Δευτέρα 20 Μαϊ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Άλλη μια ποινή χωρίς... αντίκρυσμα στον Ορφανίδη και ξανά στον ίδιο παρονομαστή

  15/03/2019 22:30
Άλλη μια ποινή χωρίς... αντίκρυσμα στον Ορφανίδη και ξανά στον ίδιο παρονομαστή

Άλλη μια ποινή χωρίς... αντίκρυσμα στον Ορφανίδη και ξανά στον ίδιο παρονομαστή

  15/03/2019 22:30
Άλλα δύο χρόνια φυλάκιση, επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο στον πρώην επιχειρηματία και ιδιοκτήτη των υπεραγορών Ορφανίδη, Χρίστο Ορφανίδη, που βρέθηκε ένοχος σε σειρά υποθέσεων για έκδοση ακάλυπτων επιταγών. 
 
Στις 12 Μαρτίου, το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε στον Χρίστο Ορφανίδη άλλα δύο χρόνια, ωστόσο η ποινή είναι συντρέχουσα και ως εκ τούτου η συνολική ποινή που θα εκτίσει στη φυλακή, είναι έξι χρόνια. 

Ποινικές καταδίκες:
 
-26 Σεπτέμβριος 2017: 14 μήνες φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους €400.000
-1 Ιανουαρίου 2018: 28 μήνες φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους €1.062,616
-30 Ιανουαρίου 2018: 30 μήνες φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους €2.310,550 (Επρόκειτο για 53 ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις όπου παραδέχθηκε 166 κατηγορίες που αφορούσαν 169 επιταγές ύψους €6.549,532)
-12 Μαρτίου: 2 χρόνια φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους €189.083,12
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε όπως οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Χρίστο Ορφανίδη είναι διαδοχικές και όχι συντρέχουσες. Εναντίον του άλλοτε επιχειρηματία εκκρεμούν και άλλες ποινικές υποθέσεις.
 
Η αφετηρία της πτώσης
 
Ήταν Δεκέμβριος του 2012. Η Κύπρος διέγραφε ήδη πορεία προς το Μνημόνιο, η ύφεση και η οικονομική κρίση έδειξαν για τα καλά τα δόντια τους στη χώρα και η αλυσίδα υπεραγορών Ορφανίδη ανέστειλε τη λειτουργία δέκα καταστημάτων της. Ήταν το πρώτο επεισόδιο από το σήριαλ κατάρρευσης της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης αλυσίδας υπεραγορών της Κύπρου.

Μερικές εβδομάδες αργότερα η αλυσίδα τέθηκε υπό διαχείριση προκειμένου να αποπληρωθούν οι πιστωτές της εταιρείας Ορφανίδη, κυρίως προμηθευτές από το κυπριακό εμπόριο αλλά και η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία επίσης έβαλε λουκέτο μέσω Eurogroup μόλις μερικούς μήνες αργότερα.
 
Εκτότε, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για τον επιχειρηματία Χρίστο Ορφανίδη…
 
Τα παιδικά του χρόνια και το πρώτο του άλμα
 
Η πορεία του επιχειρηματία ξεκίνησε την δεκαετία του 80’ στη Λάρνακα. Ο απόφοιτος της Σχολής Μιτσή, Χρίστος Ορφανίδης, άνοιξε την πρώτη του υπεραγορά στις 21 Μαρτίου 1988. «Από ταμίας μέχρι πωλητής, από λογιστής μέχρι marketing manager», δήλωσε στα ΜΜΕ περιγράφοντας τους ρυθμούς της δουλειάς του.
 
Η πρώτη υπεραγορά Ορφανίδης έκλεψε τις εντυπώσεις και οι ουρές έξω από την επιχείρηση του ήταν άνευ προηγουμένου και κάτι πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα.
 
Ο κ. Ορφανίδης πέρασε με στερήσεις τα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια. Πήρε μαθήματα ζωής από τον πατέρα του, όπως έλεγε, ο οποίος λειτουργούσε κατάστημα τροφίμων, φούρνο και καφενείο στην Μαραθάσα.
 
Από την ηλικία των έξι χρόνων άρχισε να διεισδύει στον κόσμο του εμπορίου, κάτι που τον βοήθησε στην μετέπειτα πορεία του.
 
Για δέκα χρόνια η Εταιρεία Ορφανίδη ήταν ιδιωτική εταιρεία, από το 1998 όμως, εντάχθηκε στο ΧΑΚ ως Δημόσια Εταιρεία. Τον Νοέμβριο του 1995 η εταιρεία λειτούργησε την μεγαλύτερη υπεραγορά της Κύπρου, η οποία βρίσκεται στη Λεμεσό κι αμέσως μετά, την Υπεραγορά Ορφανίδης στη Λευκωσία. Παράλληλα, εξαγόρασε επτά υπεραγορές: Ωμέγα στο Παραλίμνι, την Υπεραγορά Σ.Π.Ε. Ορμήδειας, Κλείτος στη Λάρνακα, Philips και Αντωνέσκος στην Πάφο και
Βαβατσινιώτη και Joladex στη Λεμεσό. 
 Με το πέρασμα των χρόνων ο Ορφανίδης έγινε ο κυρίαρχος της αγοράς και το όνομα του κατατασσόταν στους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο.
 
Απέκτησε 29 υπεραγορές, 11 Orphanides Supermarket και 18 Orphanides Express. Επίσης, λειτουργούσε τρία κέντρα, Shopping Malls, σε Λευκωσία, Λεµεσό και Πάφο.
 
Η εξάρτηση και το μοιραίο του λάθος…
 
Ανεπιτυχές κρίνεται το πλάνο της αλυσίδας Ορφανίδη να καταστεί εθνικός πρωταθλητής σε επίπεδο εμπορίου. Με χρήματα από τις τράπεζες αλλά και τις μεγάλες πιστώσεις των προμηθευτών της η αλυσίδα Ορφανίδη «έτρεξε» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ωστόσο, το τέρμα της διαδρομής ήταν ο γκρεμός.
 
Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια εξασφάλισης μεγαλύτερου τζίρου η αλυσίδα Ορφανίδη πίεσε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις τιμές της, περιορίζοντας το κέρδος της, πιέζοντας ταυτόχρονα τους προμηθευτές της ζητώντας όλο και μεγαλύτερες πιστωτικές διευκολύνσεις.

Παρά τις όποιες λανθασμένες κινήσεις έκανε η αλυσίδα Ορφανίδη, σημαντικός λόγος για την κατάρρευση της εταιρείας ήταν και η συνεργασία - που αποδείχτηκε εξάρτηση - με μία μόνο τράπεζα. Η Λαϊκή υπό την ασφυκτική πίεση των κεφαλαιακών αναγκών της, πίεσε με τη σειρά της την αλυσίδα Ορφανίδη, οδηγώντας την στην κατάρρευση. 
 
Πέρασε την πύλη των Κεντρικών
 
Ο Χρίστος Ορφανίδης σύρθηκε στα Δικαστήρια από άλλους επιχειρηματίες και πριν από περίπου δύο χρόνια βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο επιχειρηματίας καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών και οδηγείται στις Κεντρικές φυλακές. Η υπόθεση αφορούσε έκδοση τεσσάρων ακάλυπτων επιταγών συνολικού ποσού €400.000, επιταγές οι οποίες ήταν οφειλόμενα ποσά για τη διαφημιστική καμπάνια των υπεραγορών το 2012.
 
Ένα χρόνο προηγουμένως, το 2016, ο Χρήστος Ορφανίδης κρίθηκε ένοχος, κατ’ έφεση, για ομοειδή αδικήματα. Η υπόθεση αφορούσε ακάλυπτες επιταγές πολύ μικρότερου ποσού και συγκεκριμένα €40.000.
 
Ωστόσο η καταδίκη του επιχειρηματία το 2017 δεν ήταν το τέλος της περιπέτειας του, αφού εναντίον του εκκρεμούσαν και άλλες ποινικές υποθέσεις.

Αποτέλεσμα η μια ποινή να διαδέχεται την άλλη. Τον Ιανουάριο του 2018 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 28 μηνών και λίγες μέρες αργότερα του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών. 
 
Κάποιες ποινές που επιβλήθηκαν στον επιχειρηματία ήταν συντρέχουσες, ωστόσο με απόφαση του Ανωτάτου οι ποινές επικυρώθηκαν ως διαδοχικές και ως εκ τούτου ο Χρίστος Ορφανίδης θα εκτίσει συνολική ποινή φυλάκισης έξι ετών.
 
Η τελευταία απόφαση του Ανωτάτου, που επέβαλε άλλα δύο χρόνια φυλάκιση στον Χρίστο Ορφανίδη, είναι συντρέχουσα με τις υπόλοιπες, συνεπώς ο κ. Ορφανίδης θα εκτίσει ποινή συνολικής διάκρειας έξι χρόνων. 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας