Εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης για το καθεστώς των Βάσεων στο Ακρωτήρι

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, θα εκδώσει, την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, τη γνωμοδότηση του στην υπόθεση που αφορά στο καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στον Άγιο Μαυρίκιο.
 
Το νησί Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό και πρώην αποικία της Βρετανίας ζητά γνωμάτευση του Δικαστηρίου κατά πόσον είναι νόμιμο, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Βρετανία να κατέχει έδαφος του το οποίο χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση.
 
Η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου θα έχει προεκτάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες, όπου η Βρετανία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις.
 
Ενώπιον του δικαστηρίου, είχαν αγορεύσει εκπρόσωποι 22 χωρών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, της οποίας το 3% του εδάφους της χρησιμοποιείται από την Βρετανία ως στρατιωτική βάση.
 
Στην αγόρευση του, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, είχε διατυπώσει τη θέση ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι το ίδιο αναφαίρετο όπως και η κυριαρχία ενός κράτους, σημειώνοντας ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 
Ο κ. Κληρίδης είχε αναφέρει ότι η Κύπρος υπέβαλε παρατηρήσεις στην παρούσα υπόθεση για δύο λόγους:
 
Πρώτον, ως πρώην αποικία η οποία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία το 1960,στέκεται στο πλευρό των λαών που εξακολουθούν να επιδιώκουν την πλήρη εφαρμογή του δικαιώματός τους για αυτοδιάθεση και έλεγχο του εδάφους και των φυσικών πόρων τους.
 
Δεύτερον, η Κύπρος μιλά μέσα από την εμπειρία της εφιστώντας την προσοχή του Δικαστηρίου στο γεγονός ότι οι δεσμοί της αποικιοκρατίας παίρνουν πολλές μορφές και ζητώντας από το Δικαστήριο να λάβει ιδιαίτερα υπόψη, όταν συμβουλεύει τα Ηνωμένα Έθνη, την ανάγκη αντιμετώπισης των πραγματικοτήτων της αυτοδιάθεσης και όχι μόνο των επιφανειακών εκφάνσεων της.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης είχε αναφέρει ότι η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης θα είναι ένα πολύ σοβαρό νομικό όπλο, επισημαίνοντας ότι « το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι και θα είναι πάντοτε σεβαστό και αναπαλλοτρίωτο ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την απόδοση ανεξαρτησίας».
 
Ερωτηθείς τί θα σημαίνει για την Κύπρο η επιτυχής έκβαση της προσφυγής του Αγίου Μαυρικίου, ο κ. Κληρίδης είχε πει συγκεκριμένα ότι «η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης του Αγίου Μαυρικίου, με την έννοια ότι θα δοθεί κάποια γνωμοδότηση του Δικαστηρίου η οποία να θεωρηθεί ευνοϊκή, θα είναι ένα πολύ σοβαρό νομικό όπλο, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από το ίδιο τούτο το κράτος όσο και από οποιοδήποτε άλλο κράτος αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα με αυτά του Αγίου Μαυρικίου».
 
Η γνωμοδότηση θα δοθεί στις 16.00 ώρα Κύπρου και θα μεταδίδεται ζωντανά από τον ιστότοπο του Δικαστηρίου.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields