Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις και η απόφαση κόλαφος για τον απαγωγέα

Κόλαφος η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, το οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης 16 ετών στον απαγωγέα, που με την εγκληματική του ενέργεια καθήλωσε την κοινή γνώμη.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του υπογραμμίζει ότι δεν έχει διαπιστώσει κάποια παρόμοια υπόθεση απαγωγής και περιαγωγής σε νάρκωση στα κυπριακά νομολογιακά χρονικά, «και αυτό από την άποψη του τρόπου αλλά και του σκοπού που έγιναν οι απαγωγές των δύο ανήλικων παιδιών, που όπως αναφέρθηκε από την κατηγορούσα αρχή ήταν η απαίτηση λύτρων ύψους 30 χιλιάδων ευρώ. Σχετικές είναι οι χειρόγραφες σημειώσεις του που κατατέθηκαν στα πλαίσια του μετριασμού της ποινής».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαρύς ο πέλεκυς για τον απαγωγέα-Το οκτάωρο θρίλερ και ο ψύχραιμος Τζωρτζ

«Χωρίς δισταγμό θα χαρακτηρίζαμε τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης ως πρωτοφανή στα κυπριακά χρονικά, χωρίς νομολογιακό προηγούμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει καθοδήγηση αναφορικά με το ύψος της ποινής».
 
Όπως αναφέρει στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο, από τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης προκύπτουν σωρευτικά και συντρέχουν πολλαπλοί και εξαιρετικά σοβαροί επιβαρυντικοί παράγοντες που κατατάσσουν τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος ως ιδιαιτέρως ειδεχθή αλλά και εξωφρενικά, με την έννοια του ύπουλου τρόπου δράσης του, κατατασσόμενα ως έγκλημα σε βάρος δύο ανήλικων παιδιών.
 
«Σειρά γεγονότων εξ αυτών που αναφέρθηκαν αναδεικνύουν τον πολύ καλό σχεδιασμό και προμελέτη του όλου εγχειρήματος εκ μέρους του, αλλά και κάθε πτυχής και λεπτομέρειας για τις άνομες ενέργειες και πράξεις που σχεδίαζε να κάμει. Και τελικά έκαμε. Τόσο πριν την απαγωγή, όσο και μετά από αυτή. Για όλες τις ενέργειες του κατηγορούμενου απαιτείτο ωμή, ώριμη και καθαρή εγκληματική σκέψη για τη σύλληψη, προετοιμασία, οργάνωση και εκτέλεση του άνομου σχεδίου του. Δεν συμφωνούμε και δεν αποδεχόμαστε ότι επρόκειτο για μια πράξη υπό το καθεστώς της λήψης του φαρμάκου. Όλα όσα σκέφτηκε και έπραξε ο κατηγορούμενους απαιτούν καθαρότητα σκέψης, προγραμματισμό αλλά και σύνθεση και αξιολογική ανάλυση διαφόρων στοιχείων. Δεν επρόκειτο ούτε για μια επιπόλαιη ενέργεια, ούτε και για ένα έγκλημα καθοδηγούμενο από την επήρεια φαρμάκων. Άλλωστε και σύμφωνα με τα γεγονότα, παραδέχθηκε
ότι σχεδίασε το έγκλημα μερικές ημέρες πριν….»
 
Σε ό,τι αφορά την νάρκωση των παιδιών, το Κακουργιοδικείο επισημαίνει ότι το φαρμακευτικό σκεύασμα που τους χορήγησε «με ανέλεγκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο», επιφέρει βαριές και έντονες αντιδράσεις, ενώ η υπερδοσολογία σε άτομα πέραν των 18 ετών μπορεί να επιφέρει, ακόμα και θάνατο.
 
«Η νάρκωση αυτή, αποτελεί μορφή βίας, κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων. Τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος ήταν ιδιαιτέρως βάναυσα και έκνομα και κοινωνικώς απαράδεκτα και καταδικαστέα. Με δόλιο και προσχεδιασμένο τρόπο απήγαγε από το σχολείο τους δύο μικρά ανήλικα παιδιά, τα έθεσε υπό περιορισμό και νάρκωση με απότερο σκοπό να ζητήσει λύτρα».
 
Στην απόφαση του το Δικαστήριο καταγράφει, επίσης, ότι οι πράξεις του 35χρονου συντάραξαν και σόκαραν ολόκληρη την κοινωνία, αφύπνισαν όλους τους πολίτες, τα ΜΜΕ και όλες τις Αρχές, ενώ υπογράμμισε ότι η βοήθεια των πολιτών, ως κατέδειξαν τα γεγονότα, ήταν εξαιρετικά πολύτιμη στην όσο το δυνατό έγκαιρη εξιχνίαση της υπόθεσης.  
 
«Η παρούσα υπόθεση είναι από τις πρώτες και αν όχι η πρώτη, στο είδος της που παρουσιάζεται ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων. Η ποινή πρέπει να εκφράζει τη δημόσια απαρέσκεια για το εκδικαζόμενο αδίκημα από την οργανωμένη κοινωνία.
 
Συνεκτιμήσαμε πρωτοφανές της εγκληματικής δράσης και συμπεριφοράς του κατηγορούμενου σε βάρος δύο μικρών και αθώων παιδιών που προσέτρεξαν να βοηθήσουν τον κατηγορούμενο, προφασιζόμενος ότι ήταν δάσκαλος, και κατέληξαν τελικά υπό απαγωγή, άδικο κρυφό περιορισμό και σε κατάσταση ομηρείας, ναρκωμένα επί επτά ώρες στο δωμάτιο ενός διαμερίσματος».
 
Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στους σωματικούς κίνδυνους που διέτρεξαν τα παιδιά λόγω της χορήγησης ναρκωτικού εκ μέρους του κατηγορούμενου, ενώ επισημάνθηκε ότι η εγκληματική του συμπεριφορά άφησε «ψυχολογικά τραύματα, τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειες τους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα λύτρα που θα ζητούσε ο απαγωγέας και πώς έπαιξε τη ζωή των παιδιών κορόνα-γράμματα

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη