Αντίστροφη μέτρηση στην απόφαση για τις μίζες του Εμπεδοκλή

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του  Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου, ακροαματική διαδικασία υπόθεσης για την οποία ο Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας Λευτέρης Εμπεδοκλής, που τελεί σε διαθεσιμότητα. κατηγορείται για υποθέσεις κλοπής από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι στις 8/9/2015 έλαβε από επιχειρηματία το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ για νομιμοποίηση παρανομιών στο υποστατικό του στη περιοχή Μακένζη στη Λάρνακα, χωρίς όμως, σύμφωνα με την καταγγελία, να γίνει οτιδήποτε.
 
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Αντρη Κωνσταντίνου κατέθεσε σήμερα την αποτελούμενη από 50 σελίδες, γραπτή αγόρευση της ενώπιον του Κακουργιοδικείου και ανέφερε ότι σ’ αυτήν περιλαμβάνονται οι θέσεις της Κατηγορούσας Αρχής, το σύνολο των καταθέσεων, παραδεκτά γεγονότα, τεκμήρια που αφορούν την υπόθεση και αναλύονται οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.
 
Πρόσθεσε ότι η μαρτυρία για την υπόθεση έχει απόλυτη συνοχή, οι μάρτυρες κατηγορίας ήταν σταθεροί στις θέσεις τους και σε κανένα στάδιο δεν κλονίστηκε η αξιοπιστία τους. Σημείωσε ότι βαρύνουσα σημασία στην υπόθεση είχε η μαρτυρία του παραπονούμενου επιχειρηματία, ο οποίος ήταν σταθερός στις θέσεις του, απόλυτα ειλικρινής και απαντούσε με αμεσότητα στις διάφορες ερωτήσεις που του υποβάλλονταν.
 
Ανέφερε επίσης ότι η μαρτυρία του επιχειρηματία επιβεβαιώνεται και από άλλες μαρτυρίες και τεκμήρια όπως οι αποδείξεις της ΣΠΕ από την οποία έκανε την ανάληψη των 35 χιλιάδων ευρώ τις οποίες έδωσε στον κατηγορούμενο.
 
Είπε ακόμα ότι «όλα τα στοιχεία της υπόθεσης οδηγούν κομμάτι – κομμάτι σε ένα μόνο συμπέρασμα, αυτό της ενοχής του κατηγορουμένου».
 
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής αναφέρθηκε στις τρεις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Λευτέρης Εμπεδοκλής και σημείωσε πως στη πρώτη κατηγορία αυτή της κλοπής από δημόσιο λειτουργό, ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος τη θέση του, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, έλαβε το χρηματικό ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ υπό την ιδιότητα του ως Δημοτικός Γραμματέας.
 
Για την δεύτερη κατηγορία της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, είπε μεταξύ άλλων πως από την ενώπιον του Δικαστηρίου μαρτυρία, διεφάνη ότι υπήρχε πρόθεση από τον κατηγορούμενο για εξαπάτηση του παραπονούμενου.
 
Οσον αφορά την τρίτη κατηγορία, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανέφερε ότι αυτή δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της και πως με την ενοχή του κατηγορούμενου στις δύο πρώτες, επιβεβαιώνεται και η συγκεκριμένη κατηγορία.
 
Αναφερόμενη στην μαρτυρία του κατηγορουμένου η κα. Κωνσταντίνου είπε ότι αυτός επέλεξε να μην ενημερώσει την Αστυνομία για το που βρισκόταν στις 8/9/15 ημέρα κατά την οποία ο παραπονούμενος μετέβη στο γραφείο του και του έδωσε το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ.
 
Πρόσθεσε ότι μετά από έρευνες «ο κατηγορούμενος διαπίστωσε πως τη συγκεκριμένη ημερομηνία βρισκόταν στη Βουλή μαζί με τον Δήμαρχο, ωστόσο θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν να ενημερώσει γι’αυτό  την Αστυνομία» και σημείωσε πως «εσκεμμένα απέκρυψε τις κινήσεις του, για να μπορεί στη συνέχεια να επικαλεστεί οποιοδήποτε σενάριο προς υπεράσπιση του».
 
Είπε ακόμα ότι «ο κατηγορούμενος προέβαλε κατά τη πορεία της ακροαματικής διαδικασίας διαφορετικές αντικρουόμενες εκδοχές για την παρουσία του στο Δημαρχείο στις 8/9/15», πρόσθεσε πως «στερείται κάθε λογικής η επιλογή του να μην ενημερώσει την Αστυνομία για το που βρισκόταν εκείνη την ημέρα» και σημείωσε ότι «δυστυχώς για τον ίδιο, η Αστυνομία έκανε πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση η οποία καταρρίπτει τις εκδοχές του».
 
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε επίσης ότι «ούτε τότε αλλά ούτε και σήμερα υπάρχει άλλοθι για τον κατηγορούμενο» και  κάλεσε το Δικαστήριο όπως κρίνει τον Δημοτικό Γραμματέα Λάρνακας «ένοχο σε όλες τις κατηγορίες».
 
Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου όρισε την 1η Μαρτίου ως ημερομηνία για ανακοίνωση της απόφασης του κατά πόσον δηλαδή ο κατηγορούμενος θα κριθεί  ένοχος ή αθώος.
 
Η κα. Κωνσταντίνου ζήτησε από το Σώμα όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση, αίτημα για το οποίο έφερε ένσταση ο Νίκος Δημητρίου, συνήγορος υπεράσπισης του Δημοτικού Γραμματέα.
 
Ο κ. Δημητρίου υποστήριξε ότι ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία, είπε πως το Δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον ο κατηγορούμενος μπορεί να επηρεάσει την απονομή της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι ο Δημοτικός Γραμματέας δεν μπορεί να επηρεάσει την απόφαση του Σώματος και δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει υπό κράτηση.
 
Το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως η διαδικασία ενώπιον του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, σημείωσε ότι απέρριψε συνολικά τρία αιτήματα του συνηγόρου υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης του και αποφάσισε ότι μέχρι την 1η Μαρτίου ο κατηγορούμενος θα συνεχίσει να τελεί υπό κράτηση.

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών