Στα άδυτα του CSI... Από τον Αντεροβγάλτη στη δολοφονία Κένεντι (pics)

Πειστήρια εγκλήματος. Τα αντικείμενα, που εντοπίζονται σε σκηνές εγκλημάτων και βοηθούν τις Αρχές, είτε να αποκλείσουν ανθρώπους από τη διάπραξη μιας δολοφονίας, είτε να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στον ή στους δολοφόνους.
 
Πολλές φορές σε αρκετά εγκλήματα ακούσαμε για τον εντοπισμό ενός αντικειμένου που θεωρείται κλειδί για την εξιχνίαση μιας υπόθεσης.  Ακόμα κι ένα παπούτσι, ένα αποτύπωμα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο αντικείμενο μπορεί να δώσει λύσεις σε μια υπόθεση.
Φυσικά, τις προσπάθειες της Αστυνομίας βοήθησε η ανάπτυξη της τεχνολογίας που χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται λύνοντας από τη μια τα χέρια των Αρχών και από την άλλη δυσκολεύει τα έργα των θυτών.
 
Ο REPORTER, μελετώντας το βιβλίο «Πειστήρια Εγκλήματος» του David Owen, παρουσιάζει πέντε γνωστά εγκλήματα και πως είτε λύθηκαν μέσα από την αστυνομική έρευνα είτε παρέμειναν στους φακέλους με τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα μέχρι σήμερα.
 
Σκότωσε την οικογένεια του και έστησε…επίθεση θανάτου
Μια από τις δυσκολότερες υποθέσεις που κλήθηκαν να λύσουν οι Αρχές ήταν αυτή της δολοφονίας της οικογένειας του λοχαγού Τζέφρι Μακντόναλντ.
 
Ο Μακντόναλτ, ζούσε μαζί με τη γυναίκα και τις δύο κόρες του στο στρατόπεδο  Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας. Μια μέρα του 1979, ο λοχαγός κάλεσε την στρατιωτική Αστυνομία και ανέφερε πως εντόπισε τα μέλη της οικογένειας του νεκρούς με πολλαπλές μαχαιριές.
 
Όπως είχε ισχυριστεί, δέχθηκαν επίθεση από τρεις άνδρες και μια γυναίκα οι οποίοι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και τον μαχαίρωσαν αφήνοντας τον αναίσθητο χτυπώντας τον στο κεφάλι.
 
Παράλληλα, έδωσε λεπτομερή περιγραφή για το πως απέφυγε το θάνατο. Όπως εξήγησε στην Αστυνομία «τύλιξα γύρω μου το σακάκι της μπλε μου πιτζάμας και κατάφερα να αποφύγω τα κτυπήματα». Ακολούθως προσπάθησε, όπως ανέφερε, να επαναφέρει τις δύο κόρες του κάνοντας καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, ενώ στη συνέχεια σκέπασε το άψυχο σώμα της γυναίκας του.
 
Ο Μακντόναλντ, πέραν των αναλυτικών περιγραφών που έδωσε στις Αρχές για τις συνθήκες των άγριων δολοφονιών, έδωσε και λεπτομερή περιγραφή των δραστών, ωστόσο παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν εντοπίστηκαν τα πρόσωπα όπως τα περιέγραψε ο λοχαγός.
Η λεπτομέρεια που έλυσε το γρίφο
Αφού οι έρευνες οδηγούνταν σε αδιέξοδο, ο Μακντόναλντ, άρχισαν οι σκέψεις πως ο Μακντόναλντ μπορεί να μην ήταν το θύμα αλλά ο θύτης.
 
Η Αστυνομία, ανακάλυψε πως ο λοχαγός δεν μπορούσε να δει καλά στο σκοτάδι λόγω προβλήματος στην όραση και γι’ αυτό ήταν δύσκολο να περιγράψει με τόση ακρίβεια όσα έγιναν εκείνο το βράδυ.
 
Παράλληλα ίνες από την πιτζάμα του Μακντόναλντ, εντοπίστηκαν στα νύχια ενός εκ των θυμάτων, αλλά και κάτω από το πτώμα άλλου θύματος, όχι όμως και στο καθιστικό που υποστήριζε πως δέχθηκε επίθεση ο Μακντόναλντ.
 
Επίσης στο καθιστικό, όπου υποτίθεται ότι πάλεψε ο Μακντόναλντ με τους δράστες δεν υπήρξαν ίχνη πάλης, ενώ το αίμα του βρέθηκε σε διάφορα σημεία του σπιτιού.
 
Ο Μακντόναλντ παραπέφθηκε σε δίκη για τις άγριες δολοφονίες της οικογένειας του, ωστόσο αρκετά στοιχεία είχαν χαθεί με αποτέλεσμα η υπόθεση να «πέσει».
 
Παρότι ο Μακντόναλντ ήταν βασικός υποψήφιος για τις δολοφονίες, εντούτοις, μετά την απόσυρσή των κατηγοριών, όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά αντίθετα έδινε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.
 
Σε μια από αυτές τις εκπομπές, παρατηρήθηκε πως ο λοχαγός έκανε διάφορα επιπόλαια σχόλια για τους θανάτους της οικογένειας του, γεγονός που αναζωπύρωσε τις υποψίες για το ρόλο του στο έγκλημα.
 
Το σακάκι του υπόπτου στάλθηκε για νέο έλεγχο στο FBI, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 48 τρύπες που έφερε το ρούχο και ο Μακντόναλντ είχε υποστηρίξει πως προήλθαν από παγοκόφτη, ήταν ομοιόμορφες λες και κάποιος το κρατούσε τεντωμένο. Διαπιστώθηκε επίσης πως ο λεκές αίματος προϋπήρχε του σκισίματος που υποτίθεται ότι είχε γίνει κατά την επίθεση που δέχθηκε ο Μακντόναλντ.
 
Τα αδιάσειστα στοιχεία που κατείχαν πλέον οι Αρχές έστειλαν τον Μακντόναλντ σε δίκη και καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια για τις δολοφονίες των δύο μικρών κοριτσιών και της συζύγου του.
 
Η έρευνα για τη δολοφονία του Κένεντι
Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονήθηκε στις 12:30 τοπική ώρα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας.
 
Τα ακριβή περιστατικά της δολοφονίας, που είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες του 20ου αιώνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.
 
Η έρευνα για τη δολοφονία του τότε Προέδρου των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1977, δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το έγκλημα.
 
Τότε επικράτησε μία φήμη που ήθελε περισσότερους από έναν ελεύθερους σκοπευτές να εμπλέκονται στην εκτέλεση. Αυτή η φήμη, οδήγησε τις Αρχές να ανακτήσουν τα θραύσματα των βλημάτων από το αυτοκίνητο και έγινε η εξέταση τους μέσω της μεθόδου ενεργοποίησης νετρονίων.
 
Σύμφωνα με τα «Πειστήρια Εγκλήματος», η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό ενός αντικειμένου με νετρόνια, τα οποία δεσμεύονται από τα άτομα που αποτελούν αντικείμενο και αυτό γίνεται ραδιενεργό. Στη συνέχεια τα άτομα αρχίζουν να εκπέμπουν ακτίνες «Γ» οι οποίες μπορούν να μετρηθούν και να αναλυθούν για να αποκαλύψουν όλα τα χημικά στοιχεία που υπάρχουν στο αντικείμενο.
Κάποια από τα θραύσματα βρέθηκαν στο σώμα του Κένεντι, άλλα, στο όχημα του και άλλα στον καρπό του κυβερνήτη Κόναλι. Βρέθηκε επίσης ένα ακέραιο βλήμα στο φορείο που μετέφερε τον κυβερνήτη Κόναλι στο νοσοκομείο.
 
Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε πως τα θραύσματα ήταν συνολικά δύο, ένα εκ των οποίων έπληξε τον καρπό του Κυβερνήτη, ενώ το δεύτερο έπληξε θανάσιμα τον Κένεντι.  Παρότι λοιπόν η σύνθεση των βλημάτων διέφερε κάπως κατά τις επιστημονικές εξετάσεις, ωστόσο το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι προήλθαν από το ίδιο όπλο.
 
Με αυτά τα αποτελέσματα δεν αρκούσαν τα στοιχεία για να αποδείξουν πως ο Λι Χάρβει Όσβαλντ είχε συνεργούς, αλλά ταυτόχρονα δεν ενίσχυαν τις θεωρίες για ύπαρξη άλλων ελεύθερων σκοπευτών που είχαν εκτοξεύσει τα πυρά τους από άλλα σημεία.
 
Μετά από πενήντα και πλέον χρόνια, η ευκαιρία για εξιχνίαση του εγκλήματος έχει χαθεί. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως το FBI κατά τη νεκροτομή που έγινε δεν επέτρεψε σε φωτογράφο να πάρει φωτογραφίες των τραυμάτων, αλλά χρησιμοποίησε δικό του φωτογράφο, ο οποίος έλαβε ελλιπείς φωτογραφίες, όπου δεν προσδιορίζονταν τα τραύματα εισόδου και εξόδου, ενώ δεν υπήρχε ούτε κλίμακα που να υποδηλώνει το μέγεθος τους.
Το ημερολόγιο του Χίτλερ
Με την εξέλιξη των μεθόδων επιτήδειων που προσπαθούν να ξεγελάσουν πολίτες, εξελίχθηκαν σιγά σιγά και οι μέθοδοι των Αρχών για τον εντοπισμό τους. Ένα τρανό παράδειγμα είναι η πλαστογράφηση.
 
Μια εξ’ αυτών των υποθέσεων, με τις οποίες ασχολήθηκαν οι Γερμανικές Αρχές το 1981, ήταν το ημερολόγιο του Χίτλερ.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης εκείνη τη χρονιά, ένας γερμανικός εκδοτικός οίκος είχε αγοράσει 27 χειρόγραφους τόμους που υποτίθετο πως ήταν τα ημερολόγια του Αδόλφου Χίτλερ, όπως επίσης και ένα τόμο του βιβλίου του «Ο αγών μου», για τα οποία ο οίκος πλήρωσε δύο εκατομμύρια δολάρια.
 
Οι συγκεκριμένοι τόμοι είχαν μεταφερθεί λαθραία από το Βερολίνο προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, το αεροπλάνο που τους μετέφερε συνετρίβη στην Ανατολική Γερμανία.
 
Τα συγκεκριμένα έντυπα έπεσαν στα χέρια ενός συλλέκτη εγγράφων των Ναζί, ο οποίος τα παρουσίασε σε ένα δημοσιογράφο που εργαζόταν στον εν λόγω εκδοτικό οίκο.
 
Τα κείμενα αυτά παραδόθηκαν στις Γερμανικές Αρχές για να διαφανεί κατά πόσο ο τρόπος γραφής ήταν ο ίδιος, συγκρινόμενα με άλλα γραπτά του Χίτλερ. Όπως διαπιστώθηκε τα γραπτά ήταν από το ίδιο άτομο. Παρόλα αυτά τα ημερολόγια είχαν πλαστογραφηθεί από ένα μικροαπατεώνα ο οποίος κατάφερε να πλαστογραφήσει ακόμα και το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε για να διαφανεί η γνησιότητα τους.
 
Τελικά η απάτη αποκαλύφθηκε από την Αστυνομία της Δυτικής Γερμανίας και τους εγκληματολόγους της, οι οποίοι αντί να ελέγξουν τον γραφικό χαρακτήρα επικεντρώθηκαν στο χαρτί και το μελάνι των ημερολογίων.
 
Στα συμπεράσματα τους ανέφεραν πως μετά από έλεγχο με το υπεριώδες φως διαπίστωσαν ότι υπήρχε λευκαντικό μέσο, ενώ οι ίνες που συγκρατούσαν τις σφραγίδες στους τόμους περιείχαν μεταξύ άλλων βισκόζη και πολυεστέρα, υλικά τα οποία η ανθρωπότητα είχε ανακαλύψει μετά τον Β’ Π.Π.! Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι μεταξύ του χρόνου που το μελάνι βρισκόταν στο χαρτί και της ημέρας που έγιναν οι εξετάσεις  δεν είχε μεσολαβήσει ένας χρόνος.
Ο άγνωστος Αντεροβγάλτης
Μια από τις πιο παλιές υποθέσεις που έμειναν στα χρονοντούλαπα των ανεξιχνίαστων υποθέσεων ήταν αυτή του Αντεροβγάτη στο Λονδίνο, γύρω στη δεκαετία του 1880.
 
Εκείνη την περίοδο, η φτώχεια ήταν δυσβάσταχτη για πολλούς ανθρώπους και αρκετοί πολίτες είχαν προσπαθήσει να βρουν χρήματα μέσω της παράνομης οδού. Κάποιοι επικεντρώθηκαν σε ληστείες ή κλοπές, ενώ οι υποθέσεις βίας αποτελούσαν θλιβερό καθημερινό γεγονός.
 
Γύρω στο 1888, είχε αρχίσει να εμφανίζεται μία σειρά από άγριες δολοφονίες γυναικών. Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, μια ιερόδουλη είχε εντοπιστεί νεκρή από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που διέμενε.
Αμέσως κάλεσε την Αστυνομία η οποία διαπίστωσε πως το σώμα της γυναίκας είχε διαμελιστεί, ενώ ο δράστης είχε ράψει μέρη του σώματος σε άλλα σημεία του κορμιού της και έκαψε τα ρούχα της.
 
Οι μάρτυρες είχαν αναφέρει πως προηγουμένως είχαν δει έναν άνδρα με καπέλο μαζί με το θύμα. Η φρικιαστική δολοφονία της νεαρής ήταν η τελευταία από μια σειρά δολοφονικών επιθέσεων, οι οποίες είχαν διαπραχθεί από ένα μυστηριώδη άνδρα με το παρατσούκλι Τζακ ο Αντεροβγάλτης.
 
Ωστόσο προς το τέλος της δεκαετίας του 1880 διαπράχθηκαν κι άλλες δολοφονίες με θύματα γυναίκες, οι οποίες λόγω του τρόπου που διαπράχθηκαν απέκλειαν το ενδεχόμενο να έγιναν από τον Αντεροβγάλτη.
 
Παρόλο το μεγάλο αριθμό υποθέσεων και στοιχείων, η Αστυνομία δεν είχε καταφέρει να συνδέσει οποιοδήποτε πρόσωπο με τις δολοφονίες.
 
Η περίπτωση του Αντεροβγάλτη ήταν ένα τρανό παράδειγμα ότι η εγκληματολογική επιστήμη δεν είχε τότε μεγάλες δυνατότητες.
 
Ενδεχομένως λοιπόν, σε περίπτωση που τα εγκλήματα αυτά διαπράσσονταν πιο πρόσφατα όπου οι εγκληματολόγοι εξελίχθηκαν,
πιθανότατα να είχαν εξιχνιασθεί, αλλά σίγουρα αυτή η σειρά δολοφονιών οδήγησε τις Αρχές στο συμπέρασμα, πως η εγκληματολογική έρευνα χρειαζόταν εξέλιξη.
Η εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν που συγκλόνισε το παγκόσμιο
Ένα άλλο παράδειγμα υπόθεσης, η οποία σε σχέση με τις προηγούμενες έγινε πολύ πρόσφατα και παρά τα όπλα που είχε η Αστυνομία, παρέμεινε στα χρονοντούλαπα των ανεξιχνίαστων υποθέσεων.
 
Στις τρεις Μαΐου 2007 η μικρή Μαντλίν Μακκάν εξαφανίστηκε από το εξοχικό της οικογένειας της στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας.
 
Παρόλο που οι γονείς της τετράχρονης βρίσκονταν περίπου εκατό μέτρα από το διαμέρισμα και γευμάτιζαν και η μικρή με τα δύο αδέλφια της κοιμούνταν στο διαμέρισμα όταν οι γονείς επέστρεψαν στο σπίτι δεν την εντόπισαν.
 
Στο σημείο είχε κληθεί η Αστυνομία για τον εντοπισμός της, με τις πρώτες θεωρίες να λένε πως η μικρή ξύπνησε και περιπλανήθηκε έξω από το σπίτι αναζητώντας τους γονείς της, κάτι που στην πορεία απορρίφθηκε. Μάρτυρες που κλήθηκαν στις Αρχές έδωσαν διαφορετικές ερμηνείες, όπως ότι είδαν ένα άνδρα να περνάει έξω από την οικία με ένα παιδί στην αγκαλιά, ενώ άλλοι δήλωσαν πως δεν αντιλήφθηκαν οτιδήποτε μεμπτό.
 
Μετά από αρκετές εξετάσεις όπου δεν εντοπίστηκε οποιοδήποτε στοιχείο, η Αστυνομία έστρεψε τις έρευνες στους γονείς της μικρής, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για την εξαφάνιση. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές της τότε εποχής, είχαν εντοπιστεί ίχνη της μικρής στο πορτ-μπαγκαζ ενός οχήματος που ενοικίασαν οι γονείς της μικρής. Παρόλα αυτά τα σενάρια δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν, αφού οι γονείς είχαν ενοικιάσει το όχημα τέσσερις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του κοριτσιού. Αυτό που εικάζουν ο Αρχές ότι συνέβη, ήταν πως τα ίχνη μεταφέρθηκαν μέσω των ρούχων και των πραγμάτων που είχε το κορίτσι στο διαμέρισμα.
 
Η εξαφάνιση της τετράχρονης παραμένει μέχρι σήμερα στο φάκελο των ανεξιχνίαστων υποθέσεων.
 
Η εγκληματολογία έχει αναπτυχθεί αρκετά στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο οι υποθέσεις σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες. Πάντα θα παραμένουν ανεξιχνίαστες, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι το ποσοστό των υποθέσεων που λύθηκαν αυξήθηκε κατακόρυφα σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες.

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον