Πώς θα λειτουργεί το κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης για ανήλικους χρήστες

Τη δημιουργία Κέντρου Εσωτερικής Νοσηλείας για ανήλικους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον προσεχή Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ. Χρύσανθου Γεωργίου.

Το συγκεκριμένο Κέντρο, το οποίο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, θα παρέχει εντατική θεραπεία σε ανήλικους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ουσιών εξάρτησης, σε ένα πλαίσιο εσωτερικής διαμονής.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου υπό τον τίτλο «Αντιμετώπιση των Αναδυόμενων προκλήσεων στον τομέα της Εξάρτησης», ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την ελπίδα όπως η δομή αυτή ενισχυθεί και με την λειτουργία ανοικτού εντατικού ημερήσιου προγράμματος για τους ανήλικους.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η διάσκεψη προέκυψε από την ανάγκη για  ενημέρωση της κοινωνίας με ένα έγκυρο, υπεύθυνο και αντικειμενικό τρόπο, για το θέμα των εξαρτήσεων και ειδικά σε συνέχεια δημοσίευσης κάποιων συμβάντων, που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Η διάσκεψη επικεντρώθηκε στην παρουσίαση επιστημονικά τεκμηριωμένων πρακτικών στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης και της αντιμετώπισης της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια.

Εκτός από τη δημιουργία του Κέντρου Εσωτερικής Νοσηλείας για ανήλικους ανακοινώθηκαν, επίσης, το πρωτόκολλο για την παραπομπή ανήλικων και νεαρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ουσίες εξάρτησης από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στα θεραπευτικά κέντρα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η παγκύπρια κάλυψη προληπτικών προγραμμάτων και ενίσχυση της πρόληψης με έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, το πρώτο Σχέδιο Δράσης για Αντιμετώπιση της  Παθολογικής Ενασχόλησης  με τα Τυχερά Παιχνίδια 2019-2020, καθώς και το προληπτικό πρόγραμμα για τα τυχερά παιγνίδια.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπιζαν στο παρελθόν προβλήματα με την ουσιοεξάρτηση, καθώς επίσης προληπτικό πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων ομάδων γυναικών και των παιδιών τους  με στόχο την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου εμβρυϊκού αλκοολισμού και του φάσματος διαταραχής του εμβρυϊκού αλκοολισμού.
 
Αγόρια και κορίτσια ηλικίας 13-19 χρόνων στο Κέντρο Εσωτερικής Νοσηλείας
Κατά την παρουσίαση της λειτουργίας του Κέντρου θεραπείας Εσωτερικής Διαμονής, η  Επιστημονική Συντονίστρια, Τίνα Παύλου, ανέφερε πως οι όροι εισδοχής στο πρόγραμμα θα είναι η συμμετοχή αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 13-19 χρόνων, η χρήση ή κατάχρηση ουσιών που συντείνει σε προβληματική ή/και παραβατική συμπεριφορά, η σωματική αποτοξίνωση όπου χρειάζεται, η ψυχιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση όπου χρειάζεται και η ατομική προετοιμασία μικρής διάρκειας 7-10 μέρες.

Σημείωσε ότι η διάρκεια θεραπείας των ανήλικων χρηστών εντός της θεραπευτικής κοινότητας θα είναι 6 με 9 μήνες, για να συμπληρώσει ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα γίνεται ομαδική ψυχοθεραπεία, ατομική ψυχοθεραπεία, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, εξατομικευμένη σχολική/ακαδημαϊκή στήριξη, μουσική, αθλητισμός και ψυχαγωγία.

Αναφερόμενη στους τελικούς στόχους του προγράμματος, η κ. Παύλου είπε πως αυτοί είναι η αποχή/απεξάρτηση από εξαρτησιογόνες ουσίες, απόκτηση δεξιοτήτων με στόχο την ομαλή συμπεριφορική και συναισθηματική εξέλιξη, η επανασύνδεση με το σχολικό περιβάλλον, η επανασύνδεση με την οικογένεια και η επανασύνδεση με κρατική στέγη ή ανεξάρτητη διαβίωση εκεί που δεν υπάρχει υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.
 
Οι αριθμοί το 2018
Η κ. Παύλου ανέφερε ότι κατά το 2018 απευθύνθηκαν 22 άτομα (χρήστες μαριχουάνας, κοκαΐνης, crystal meth, OxyContin) στην θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη», για εισαγωγή τους στο πρόγραμμα, ωστόσο, είπε πως μετά από αξιολόγηση εισήχθησαν συνολικά 6 άτομα, εκ των οποίων ένα αγόρι 18 χρόνων και ένα κορίτσι 19 χρόνων από τις Κεντρικές Φυλακές.

Όπως σημείωσε οι εισαγωγές στην θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη» παρουσίασαν αύξηση το 2018, αφού όπως είπε το 2017, έγιναν 3 εισαγωγές παιδιών, ηλικίας 18 χρόνων.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, εξέφρασε την πεποίθηση πως «στα θέματα των εξαρτήσεων η Πολιτεία και οι οργανωμένοι φορείς της κοινωνίας οφείλουμε να βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα», για να προσθέσει ότι «αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση στον τόπο μας ότι οι εξαρτήσεις συνιστούν ένα εκ των πιο σοβαρών προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ποιότητα ζωής σημαντικής μερίδας συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα προκαλούν σημαντικές αρνητικές συνέπειες στα μέλη της οικογένειας ή του ευρύτερου οικείου περιβάλλοντός τους».

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου «οι εξαρτήσεις αποτελούν ένα περίπλοκο φαινόμενο με βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις», συμπληρώνοντας ότι «διαπιστώνεται από όλους ότι οι εξαρτήσεις είναι ένα φαινόμενο με διευρυμένη κοινωνική διαστρωμάτωση, δηλαδή δεν ξεχωρίζουν πλούσιους ή φτωχούς, εργαζόμενους ή άνεργους, άνδρες ή γυναίκες, ενήλικες ή νεαρούς, απόφοιτους Πανεπιστημίου ή γυμνασίου».

«Γνωρίζουμε ότι είναι φαινόμενο ανθεκτικό, δύσκολα ιατό και πολύμορφο για αυτό και η αντιμετώπισή του απαιτεί συστηματική, επίπονη και πολύπλευρη προσπάθεια. Στις μέρες μας οι κίνδυνοι από το φαινόμενο της εξάρτησης έχει πολλαπλασιαστεί. Έχουν αναδυθεί νέες μορφές εξάρτησης, κάποιες εξ αυτών δυστυχώς στοχεύουν σε ακόμη πιο μικρές ηλικίες και εδώ αναφέρομαι στις ηλεκτρονικές και τις ψηφιακές εξαρτήσεις. Από την άλλη διαπιστώνουμε ότι παρασκευάζονται συνεχώς νέα είδη χημικών ναρκωτικών ουσιών που προκαλούν γρήγορο και έντονο εθισμό, επιφέροντας ταυτόχρονα σοβαρές βλάβες στην υγεία των χρηστών», είπε.

Σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «πέτυχαν να ευαισθητοποιήσουν αρκετά την κοινωνία μας γύρω από τα θέματα των παραδοσιακών εξαρτήσεων, όπως είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ».

«Καταφέραμε», είπε, «να αποστιγματιστεί σε μεγάλο βαθμό η εικόνα του χρήστη και της οικογένειάς του. Απαλλαχτήκαμε από παρωχημένες απόψεις, οι οποίες ήθελαν τον χρήστη εξαρτησιογόνων ουσιών να είναι πρόσωπο ανεύθυνο και κακού χαρακτήρα. Κατανοήσαμε ότι η εξάρτηση αποτελεί ζήτημα που απαιτεί ψυχοκοινωνική φροντίδα, καθοδήγηση και θεραπεία. Αναγνωρίσαμε την αξία της έγκαιρης πρόληψης και της καθοδήγησης της οικογένειας στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών».

Είπε, εξάλλου, ότι «σε όλη αυτή τη δύσκολη προσπάθεια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι συνέβαλε καθοριστικά όλα τα προηγούμενα χρόνια η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, που σε στενή συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και πολλές άλλες σημαντικές εθελοντικές οργανώσεις που διαθέτουμε στον τόπο μας με πολύχρονη δράση και εμπειρία στην πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτήσεων, κατάφεραν να φέρουν αξιοσημείωτες αλλαγές στη στάση της κοινωνίας», ωστόσο, σημείωσε ότι «σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις που αφορούν σε αναδυόμενες μορφές εξάρτησης και τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκαλούν στην κοινωνία μας».

«Κενά και αδυναμίες» στο χειρισμό περιστατικών με ανήλικους χρήστες, διαπιστώνει ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ
Σε σχέση με τα περιστατικά ανήλικων νεαρών χρηστών, εξαρτησιογόνων ουσιών, που εντοπίσθηκαν στις διάφορες υπηρεσίες κατά τα τελευταία χρόνια και μέσα από τις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη βέλτιστη διαχείρισή τους, ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε η ύπαρξη κενών και αδυναμιών εκ μέρους της πολιτείας, αναφορικά με το χειρισμό των περιστατικών αυτών».

Όπως είπε «στο πλαίσιο αυτό εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, και δυσκολίες στο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, για να σημειώσει ότι «το πρόβλημα της χρήσης είναι ένα σύνθετο, πολυπαραγοντικό και πολυδιάστατο θέμα, συνεπώς και η αντιμετώπιση του πρέπει να είναι τέτοια».

«Η προσέγγιση της Εθνικής Στρατηγικής 2017-2020, αλλά και του Σχεδίου Δράσης 2017-2020 καθιστούν σαφή την ισόρροπη σημασία που πρέπει να δίνεται σε όλους τους Πυλώνες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης», είπε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «η διείσδυση ορισμένων ναρκωτικών ουσιών σε ακόμη πιο μικρές ηλικίες, αλλά και τα κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών εντός και πέριξ των σχολείων είναι φαινόμενα, που πρέπει να μας ανησυχήσουν, αλλά περισσότερο να μας κινητοποιήσουν να αναλάβουμε μεγαλύτερη και καταλληλότερη δράση».
 
«Η προώθηση κέντρων ανοικτής και κλειστής παραμονής που να εξειδικεύονται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες είναι μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Η διευρυμένη προώθηση από πλευράς της πολιτείας μέσω της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου στοχευμένων προληπτικών προγραμμάτων σε παιδιά και σε οικογένειες με μικρά παιδιά είναι επίσης μια από τις πιο κατάλληλες παρεμβάσεις που έχουμε υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε παγκύπρια κλίμακα», είπε ο κ. Ιωάννου.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά