Παρασκευή 19 Ιουλ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

ΒΙΝΤΕΟ: Οι αγωνιώδεις και πολύωρες προσπάθειες για τη διάσωση των προσκόπων

  03/02/2019 17:30
ΒΙΝΤΕΟ: Οι αγωνιώδεις και πολύωρες προσπάθειες για τη διάσωση των προσκόπων

ΒΙΝΤΕΟ: Οι αγωνιώδεις και πολύωρες προσπάθειες για τη διάσωση των προσκόπων

  03/02/2019 17:30
Μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις διάσωσης αντιμετώπισαν χθες το βράδυ όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν την ομάδα προσκόπων που χάθηκε στη δύσβατη περιοχή Μνήματα των Επισκόπων προς Άγιο Νικόλαο της Στέγης.

Ο επαγγελματισμός και η σωστή διαχείριση από όλους όσους συμμετείχαν έφερε αίσιο τέλος στην περιπέτεια των 17 μικρών προσκόπων και των τεσσάρων συνοδών τους αλλά και στις οικογένειές τους.

Δεκατέσσερις ώρες αγωνίας
Σύμφωνα με τα γεγονότα γύρω στις 6.15 χθες το απόγευμα, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία, ότι ομάδα προσκόπων αποτελούμενη από 17 ανήλικα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και τέσσερις συνοδούς, ξεκίνησαν από τις δύο το μεσημέρι από το Τρόοδος για να περπατήσουν το μονοπάτι της φύσης «Μνήματα των Επισκόπων», με προορισμό την Κακοπετριά, ενώ λόγω των χιονιών, έχασαν τον προσανατολισμό τους και ζήτησαν βοήθεια.

Από την πρώτη στιγμή, στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση για εντοπισμό τους, στην οποία συμμετείχαν μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και Μόρφου, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας, της Πολιτικής Άμυνας, του Τμήματος Δασών, της Εθνικής Φρουράς, καθώς και εθελοντές.

Παράλληλα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου λειτούργησε Κέντρο Κρίσεως.

Οι πρόσκοποι εντοπίστηκαν γύρω στις 9.45μ.μ, σε χαράδρα στην περιοχή «Αρκάτζι του Πικρομηλουθκιού» στην τοποθεσία «Ατσουποκάμηλος» και μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο της Αστυνομίας με ασφάλεια στα ασθενοφόρα που τους ανέμεναν στην περιοχή Τροόδους και στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, για προληπτικούς λόγους και στη συνέχεια απολύθηκαν.
 

Οι τραυματίες
Κατά την επιχείρηση τραυματίστηκαν δύο άτομα, ένας αστυνομικός  ο οποίος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και απολύθηκε.

 Ωστόσο τραυματίστηκε και ένας εθελοντής ηλικίας 45 ετών,  ο οποίος έπεσε σε χαράδρα και υπέστη κατάγματα στα δύο του πόδια και στα πλευρά. Ο 45χρονος κρατήθηκε για περαιτέρω νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Αίσιο τέλος
Τέλος στην περιπέτεια δόθηκε στις  8 σήμερα το πρωί, όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια με το ελικόπτερο της Αστυνομίας μαζί και τα τελευταία 15 πρόσωπα (αστυνομικοί, μέλη της ΕΜΑΚ, του Τμήματος Δασών, εθελοντές και συνοδοί προσκόπων) που παρέμειναν στην περιοχή.

Καλεί το κοινό να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες και κινδύνους, η Αστυνομία
Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει κάποιος να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες και κινδύνους που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με ανήλικους.

Δηλαδή, εξήγησε, πρέπει να γίνεται εκτίμηση του κινδύνου, ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί μια πεζοπορία ή μια εκδήλωση, οι καιρικές συνθήκες, το δύσβατο της περιοχής, η αναγνώριση της περιοχής που πρέπει να προϋπάρχει, αλλά και η ανάγκη για ψυχραιμία.

Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι, επειδή τίθενται σε κίνδυνο άμεσα ζωές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε τα οποιαδήποτε δυσάρεστα, γιατί εδώ έχεις να κάνεις με τον παράγοντα χρόνο και αρχίζοντας μια τέτοια επιχείρηση, έχοντας υπόψη ότι είναι και το θέμα της νύχτας, καθίστανται αυξημένοι οι κίνδυνοι και γι αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να τηρούμε αυτά τα οποία λέμε για τις ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν", συμπλήρωσε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας