Βαφτίζονται αστυνομικοί και πυροσβέστες και απαλλάσσονται από την εφεδρεία

Άμεσα διορθωτικά μέτρα αναφορικά με την αναβολή εκπλήρωσης υποχρέωσης εφεδρικής υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά, ζητά μεταξύ άλλων στην ειδική έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.  

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και το προσωπικό της Ε.Φ., περιλαμβάνονται, βάσει των προνοιών, στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι δόθηκαν απαλλαγές σε υποτιθέμενα μέλη, που δήθεν υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας.  

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ελέγχου επαλήθευσης των στοιχείων που τηρούνται στη βάση δεδομένων του ΓΕΕΦ/ΔΕΠΣ και αφορούν στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία της ΕΦ, διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες αποκλίσεις:

(i)         Εντοπίστηκαν επτά περιπτώσεις ατόμων που περιλαμβάνονται, βάσει της πρόνοιας του υπό αναφορά άρθρου, στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία της ΕΦ, με την αιτιολογία ότι αυτά είναι μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία ωστόσο ουδέποτε υπήρξαν μέλη της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ούτε προσλήφθηκαν ποτέ ως έκτακτοι πυροσβέστες. 

(ii)        Εντοπίσθηκαν 21 περιπτώσεις που αφορούν σε άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία με την αιτιολογία ότι αυτά είναι μέλη της Αστυνομίας, αλλά ουδέποτε υπήρξαν μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

(iii)       Συνολικά 42 άτομα, τα οποία παραιτήθηκαν από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία εξακολουθούν, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24(3)(γ), του Νόμου, να περιλαμβάνονται στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία της ΕΦ, παρόλο ότι έχει παρέλθει αριθμός ετών από την ημερομηνία παραίτησής τους. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση πρώην μέλους της Αστυνομίας, ο οποίος έχει παραιτηθεί από την 1.1.1999 και εξακολουθεί να είναι καταχωρισμένος από το ΓΕΕΦ/ΔΕΠΣ στην  προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία της Δύναμης.

(iv)       Χορηγήθηκε σε σύνολο 35 ατόμων αναβολή εκπλήρωσης υποχρέωσης εφεδρικής υπηρεσίας στην ΕΦ, με την αιτιολογία ότι ανήκουν στα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης, τα οποία όπως πληροφορηθήκαμε από τον υπεύθυνο του Γραφείου Προσωπικού της Αστυνομίας, έχουν προσληφθεί με τον τίτλο του «Ειδικού Αστυφύλακα» επ΄ ωφελεία άλλων φορέων (πχ Κυβερνητικών Τμημάτων/Υπηρεσιών, Δήμων, Ιερών Μητροπόλεων, Πρεσβειών, Κεντρικής Τράπεζας) και δεν περιλαμβάνονται σε καμία επετηρίδα μελών της Δύναμης, ούτε στις καταστάσεις μισθοδοσίας του προσωπικού της Αστυνομίας που τηρούνται στο λογιστήριο, καθότι αμείβονται από κονδύλια των αντίστοιχων φορέων στους οποίους απασχολούνται.

(v)        Εντοπίσθηκαν συνολικά  εννέα περιπτώσεις εν αποστρατεία στελεχών της ΕΦ, που παραμένουν επί σειρά ετών στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία, ενώ θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί, από την ημερομηνία αποδοχής της αναφοράς παραίτησής στους, στη διατεθείσα εφεδρεία της Δύναμης, για τη συγκρότηση των Μονάδων (ΕΜ/ΑΣ) και Μονάδων Εθνοφυλακής. Ενδεικτικά αναφέρεται περίπτωση στελέχους που παραιτήθηκε από τις τάξεις της ΕΦ στις 9.3.1992, ωστόσο εξακολουθεί να του χορηγείται, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24(3)(γ), του Εθνικής Φρουράς Νόμου, αναβολή εκπλήρωσης υποχρέωσης εφεδρικής υπηρεσίας.  
 
Οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή

Τη λήψη απαιτούμενων διορθωτικών ενεργειών, προκειμένου στις περιπτώσεις όπου εξακολουθούν να πληρούνται οι διατάξεις του άρθρου 43(1), του Νόμου, για την εκπλήρωση υποχρέωσης εφεδρικής υπηρεσίας στην ΕΦ, να επιδοθούν άμεσα στους επηρεαζόμενους ΦΑΠ για την επιστρατευτική τακτοποίησή τους, ζητά στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτιστοποίησης της αξιοπιστίας των λειτουργιών και διαδικασιών που επιτελούνται στο σύστημα επιστράτευσης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους συναφείς με τις δραστηριότητες κινδύνους, η Ελεγκτική Υπηρεσία υποδεικνύει ότι είναι αναγκαίο όπως επαληθεύεται η ορθότητα/εγκυρότητα των στοιχείων των μελών της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στη βάση ελέγχων με τα αντίστοιχα στοιχεία που τηρούνται στη Διεύθυνση Προσωπικών Απολαβών και Συντάξεων, του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας.

«Η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι η πιστή εφαρμογή, από το σύνολο των εμπλεκομένων, των  κανονισμών/διαδικασιών που διέπουν τη διαχείριση της εφεδρείας και κυρίως την επιστρατευτική παρακολούθηση των εφέδρων, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας του συστήματος επιστράτευσης. Συνεπώς, για τις περιπτώσεις των εν αποστρατεία στελεχών της ΕΦ που παραμένουν στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία, καθώς και των ατόμων που ουδέποτε υπήρξαν μέλη της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής διοικητικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γενικός Ελεγκτής.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε ότι η αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΕΦ έχει ήδη προχωρήσει  στην επιστρατευτική τακτοποίηση σημαντικού αριθμού ατόμων. Αναφορικά με τα άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία, με την αιτιολογία ότι είναι μέλη της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι υπήρξαν οποτεδήποτε μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, διαπιστώθηκε πως τελικά ανήκουν στην Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων  και ως εκ τούτου στον υπό αναθεώρηση Νόμο θα προβλεφθεί η χορήγηση αναβολής της υποχρέωσης εκπλήρωσης εφεδρικής υπηρεσίας για όσο χρονικό διάστημα έχουν την εν λόγω ιδιότητα. 
 

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών