Τετάρτη 5 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πράσινο Υπουργικού για τη σύσταση Αρχής κατά της διαφθοράς-Ποια τα καθήκοντα της

  28/02/2019 12:30
Πράσινο Υπουργικού για τη σύσταση Αρχής κατά της διαφθοράς-Ποια τα καθήκοντα της

Πράσινο Υπουργικού για τη σύσταση Αρχής κατά της διαφθοράς-Ποια τα καθήκοντα της

  28/02/2019 12:30

Τη σύσταση Αρχής Κατά της Διαφθοράς ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία, ο κ. Νικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα σημαντικό νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται η Αρχή Κατά της Διαφθοράς.

Πρόκειται για μια Αρχή που θα στελεχώνεται από Επίτροπο και δύο Βοηθούς που θα έχουν τα απαιτούμενα προσόντα για να διοριστούν ως δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα απολαμβάνουν της ίδιας προστασίας που απολαμβάνουν οι δικαστές, γιατί θα έχουν την ανεξαρτησία που έχουν οι δικαστές, διορίζονται απευθείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για περίοδο πέντε χρόνων με δυνατότητα ανανέωσης για μόνο μια φορά.

Έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες όσον αφορά τα θέματα συντονισμού των προσπαθειών και των δράσεων όλων των Υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες για τη συγκέντρωση, την αξιολόγηση, τη διερεύνηση πληροφοριών και τη διερεύνηση καταγγελιών επώνυμων και ανώνυμων για θέματα διαφθοράς και αν στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ζητήματα πιθανής διάπραξης ποινικού αδικήματος θα ετοιμάζουν έκθεση και θα ενημερώνουν τον Γενικό Εισαγγελέα για να προχωρήσει στην ανακριτική διερεύνηση για σκοπούς ποινικής δίωξης.

Έχουν, επίσης, αρμοδιότητα να αναθέτουν σε ανακριτές διερεύνηση συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν θέματα διαφθοράς, να εκδίδουν εγκυκλίους και να ζητούν από Υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, αναφορικά με την πρόληψη των θεμάτων διαφθοράς.

Πρόκειται για μια Αρχή που συναντούμε σε πολλά σύγχρονα κράτη της οποίας ανατίθεται ο ρόλος που σχετίζεται με τις προσπάθειες που μπορούν να γίνουν όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά από όλους τομείς δραστηριοτήτων για αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς.

Θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν από μόνοι τους χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία ή πληροφορία, στο πλαίσιο του ελέγχου που μπορούν να ασκούν».

Πρόσθεσε ότι η διαβούλευση για σύσταση της Αρχής κράτησε καιρό και επιδείχθηκε τεράστιο ενδιαφέρον από πολλούς Οργανισμούς, σημειώνοντας ότι λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις όλων.

Ερωτηθείς ο κ. Νικολάου είπε ότι «πρόκειται για ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο με το οποίο δίδονται πολλές αρμοδιότητες που δεν δίδονται σε πολλές Αρχές του κράτους και ειδικότερα σε ανεξάρτητες Αρχές. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στην επόμενη συνεδρία της».

Σε ερώτηση για την κάρτα φιλάθλου και ποια είναι τα όρια στα οποία μπορεί το Υπουργείο να μετακινηθεί για την τροποποίηση του θεσμού, ο κ. Υπουργός είπε ότι το θέμα δεν είναι τα όρια μετακίνησης, αλλά «εκείνο που έγινε είναι πως μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο και μετά στη Βουλή, ετοιμάσαμε δύο προτάσεις που υποβλήθηκαν στην ΚΟΠ, όπως ήταν η δέσμευση μετά από διαβούλευση που έγινε από τους τεχνοκράτες για να δούμε αν αυτές οι προτάσεις είναι εφαρμόσιμες στο πλαίσιο των προγραμμάτων όπως έχουν καταρτιστεί και διαβούλευση με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, ώστε οι προτάσεις να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα».

Πρόσθεσε ότι η ΚΟΠ διαβίβασε τις προτάσεις στα Σωματεία πρώτης κατηγορίας και η ΚΟΠ διαβίβασε στο Υπουργείο τις θέσεις των Σωματείων, που εκφράζουν τις δικές τους απόψεις.

«Χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια από πλευράς ΚΟΠ για να υπάρξει συγκερασμός των απόψεων που καταγράφονται σε διάφορες επιστολές», είπε ο κ. Υπουργός, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να γίνει διαβούλευση και αν υπάρχει κάτι κοινό που να προσεγγίζει τις απόψεις των περισσότερων Σωματείων, να ετοιμάσουμε πρόταση τροποποίησης του νόμου για να εφαρμοστεί μια διαφορετική ρύθμιση». 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας