Και με οικονομικό αντίκρισμα οι επ΄ανδραγαθία προαγωγές στην Αστυνομία

Στην ημερήσια διάταξη της μεθεπόμενης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής θα είναι το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για τις επ` ανδραγαθία προαγωγές στην Αστυνομία, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.
 
Μετά από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών οι προαγωγές θα έχουν και οικονομικό  αντίκρισμα.
 
Με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης που κατέθεσε αναθεωρημένο, προς τούτο, κείμενο νομοθετημάτων, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, που προέδρευσε της συνεδρίας, Δημήτρης Δημητρίου, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της τοποθέτησης των κομμάτων στην Επιτροπή, θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας στην μεθεπόμενη της συνεδρία.
 
Με τη δέσμη των νομοθετημάτων εκχωρείται στον Αρχηγό Αστυνομίας η εξουσία να προβαίνει σε επ΄ ανδραγαθία προαγωγές σε τακτικούς και ειδικούς αστυνομικούς, οι οποίοι, είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε  την έθεσαν σε κίνδυνο, όπως και τη σωματική τους ακεραιότητα κατά την άσκηση του καθήκοντος τους.
 
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Δημητρίου είπε πως είναι σημαντικό να υπάρχει επιβράβευση των αστυνομικών και των ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν προβεί σε πράξεις ανδραγαθίας.
 
Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να έχουμε αστυνομικούς, οι οποίοι να νιώθουν ότι η πολιτεία νοιάζεται για αυτούς και επιβραβεύει τις πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωής τους.
 
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε περαιτέρω ότι η Κυβέρνηση και η Νομική Υπηρεσία κινήθηκαν με πολύ γοργούς ρυθμούς ώστε να κατατεθούν έγκαιρα στη Βουλή τα νομοθετήματα.
 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών διευκρίνισε πως οι επ’ ανδραγαθία προαγωγές θα αφορούν και προγενέστερες πράξεις που έγιναν από Αστυνομικούς και Ειδικούς Αστυνομικού προς υπεράσπιση της πατρίδας.
 
Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως θα γίνει τοποθέτηση στην Επιτροπή και εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι στη μεθεπόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.
 
Το δύσκολο τμήμα της συζήτησης έχει γίνει και απομένει το διαδικαστικό, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2018 ξεκίνησε στην Επιτροπή Νομικών με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ η συζήτηση για την άρση των διακρίσεων και αδικιών που υπήρχαν στη νομοθεσία σε βάρος των ειδικών αστυνομικών, πρόσθεσε πως κατά τη συνεδρία της 20ης Φεβρουαρίου 2019 έγινε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για ισότιμη μεταχείριση των ειδικών αστυνομικών στο ζήτημα της ανδραγαθίας.
 
Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση καθότι το αρμόδιο Υπουργείο και η ηγεσία της Αστυνομίας υιοθέτησαν το δίκαιο αίτημα και διευκρίνισε πως με τροποποιήσεις στον περί Αστυνομίας Νόμο και Κανονισμούς, οι ειδικοί και τακτικοί ειδικοί αστυνομικοί θα δικαιούνται διορισμό στο βαθμό αστυφύλακα ή λοχία για πράξη ανδραγαθίας.
 
Για το ΑΚΕΛ έχει επίσης ιδιαίτερη αξία η υιοθέτηση της θέσης για αναδρομική επιβράβευση όλων όσοι έπεσαν υπέρ πατρίδος προασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη ή την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας, ανέφερε περαιτέρω ο κ. Δαμιανού.
 
 Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε επίσης σημαντική τη ρύθμιση του δικαιώματος αυτού για όλους όσοι υπέστησαν σωματική βλάβη ή έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους από πράξη ανδραγαθίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
 
Μεταρρύθμιση Οικογενειακού Δικαίου
Εξάλλου, κατά τη συνεδρία προχώρησε η συζήτηση της δέσμης των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, είπε ο κ. Δημητρίου.
 
Πρόσθεσε πως η δέσμη των νομοσχεδίων προχωρά με κανονικό ρυθμό, παρατηρώντας πως είναι δύσκολα  νομοθετήματα, και εξέφρασε «την ελπίδα, ότι θα καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό».
 
Η δέσμη των νομοσχεδίων θα είναι ενώπιον της Επιτροπής και κατά τις επόμενες συνεδρίες, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή έθεσε ως προτεραιότητα της τα νομοθετήματα.
 

Δειτε Επισης

Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής