Η εγκληματολόγος Δ. Τσίτση στον REPORTER: Ξεκάθαρα ενώπιον μας ένας serial killer

Ενώπιον της πρώτης σειράς εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Κύπρο βρίσκονται την τελευταία εβδομάδα οι Αρχές, με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί σε κατάσταση σοκ, τα όσα συμβαίνουν στο Μιτσερό και πιο συγκεκριμένα σε φρεάτιο στο λατομείο της Κοκκινόγειας.
 
Αμέσως μετά την ανάσυρση δεύτερου πτώματος, μετά από εκείνο της Marry Rose Tiburcio, την Κυριακή 14 Απριλίου και τη διαπίστωση κοινών χαρακτηριστικών ανάμεσα στα δύο θύματα, όπως ότι ήταν δεμένα και γυμνά, όλοι άρχισαν να δείχνουν τον 35χρονο λοχαγό, ο οποίος έχει συλληφθεί για την υπόθεση, ως τον πρώτο κατά συρροή δολοφόνο στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Eίναι ένας κατά συρροή δολοφόνος!
 
Ο REPORTER, επικοινώνησε με την εγκληματολόγο Δήμητρα Τσίτση, η οποία κληθείσα να απαντήσει στο φλέγον ερώτημα, για το κατά πόσον τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα σφραγίδα serial killer, ήταν κατηγορηματική.
 
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα κατά συρροή δολοφόνο και δυστυχώς που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο, αλλά από την άλλη ευτυχώς που δεν έχουμε ιστορικό στην Κύπρο με serial killer».
 
Όπως εξήγησε, «είναι σοκαριστικό ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο που ζει ανάμεσα μας και δεν μπορούμε να τον υποψιαστούμε και που ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι τόσοι. Εδώ έγκειται ένα μεγάλο μέρος της επικινδυνότητας αυτών των ατόμων. Αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχουμε για πρώτη φορά στα χρονικά της Κύπρου ένα κατά συρροή δολοφόνο».
 
Το προφίλ των Serial Killer
 
Η κ. Τσίτση επιχειρεί να σκιαγραφήσει παράλληλα και το προφίλ των Serial Killer, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από υψηλό δείκτη νοημοσύνης, υπεράνω πάσης υποψίας και με ψυχιατρικά προβλήματα.
 
«Για να έχουμε ένα κατά συρροή δολοφόνο, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θυμάτων, αλλά πρέπει να είναι δύο με τρία σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία ο τρόπος διάπραξης του αδικήματος να αποτελεί, ένα μοτίβο. Ένας κατά συρροή δολοφόνος, επιλέγει συγκεκριμένη κατηγορία θυμάτων. Για παράδειγμα ιερόδουλες, αλλοδαπούς, ομοφυλόφιλους, μπορεί να σκοτώνει μόνο αστυνομικούς, μπορεί να σκοτώνει μόνο ταξιτζήδες, αλλά όλα τα θύματα έχουν πάντα κάτι κοινό, τα οποία τα καθορίζει και αυτό δείχνει κάτι συγκεκριμένο ψυχιατρικά σε σχέση με το δολοφόνο». Γι’ αυτό ονομάζεται κατά συρροή.
 
Διευκρίνισε παράλληλα ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κατά συρροή δολοφόνος, ο όποιος σκοτώνει συνεχώς και πολύ.
 
«Ας πούμε ένας πληρωμένος εκτελεστής που μπορεί να διέπραξε τριάντα φόνους δεν είναι και κατά συρροή δολοφόνος. Δεν το κάνει από ανάγκη για να νιώθει μια ικανοποίηση ο ίδιος. Περισσότερο είναι ο τρόπος διάπραξης και τα κοινά των θυμάτων, το οποίο δείχνει την προσωπική του ανάγκη, να επιλύσει και να ικανοποιήσει ένα δικό του ψυχολογικό πρόβλημα».
 
Πάνε στη δουλειά μετά το έγκλημα σαν να μην συμβαίνει τίποτα…
 
Ανέφερε παράλληλα ότι, «οι serial killers, όπως έχουν μελετηθεί κοινωνικά και ψυχολογικά, ο δείκτης νοημοσύνης τους είναι πιο ψηλός από τον μέσο άνθρωπο. Γι’ αυτό εννέα στους δέκα είναι άτομα πέραν πάσης υποψίας. Οι περισσότεροι μορφωμένοι, η κοινωνική τους ζωή είναι εκείνη η οποία, δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος τι μπορεί να έχουν διαπράξει στη ζωή τους ή τι μπορεί να έχουν περάσει στη ζωή τους.
 
Τους βοηθά αυτό, και ψυχιατρικά τους βοηθά ότι δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τι έχουν κάνει. Δεν είναι συνειδητά που κάνουν αυτό που κάνουν, εξ’ ου και το γεγονός ότι το επόμενο πρωί μπορούν να σηκωθούν και είναι λες και δεν έχουν κάνει τίποτα.
 
Συγκλονίζουν παράλληλα και όσα αναφέρει για τη ζωή των κατά συρροή δολοφόνων οι οποίοι όπως λέει πηγαίνουν στη δουλειά τους, κάνουν τον καφέ τους και αστειεύονται με τους συναδέλφους τους και μπορεί να ακούσουν για το έγκλημα, αν έχει βρεθεί κάτι μέχρι εκείνη τη στιγμή και να το σχολιάσουν κιόλας.
 
Σκοτώνουν για ικανοποίηση
 
Η κ. Τσίτση επισήμανε επίσης πώς, «αν ρωτήσεις συναδέλφους ενός serial killer, θα σου πει ότι έπινε καφέ μαζί του μέχρι την προηγούμενη μέρα, πως είναι δυνατόν να έκανε τέτοια πράγματα; Είναι άνθρωποι κοινωνικοί, με χιούμορ, αλλά και κοινωνικές αξίες, όμως νιώθουν παράλληλα ότι μπορούν να γίνουν και τιμωροί. Έχουν περάσει κάτι το οποίο έχει σημαδέψει την παιδική τους ηλικία και επιζητούν την εκδίκηση, η οποία φτάνει στο σημείο να πρέπει να θανατώσουν για να νιώθουν ικανοποίηση».
 
Το κίνητρο και ο τρόπος ταφής των θυμάτων
 
Αναφορικά με το κίνητρο του 35χρονου, ο οποίος παραδέχθηκε τις δύο δολοφονίες της Marry Rose και της Αrian Palanas Lozano, η εγκληματολόγος ανέφερε πως «σε μια τέτοια περίπτωση, είναι στο θέμα της ψυχολογίας του δράστη. Ψυχιατρικά δεν υπήρχε κίνητρο το οποίο αφορούσε τις ίδιες τις κοπέλες ή τα ίδια τα άτομα. Ενδεχομένως αύριο να βγει στην επιφάνεια ότι υπάρχει ένας άνδρας ή δύο άνδρες, λέω ένα παράδειγμα. Ανεξάρτητα του θύματος, το κίνητρο είναι προσωπική ικανοποίηση του δράστη και τίποτα άλλο. Ακόμα και αν του έχουν αντισταθεί και πήγε να τις βιάσει, δεν αποτελεί κίνητρο».
 
Σημείωσε, ακόμη, ότι «είναι η ψυχιατρική ικανοποίηση του να επιβληθεί και να έχει το πάνω χέρι. Αυτά τα άτομα ικανοποιούνται στην αίσθηση του θανάτου. Πάντως δεν μπορούμε να ξέρουμε, και θα με επιβεβαιώσουν νομίζω και οι ιατροδικαστές, αν ήταν ζωντανές ή όχι όταν τις έριξε».
 
Πιθανόν να ισχυρίστηκε κατάποση εμεσμάτων γιατί υπήρχε πρόσφατο περιστατικό
 
Όσον αφορά το κατά πόσον ο θάνατος της εξάχρονης Sierra Graze, κόρης της Marry Rose, για την οποία ο 35χρονος ισχυρίζεται ότι πέθανε από κατάποση εμεσμάτων και όχι επειδή τη δολοφόνησε, η κ. Τσίτση δίνει τη δική της επιστημονική εκδοχή.
 
«Ο ίδιος ισχυρίζεται για το παιδί ότι δεν την σκότωσε, αλλά ήταν ατύχημα και το παιδί κατάπιε εμετό. Μιλάμε για καθαρό ισχυρισμό, ο οποίος πρέπει να αποδειχθεί. Ίσως να το λέει γιατί δεν μπορεί να αποδειχθεί. Η ζημιά που έχει κάνει, αν όντως την σκότωσε ο ίδιος, δεν μπορεί να αποδειχθεί. Ή εκεί που την πέταξε ή έθαψε, ξέρει ότι ιατροδικαστικά δεν μπορεί να αποδειχθεί, γιατί το σώμα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη αποσύνθεση».
 
Όπως τόνισε, ενδεχομένως να μίλησε για κατάποση εμεσμάτων από το παιδί γιατί είχαμε ένα πρόσφατο περιστατικό και ίσως να είναι το πρώτο που του ήρθε στο μυαλό. Όταν βρεθείς αντιμέτωπος με ένα φόνο που έχει να κάνει με ενήλικα και η συνείδηση του τού έχει περάσει ότι άλλο να δικαιολογήσω τον εαυτό μου για δύο ενήλικες κοπέλες και άλλο για ένα παιδί. Οπότε, ο ίδιος λέει ότι δεν το έχει σκοτώσει».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας