Οι βροχές που αποκάλυψαν την φρίκη ένα χρόνο μετά...

Για έβδομη μέρα ολόκληρο το παγκύπριο παρακολουθεί παγωμένο τις εξελίξεις γύρω από θρίλερ που ξεκίνησε στις 14 Απριλίου 2019 με την ανεύρεση του πτώματος γυναίκας σε φρεάτιο του λατομείου στο Μιτσερό. Ένα πτώμα που ανευρέθηκε με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις και που έμελλε να αποκαλύψει ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ στην Κύπρο.   
 
ΔΙΑΒΑΒΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βροχές που αποκάλυψαν την φρίκη στο Μιτσερό ένα χρόνο μετά
 
Από τη μια η σορός μιας γυναίκας που είχε δηλωθεί ως εξαφανισμένη πριν ένα χρόνο, και συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου 2018, και από την άλλη η ταυτοποίηση της σορού της που χτύπησε νέο καμπανάκι συναγερμού, καθώς ως ελλείπον πρόσωπο είχε δηλωθεί και η εξάχρονη κορούλα της.
 
Όλη η Κύπρος καθηλώθηκε ακούγοντας τις λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση, ενώ η αγωνία για την τύχη της εξάχρονης κορυφωνόταν μέρα παρά μέρα, μέχρι που έγινε η αποκάλυψη ότι ο μικρός άγγελος δολοφονήθηκε όπως η μητέρα του.
 
Στο άκουσμα της είδησης, τα λόγια φτωχά, πολύ φτωχά, για να περιγράψουν την φρίκη που έζησαν μάνα και κόρη, στα χέρια ενός δολοφόνου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βήματα που οδήγησαν στον Ορέστη-Οι συνομιλίες, το ραντεβού και το… delete
 
Το χρονικό του θρίλερ
 
14 Απριλίου 2019…
Γύρω στη μία το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκε το πτώμα γυναίκας, σε φρεάτιο λατομείου στην περιοχή Κοκκινόγεια στο Μιτσερό, από Γερμανούς τουρίστες.
 
Στο σημείο κλήθηκαν οι ιατροδικαστές οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το πτώμα βρισκόταν σε κατάσταση σαπωνοποίησης και είχε πεταχτεί στο συγκεκριμένο φρεάτιο, γυμνό και δεμένο με μπλε σχοινί, μεταξύ τριών μηνών και τριών χρόνων προηγουμένως, ενώ στο φρεάτιο βρέθηκαν και άκρα από τη σορό.
15 Απριλίου 2019…
Διενεργείται η νεκροτομή επί της σορού της γυναίκας, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου της, ενώ οι ιατροδικαστές λαμβάνουν δείγματα για ταυτοποίηση της σορού, μέσω DNA αλλά και για ιστοπαθολογικές εξετάσεις.
 
Παράλληλα Αστυνομία και Πυροσβεστική μεταβαίνουν στο Μιτσερό και ψάχνουν στοιχεία στο φρεάτιο που μπορεί αν βοηθήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ στο επίκεντρο τέθηκε η λίστα των εξαφανισμένων γυναικών.

16 Απριλίου 2019…
Το θύμα αναγνωρίζεται από τη συγκάτοικο της, μέσω των σκουλαρικιών που φορούσε και αφού της είχαν υποδείξει 12 διαφορετικά σκουλαρίκια.  Επίσης το θύμα αναγνωρίστηκε και από δύο ψεύτικα δόντια τα οποία είχε στην πάνω σιαγόνα της.
 
Τότε διαπιστώθηκε ότι το θύμα είναι η 38χρονη Marry Rose Tiburcio από τις Φιλιππίνες, η οποία δηλώθηκε από την συγκάτοικο της ως ελλείπον πρόσωπο στις 4 Μαΐου 2018, όπως επίσης ελλείπον δηλώθηκε και η εξάχρονη  κορούλα της.
 
Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο πρόσωπο, οι Αρχές τέθηκαν εκ νέου σε κόκκινο συναγερμό για τον εντοπισμό της εξάχρονης Sierra.
 
Παράλληλα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 33χρονου πρώην συντρόφου της 38χρονης Marry και διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του.

Εκεί εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων τα έγγραφα της μητέρας και της κόρης, μπλε σχοινί, το οποίο ανέφερε ότι το πήρε από οικοδομή, καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα τα οποία παραλήφθηκαν για εξετάσεις.
 
Ο ύποπτος οδηγήθηκε για ανάκριση από τους ανακριτές και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση, ενώ υποστήριξε ότι θεωρούσε ότι η πρώην σύντροφος του πήρε το παιδί και έφυγαν στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι στην οικία του βρέθηκε το διαβατήριο της εξάχρονης.
 
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι  το 2009, είχε γνωρίζει το θύμα και σύναψαν δεσμό μαζί της, ενώ ακολούθως, το 2011, απέκτησαν μία κόρη, την Sierra Graze.
 
Το 2015 η Marry τον εγκατέλειψε με την ανήλικη κόρη τους και έκτοτε δεν διατηρούσαν οποιεσδήποτε ιδιαίτερες σχέσεις, αφού το θύμα δεν επιθυμούσε να έχει επαφές μαζί του.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι αρχικά έβλεπε την κόρη του τρεις φορές της εβδομάδα, για περίοδο τριών ωρών, την κάθε φορά.
 
Το 2016, σε κάποια στιγμή, όπως ισχυρίστηκε, το θύμα δεν του επέτρεπε να βλέπει την κόρη του με αποτέλεσμα να μην έχει επαφές μαζί της και τον Μάρτιο του 2017 ο 33χρονος συνάντησε την κόρη του για τελευταία φορά, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο η μητέρα του, σύμφωνα με την κατάθεση του.
 
Κατά την ανάκριση του επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες που τον ήθελαν να χτυπά το θύμα, αναφέροντας ότι είχαν προστριβές για την κηδεμονία του παιδιού, ενώ είχαν χωρίσει γιατί ο 33χρονος ήταν αλκοολικός.
 
Την ίδια ώρα για κατάθεση κλήθηκε και 30χρονος Ελληνοκύπριος, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος για την υπόθεση, χωρίς ωστόσο να προκύψει οτιδήποτε εναντίον του, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος (σ.σ. περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω πρόσωπο αποκαλύπτονται τις επόμενες μέρες).
17 Απριλίου 2019…
Ο 33χρονος ύποπτος, πρώην σύντροφος του θύματος, οδηγείται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος οκταήμερης προσωποκράτησης του, αίτημα το οποίο εγκρίνεται.  
 
Εκεί ακούγεται για πρώτη φορά, ότι στις 4/05/2018 η ελλείπουσα μαζί με την έξι ετών κόρη της, σύμφωνα με την μαρτυρία της φίλης της, μετέβησαν στη Λευκωσία όπου θα διανυκτέρευαν με κάποιο φίλο της, εν ονόματι Ορέστης, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό τους τελευταίες έξι μήνες και τον οποίο γνώρισε μέσω του διαδικτύου.
 
Από την ημέρα εκείνη δεν επέστρεψε στο σπίτι της, ούτε η ίδια αλλά ούτε και η κόρη της. Αναζητήθηκαν αλλά δεν εντοπίστηκαν, όπως επίσης δεν εντοπίστηκε και ο φίλος της ο Ορέστης.
 
Την ίδια ώρα στο φρεάτιο στο Μιτσερό διενεργούνται παράλληλες έρευνες μέσω καμερών για τον εντοπισμό οποιουδήποτε νέου στοιχείου που θα έδινε απαντήσεις στην υπόθεση, αλλά και για να διαπιστωθεί εάν η εξάχρονη είχε την ίδια τραγική κατάληξη με τη μητέρα της.
 
Αποφασίζεται μετά τις έρευνες στο φρεάτιο, να ξεκινήσει την επόμενη μέρα γιγαντιαία επιχείρηση για άντληση του νερού, με τη συνδρομή ιδιωτών.
 
Παράλληλα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θέτει στο μικροσκόπιο του την ηλεκτρονική διεύθυνση orestis451@gmail.com, που χρησιμοποιήθηκε για τον λογαριασμό στην πλατφόρμα badoo ο «Ορέστης» ο οποίος διατηρούσε δεσμό το θύμα και τον οποίο συνάντησε με τη κόρη της την προηγούμενη μέρα της εξαφάνισης τους.
18 Απριλίου 2019…
Από νωρίς το πρωί οι Αρχές αναφέρουν ότι η επιχείρηση στο φρεάτιο για να εξακριβωθεί η τύχη της εξάχρονης αγνοούμενης, θα ξεκινήσει στις εννέα με δέκα. Παρόλα αυτά το σκηνικό ανατρέπεται λόγω ενδοιασμών του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, το οποίο εκφράζει τις επιφυλάξεις του ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που γίνει η άντληση.
 
Στο Μιτσερό φθάνουν γύρω στις 12 το μεσημέρι ιδιώτες για άντληση του νερού, καθώς και η Πυροσβεστική για νέες έρευνες με τις κάμερες. Περίπου δύο ώρες αργότερα αποχωρούν όλοι από τη σκηνή.
 
Παράλληλα οι αρμόδιοι φορείς παρακάθονται σε σύσκεψη για να εξεύρουν λύσεις ως προς το πως θα αντληθεί το νερό.
 
Αργότερα ανακοινώνεται ότι η άντληση αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας αφού όταν αφαιρεθεί ο όγκος του νερού θα υποχωρήσουν τα τοιχώματα και έτσι το όλο εγχείρημα κρίθηκε μη ασφαλές.
 
Γύρω στις 17:30-18:00 το απόγευμα, η Αστυνομία μετά εξονυχιστικό έλεγχο του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξασφάλισε μαρτυρία και πέρασε χειροπέδες σε δύο πρόσωπα ηλικίας 35 και 30 χρόνων, μέλη της Εθνικής Φρουράς.
 
Ο 35χρονος είναι το πρόσωπο με το οποίο η άτυχη 38χρονη θα συναντιόταν μαζί του και θα διανυκτέρευε στην οικία του μαζί με την κόρη της, στις τέσσερις Μαΐου του 2018, ημερομηνία κατά την οποία χάθηκαν τα ίχνη της και δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο.
 
Σε ότι αφορά τον 30χρονο, φαίνεται να συνδέεται με το προφίλ του «Ορέστη», αφού είναι το πρόσωπο το οποίο απεικονίζεται στην φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στο προφίλ του «Ορέστη» που χρησιμοποιούσε ο 35χρονος.
 
Ακολουθεί έρευνα στην οικία του 35χρονου και εντοπίζονται σχοινί χρώματος μπλε και κολλητική ταινία, όμοια με αυτά που βρέθηκαν στο φρεάτιο του λατομείου.
 
Εντοπίζονται επίσης κάρτες κινητής τηλεφωνίας, κινητά τηλέφωνα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, φωτογραφικές μηχανές.
 
Κατά την έρευνα επιχείρησε να καταπιεί  μια κάρτα κινητής τηλεφωνίας και απετράπη από τους αστυνομικούς.
 
Στην οικία του 30χρονου από το Μιτσερό και κάτοικου Περιστερώνας εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια ένα τάμπλετ, μία φωτογραφική μηχανή με κάρτα μνήμης, κινητά τηλέφωνα, συσκευές αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων καθώς και σκληρός δίσκος.
Ανακρινόμενοι οι δύο ύποπτοι αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη στην υπόθεση.

19 Απριλίου 2019…
Oι δύο ύποπτοι οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος κράτησης τους, ενώ την ίδια ώρα αφήνεται ελεύθερος, χωρίς να κατηγορηθεί γραπτώς, ο 33χρονος πρώην σύντροφος της 38χρονης και πατέρας της εξάχρονης.
 
Όπως ακούστηκε από τον ανακριτή, θύμα και «Ορέστης» είχαν γνωριστεί μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Badoo, όπου ο 35χρονος ύποπτος διατηρούσε τι εν λόγω  προφίλ.
 
Στις 23:30 εκείνης της νύχτας, ο ύποπτος παρέλαβε την γυναίκα και την εξάχρονη κόρη της.
 
Όπως ακούστηκε στο Δικαστήριο, η συγκάτοικος της γυναίκας επέμενε να μην πάρει μαζί της το παιδί, αλλά το θύμα της έλεγε ότι ο «Ορέστης» ζητούσε επίμονα από την πλευρά του να την πάρει γιατί ήθελε να την γνωρίσει στα δύο παιδιά του και να παίζουν μαζί.
 
Η φίλη της Marry Rose, έδωσε φωτογραφία του υποτιθέμενου Ορέστη, ο οποίος τελικά ήταν ο 30χρονος ύποπτος, ο οποίος διαμένει στην Περιστερώνα και κατάγεται από το Μιτσερό.
 
*Ο ύποπτος, όπως αποκαλύφθηκε στις 19/4 ενώπιον Δικαστηρίου, είχε μεταβεί στις 16/4 στην Αστυνομία για ανάκριση, αφού φωτογραφία του ήταν στο προφίλ του «Ορέστης35». Όπως είχε αναφέρει στις Αρχές, ολόκληρη η φωτογραφία είχε αναρτηθεί παλιά στο facebook του και σε αυτή είναι μαζί με τη σύζυγο του.

Από εξετάσεις που έγιναν από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε σχέση με το προφίλ «Ορέστης35», διαπιστώθηκε ότι  αυτό είχε διαγραφεί σε άγνωστο χρόνο, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία.
 
Από την επικοινωνία που είχαν οι ανακριτές με την εταιρεία Badoo, όπου ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω προφίλ, διαπιστώθηκε ότι η τελευταία σύνδεση στο προφίλ ήταν στις 8/10/2018 από το ip address χχχχ, ημέρα κατά την οποία διαγράφηκε το προφίλ.
 
Σύμφωνα με την εταιρεία Badoo, κατά τη δημιουργία του προφίλ «Ορέστης 35», ο χρήστης του χρησιμοποίησε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «orestis451@gmail.com».
 
Στις 17/4./2019, τρεις μέρες μετά την ανεύρεση του πτώματος, το Ηλεκτρονικό Έγκλημα επικοινώνησε με την εταιρεία Google, σχετικά με το email του εν λόγω προσώπου, όπου αναφέρθηκε ότι ο χρήστης της εν λόγω διεύθυνσης συνδέθηκε για τελευταία φορά στις 17/4/2019 και ώρα 07:21.
 
Σύμφωνα με την εταιρεία Google κατά τη δημιουργία του λογαριασμού του δήλωσε ως τηλέφωνο επικοινωνίας χχχχ και το όνομα «Ορέστης Χρυσάνθου».
  
Από περαιτέρω εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση orestis451@gmail.com, συνδέεται με το προφίλ στο Facebook Ορέστης Αποέλ.
 
Έγινε αίτημα από την Αστυνομία προς την εταιρεία Facebook και εξασφαλίστηκαν τα στοιχεία που δήλωσε ο πιο πάνω χρήστης κατά τη δημιουργία του λογαριασμού του και τα ip address πρόσβασης και διαχείρισης.
 
Τελευταία ημερομηνία πρόσβασης στο λογαριασμό «Ορέστης Αποέλ» ήταν στις 14 Απριλίου 2019 και ώρα 19:58, ημερομηνία κατά την οποία διαγράφηκε ο λογαριασμός από τον ίδιο τον χρήστη και ημερομηνία κατά την οποία εντοπίστηκε το θύμα.
 
Εξάλλου στις 18 Απριλίου εκδόθηκε διάταγμα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ο κάτοχος του ip address χχχχχ, κατά το συγκεκριμένο χρόνο, ήταν ο 35χρονος, δεύτερος ύποπτος που κατάγεται από τη Λεμεσό και υπηρετεί και αυτός στην Εθνική Φρουρά.
 
Από περαιτέρω εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι αυτός είναι σε διάσταση με τη σύζυγο του, που διαμένει σε χωριό της Επαρχίας Λεμεσού, ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι έχει δύο παιδιά. Στοιχεία που συνάδουν με αυτά που ο «Ορέστης» είπε στο θύμα.
  
Μετά από εξετάσεις που έγιναν εντοπίστηκε το προφίλ του υπόπτου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία ανταποκρίνεται στο όνομα του 35χρονου υπόπτου.
 
Σε αυτό εντοπίζονται φωτογραφίες του Λατομείου, στο οποίο εντοπίστηκε η σορός του θύματος και συγκεκριμένη φωτογραφία του φρεατίου. Σημειώνεται επίσης ότι εντοπίστηκαν φωτογραφίες προσώπου που ομοιάζει του δεύτερου υπόπτου, του ιδίου στον πιο πάνω χώρο να κρατά τριπόδι φωτογραφικής και φαίνεται να είναι φαλακρός.
  
Κατά τις έρευνες στην οικία του 35χρονου, παραλήφθηκαν μεταξύ άλλων, σχοινί χρώματος μπλε, πανομοιότυπο με αυτό που ήταν δεμένο το θύμα, κολλητική ταινία, όμοια με αυτή που βρέθηκε στο φρεάτιο του λατομείου, μαζί με τη σορό της 38χρονης, κινητά τηλέφωνα και κάρτες, ηλεκτρονικός υπολογιστής, αριθμός μέσων αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, φωτογραφικές μηχανές και διάφορα άλλα.
 
Κατά την έρευνα στην οικία του ο 35χρονος, έβαλε στο στόμα του και προσπάθησε να καταπιεί μια κάρτα κινητού τηλεφώνου, ωστόσο έγινε αντιληπτός από μέλη της Αστυνομίας και συνελήφθη. «Είχα την στην τσέπη μου», ανέφερε σχετικά με την κάρτα.
 
Επίσης σημειώνεται, ότι σύμφωνα με μαρτυρία ο 35χρονος βρισκόταν στο εξωτερικό κατά τον Απρίλιο του 2018 και επέστρεψε αρχές Μαΐου 2018.(Στις 4 Μαΐου δηλώθηκε η εξαφάνιση μάνας και κόρης).
 
Το Δικαστήριο διατάσει την κράτηση και των δύο υπόπτων για οκτώ ημέρες.
19 Απρίλιου 2018, απόγευμα…
Ο 35χρονος περνά από εξαντλητική και πολύωρη ανάκριση, έπειτα από την οποία «έσπασε» και ομολόγησε τα πάντα στους ανακριτές της υπόθεσης.
 
Ο ύποπτος παραδέχεται ότι σκότωσε το θύμα και στη συνέχεια το μετέφερε στο λατομείο όπου το πέταξε στο φρεάτιο, ενώ ομολογεί ότι σκότωσε και έθαψε και την εξάχρονη κορούλα του θύματος.
 
Ακολούθησαν κάποιες υποδείξεις σκηνών, τις οποίες απέκλεισε άμεσα η Αστυνομία προκειμένου να διεξάγει έρευνες με το πρώτο φως της
ημέρας, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τη σορό της εξάχρονης.   
20 Απριλίου 2018…
Η Αστυνομία αρχίζει τις έρευνες προς εντοπισμό της σορού της εξάχρονης, ενώ τα όσα φρικιαστικά ομολόγησε ο ύποπτος αξιολογούνται από την ανακριτική ομάδα.
 
Έρευνες διεξάγονται και στο φρεάτιο στο Μιτσερό, καθώς και σε άλλους χώρους.

Δειτε Επισης

Δημιουργείται Ομάδα έργου και Καθοδηγητική Επιτροπή για λήψη αποφάσεων για Ακάμα
Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Σε εμπρησμό οφείλεται η φωτιά σε οχήματα στην Γεροσκήπου εκτιμά η Αστυνομία
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις