Η διαφθορά αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα γίνει αποδεκτή

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα πράγματα είναι απλά. Η διαφθορά αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, όσο διαδεδομένη κι αν είναι, η διαφθορά δεν μπορεί ποτέ να είναι αποδεκτή, τόνισε σε ομιλία του στην τελετή βράβευσης έργων του διαγωνισμού "Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης κατά της Διαφθοράς", ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Όπως επεσήμανε, είναι γι’ αυτόν τον λόγο, που «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πάντα αρωγός και σύμβουλος σε όσους πραγματικά εννοούν να την καταπολεμήσουν».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ομιλία του στον ορισμό της διαφθοράς, στις αρχές επί τη βάσει των οποίων έχει οικοδομηθεί και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αξίες, της ΕΕ, που είναι αδιαπραγμάτευτες, αλλά, είναι και αρχές τις οποίες η διαφθορά υπονομεύει, διαβρώνει και, εν τέλει, καταστρέφει.
 
Η διαφθορά, είπε, είναι ένα φαινόμενο με σύνθετα αίτια: το χαμηλό επίπεδο οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης, στοιχεία ιστορικά και πολιτισμικά, ακόμη και η ανθρώπινη φύση, είναι παράγοντες που, κατά καιρούς, έχει υποστηριχθεί ότι προκαλούν η συμβάλλουν στην διαφθορά.

Είναι, επίσης, ένα φαινόμενο σύνθετο και στις εκδηλώσεις του: δωροδοκία, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, εκβιασμοί, απάτη, νεποτισμός, ευνοιοκρατία είναι όλες συμπεριφορές που ανήκουν στο πλέγμα της διαφθοράς, πρόσθεσε. Και είναι ένα φαινόμενο που μεταλλάσσεται: μόλις μια μορφή διαφθοράς ελεγχθεί, μια άλλη προκύπτει – η έκφραση «Η Λερναία Ύδρα της διαφθοράς» δεν είναι τυχαία, όπως τόνισε

Βεβαίως, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η διαφθορά μπορεί να υπάρξει μόνον εκεί που είναι αποδεκτή από την κοινωνία. Σε ορισμένες χώρες, ο φορολογούμενος που κλέβει το κράτος και ο εφοριακός που, αντί αμοιβής, κάνει τα στραβά μάτια, θεωρούνται μάγκες˙ σε άλλες χώρες, ντρέπονται και φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους.

Εξήγησε περαιτέρω ότι πάνω απ’ όλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενάντια στη διαφθορά γιατί η διαφθορά αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέλυσε τις επιπτώσεις από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη «και, ίσως το κυριότερο, καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην προστασία της οποίας είναι αφιερωμένο το πρώτο κεφάλαιο του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σειρά μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της διαφθοράς, στον βαθμό που έχει τη δικαιοδοσία από τις Συνθήκες, όπως π.χ. η καθιέρωση του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα˙ η νομοθεσία για μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων˙ μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος μέσω του τραπεζικού συστήματος˙ και, ισχυρότερη προστασία για αυτούς που καταγγέλλουν κρούσματα διαφθοράς στους οργανισμούς που εργάζονται, για τους λεγόμενους whistleblowers.
 
Η Επιτροπή, εκ παραλλήλου ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών και διοργανώνει θεματικά σεμινάρια με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη διαφθορά σε συγκεκριμένους τομείς όπως η υγεία και οι δημόσιες συμβάσεις, το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπά, πρόσθεσε. Και βέβαια, η παρακολούθηση των εξελίξεων σε κάθε χώρα στη μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του συντονισμού, δηλαδή, της οικονομικής διακυβέρνησης των Κρατών Μελών, είπε.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε αναφορά και στην Κύπρο επαναλαμβάνοντας τα όσα αναφέρει για την καταπολέμηση της διαφθοράς η πλέον πρόσφατη έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο την οποίαν συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η οποία έχει ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2019.
 

Καταλήγοντας, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο είπε ότι ο αριθμός «μηδέν» συνήθως προκαλεί άσχημους συνειρμούς, όμως στην περίπτωση της διαφθοράς, το μηδέν είναι καλό. Διότι ο στόχος μας είναι διαφθορά μηδέν και ο τρόπος να τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι μηδενική ανοχή στην διαφθορά.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)
Κλάπηκε όχημα αξίας 30 χιλιάδων στη Λεμεσό-Συνελήφθη 21χρονος
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
Νέα αναβολή στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του Πολυκάρπου
Μεταφέρθηκε στο λιμάνι Λάρνακας το πλοιάριο με τους 37 μετανάστες από τη Συρία-Εντοπίστηκε και δεύτερο
Αστυνομικός στη Λεμεσό έκανε σήμα σε οδηγό να σταματήσει και τον παρέσυρε με το όχημα του
Ένα σκάφος με 37 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο-Αναμένεται και δεύτερο
Θύματα ενδοοικογενειακής βίας υποχρεώνονται να δίνουν τα παιδιά στον θύτη με διάταγμα Δικαστηρίου
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών-Πρώτη στην ΕΕ η Κύπρος