Η ώρα της τελεσίδικης απόφασης του ΕΔΑΔ για την τριπλή εκτέλεση

Η μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανακοινώνει σήμερα την απόφασή της στην υπόθεση της δολοφονίας της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου.
 
Στην αρχική του απόφαση, στις 4 Απριλίου 2017, το Δικαστήριο είχε καταλογίσει ευθύνες σε Λευκωσία και Άγκυρα, λέγοντας ότι οι δύο Κυβερνήσεις ήταν υποχρεωμένες να συνεργαστούν για την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης, εντούτοις δεν ήταν προετοιμασμένες να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις από τις θέσεις τους και να εξεύρουν κοινό έδαφος.
 
Συγκεκριμένα, οι δικαστές στο Στρασβούργο με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά είχαν αποφανθεί ότι υπήρξε παραβίαση από την Κύπρο του Άρθρου 2 της Σύμβασης για το δικαίωμα στη ζωή και την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης. Ομόφωνα οι δικαστές είχαν αποφασίσει, επίσης, ότι υπήρξε παραβίαση των ίδιων προνοιών της Σύμβασης από την Τουρκία.
 
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017, το ΕΔΑΔ έκανε αποδεκτό το αίτημα των Κυβερνήσεων Κύπρου και Τουρκίας για παραπομπή της υπόθεσης στη μείζονα σύνθεσή του.
 
Εκπρόσωποι της Λευκωσίας και της Άγκυρας αντιπαρέταξαν στις 28 Μαρτίου 2018 τα νομικά τους επιχειρήματα κατά την επαναξιολόγηση της υπόθεσης, στο Στρασβούργο. Οι αποφάσεις της μείζονας σύνθεσης του ΕΔΑΔ θεωρούνται τελεσίδικες.

Όπως αναφέρεται από το Δικαστήριο, δόθηκε άδεια στην οργάνωση AIRE Centre να παρέμβει ως τρίτο μέρος στο γραπτό μέρος της εξέτασης της υπόθεσης.

Τα τρία μέλη της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου (πατέρας, μητέρα και κόρη) είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, ενώ οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα.

Μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στην παράλληλη διερεύνηση της υπόθεσης, τόσο από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από της αρχές της Τουρκίας (περιλαμβανομένου του ψευδοκράτους), το 2007 συγγενείς της οικογένειας των Τουρκοκυπρίων προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, παραπονούμενοι ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές απέτυχαν να συνεργαστούν και να διερευνήσουν αποτελεσματικά την υπόθεση.

Διαβάστε την απόφαση του ΕΔΑΔ εδώ: Η μη συνεργασία Κύπρου-Τουρκίας για δολοφονία Τ/κ έφερε καταδίκη από το ΕΔΑΔ

Από ιδιοκτήτης τράπεζας του ψευδοκράτους επικηρυγμένος

Το παρασκήνιο της δολοφονίας του Elmas Guzelyurtlu ήταν έντονο. Υπήρξε τραπεζίτης στα κατεχόμενα, ιδιοκτήτης της τράπεζας Έβερεστ η οποία πτώχευσε το 2000 με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι καταθέσεις 13 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων. Ο Guzelyurtlu κηρύχθηκε καταζητούμενος στο Ψευδοκράτος με την κατηγορία ότι χρωστά 50 εκ. δολάρια και κατηγορήθηκε πως υπήρξε πρωταγωνιστής σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Τότε ήταν που πέρασε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές με την οικογένεια του και ζούσε στον Άγιο Δομέτιο. Μάλιστα εξασφάλισε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταξίδεψε στο εξωτερικό όπου συνέχισε να συνάπτει επαγγελματικές συμφωνίες. Μεταξύ άλλων, κατείχε καζίνο στα κατεχόμενα, ενώ ήταν φανατικός υποστηριχτής του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πολέμιος του Ντερβίς Έρογλου.

Το βράδυ της δολοφονίας

Στις τέσσερις το πρωί της 15ης Ιανουαρίου του 2005, δύο αυτοκίνητα περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και στα οποία επέβαιναν πληρωμένοι δολοφόνοι. Κατευθύνονται στην οικία του Guzelyurtlu και χτυπούν την πόρτα.

Ο Guzelyurtlu αναγνωρίζει το ένα πρόσωπο που θεωρούσε φίλο του και ανοίγει την πόρτα, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτός βρισκόταν ανάμεσα στους  δολοφόνους του.

Αμέσως εισβάλλουν μέσα και ξυπνούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του, τα οποία διατάζουν να μπουν στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια τον διατάζουν να μπει στη θέση του οδηγού του αυτοκινήτου του και υπό την απειλή πιστολιού και τη συνοδεία άλλων δύο αυτοκινήτων, κατευθύνονται από τον Άγιο Δομέτιο προς τη Λάρνακα.

Πρώτα οι δράστες δολοφονούν τις δυο γυναίκες, τη σύζυγο του και την κόρη του. Η Zerrin και η Eylul δολοφονούνται μπροστά στα μάτια του Guzelyurtlu με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο σταματά και ο Guzelyurtlu προσπαθεί να διαφύγει. Ωστόσο οι δολοφόνοι τον προλαβαίνουν και τον πυροβολούν, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν μέσω της Πύλας.

Διαβάστε την απόφαση του ΕΔΑΔ εδώ: Η μη συνεργασία Κύπρου-Τουρκίας για δολοφονία Τ/κ έφερε καταδίκη από το ΕΔΑΔ

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Πέντε χρόνια φυλάκισης στους πέντε ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι-Τρία στον εμπρηστή
Ευρωπαϊκή Αναγνώριση για τις Φυλακές της Κύπρου
Πιάστηκαν στα χέρια με τον συγκάτοικο του και τον μαχαίρωσε
Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης: Η σύγκρουση των Θεσμών
Εικόνες χάους στις ΗΠΑ από τους ανεμοστρόβιλους-Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα (pics)
Παραμόνευαν οι δράστες, ενημερώθηκε από πριν η Αστυνομία-Εκτεθειμένη από τις εξελίξεις, νέο βίντεο ντοκουμέντο
Ένοχοι έξι από τους 21 κατηγορούμενους για τη φωτιά στο Μάτι-Έντονες αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων
Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά