Επαφές Ιωνά με όλους τους εμπλεκόμενους για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

Προτεραιότητα και στοίχημα  για το Υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ο οποίος παρέστη στην Πάφο στα πλαίσια του διαλόγου για την παρουσίαση του έργου της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων με τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, από το Οίκημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, όπου έγινε η συνάντηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι γίνεται ένας κύκλος συναντήσεων με τους Επαρχιακούς Δικηγορικούς Συλλόγους αλλά και  με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Στις συναντήσεις αυτές, όπως εξήγησε, ουσιαστικά επεξηγούνται τα προβλήματα αλλά και τα μέτρα μεταρρύθμισης τα οποία προωθούνται.

Πρόκειται, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης,  για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης για την οποία το Υπουργείο επιθυμεί και τους δικηγόρους να είναι κοινωνοί και συμμετέχοντες σ’ αυτή την μεγάλη προσπάθεια, συμπλήρωσε.

Μετά σημείωσε από την διαβούλευση που έχει γίνει με το Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και πολύ καιρό, με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Γενικό Εισαγγελέα , τώρα κλείνει ένας κύκλος των συναντήσεων με τους δικηγόρους. Πέραν είπε,  του ότι οι δικηγόροι ενημερώνονται , «εκφράζονται διάφορες ενδιαφέρουσες απόψεις και εισηγήσεις»  που στο τελικό στάδιο εκτίμησε, «θα υιοθετηθούν».

Ακολούθως ο κ. Νικολάου εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις του γιατί, όπως είπε, και οι δικηγόροι ανησυχούν για το δικαστικό μας  σύστημα όχι μόνο για τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν το τελευταίο καιρό, αλλά και για το γεγονός  ότι στο σύστημα αυτό δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις αλλαγές από το 1964. Μια ουσιαστική αλλαγή ανέφερε που είχε γίνει ήταν  η σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου το 2016 και όλα αυτά τα οποία προωθούν τον τελευταίο καιρό.
 
Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι, μέσα απ’ αυτήν την ενημέρωση, στην ουσία ο σκοπός ο οποίος είναι κοινός για όλους, δηλαδή των δικαστών, των δικηγόρων, της νομοθετικής εξουσίας αλλά και της κυβέρνησης, θα επιτευχθεί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως η μεταρρύθμιση του δικαστικού μας  συστήματος αποτελεί για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ένα στοίχημα,  που εάν δεν επιτευχθεί στα χρονικά πλαίσια τα οποία έχουν τάξει , δυστυχώς το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως όταν ένα Κράτος έχει ένα σύστημα το οποίο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας και του ιδίου του Κράτους τα προβλήματα είναι τεράστια και αγγίζει μέχρι και την ύπαρξη της Δημοκρατίας. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολάου  ανέφερε πως η μεταρρύθμιση αυτή περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στο οποίο εργάζονται από τον Ιούνιο του 2018 με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις οι οποίες υλοποιούνται σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Το πρόγραμμα συνέχισε, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 με απώτερο στόχο το 2022 το δικαστικό σύστημα να έχει χρονικά πλαίσια απόδοσης. 

Δηλαδή , όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου, αντί υποθέσεις που εκδικάζονται σήμερα στα Επαρχιακά Δικαστήρια για χρονική περίοδο δέκα και πλέον χρόνων, να εκδικάζονται σε χρονικό πλαίσιο δύο με τριών χρόνων. Το ίδιο, είπε, θα συμβαίνει και με τις εφέσεις σε χρονικά πλαίσια που θα είναι παραδεκτά.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields