hope for Children»

  22/04/2019 13:19
Η αξιοποίηση μηχανισμών μπορεί να σώσει ζωές παιδιών, δηλώνει το «Hope for Children»

Η αξιοποίηση μηχανισμών μπορεί να σώσει ζωές παιδιών, δηλώνει το «Hope for Children»

  22/04/2019 13:19
Tην επιτακτική ανάγκη για πιο αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων διαδικασιών, αλλά και πιο συντονισμένη ανταπόκριση εμπλεκόμενων φορέων ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν παιδιά, επισημαίνει ο ανθρωπιστικός οργανισμός “Hope for Children” CRC Policy Centre, με αφορμή τα περιστατικά της εξαφάνισης του 6χρονου κοριτσιού και του θανάτου του 16χρονου αγοριού.
 
«Έχει παρατηρηθεί η μη επαρκής αξιοποίηση των εξειδικευμένων προγραμμάτων που σχεδιάζονται από διάφορους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, καθώς είτε δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά είτε παρουσιάζονται εμπόδια στην ολιστική εφαρμογή τους σε ευρεία κλίμακα, αφού η πρόληψη σπάνια αποτελεί προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς», αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
 
Επίσης, καλεί την Αστυνομία να αξιοποιήσει τον μηχανισμό “Child Abduction Alert”, που αφορά τη μαζική και συντονισμένη δημοσίευση της φωτογραφίας και των στοιχείων του εξαφανισμένου παιδιού, και λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γραμμής για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 με τη συνεργασία του Hope For Children και του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).
 
Ο οργανισμός σημειώνει ότι η διαδικασία «δεν εφαρμόστηκε ούτε στην περίπτωση της 6χρονης, που εξακολουθεί να αγνοείται».
 
«Σε σχέση με την υπόθεση του 16χρονου, διαφαίνεται για ακόμα μία φορά η ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση επιβλαβών συμπεριφορών μεταξύ των παιδιών και των νέων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλκοόλ και ουσιών, του σχολικού εκφοβισμού, των διακρίσεων και της βίας», αναφέρει.
 
Ο οργανισμός προσθέτει ότι «η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων χρήζει ολιστικών και συντονισμένων παρεμβάσεων και ενεργοποίηση όλων των φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη ζωή των παιδιών» και ότι «η ανάγκη για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμογής αυτών, για παράδειγμα όσον αφορά την αγορά και κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, είναι επιτακτική και αναγκαία».
 
«Γι’ αυτούς τους λόγους, θα θέλαμε να καλέσουμε το κράτος, την κοινωνία, τους πολίτες και τους γονείς να ευαισθητοποιηθούν σε αυτά τα θέματα μέσα από συνεχή ενημέρωση και συμμετοχή και να δράσουν αναλόγως ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα», καταλήγει.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας