Μετά την «δίκη εντός δίκης» στην Βουλή, βλέπει τους Δικαστές ο Πρόεδρος

Μετά την… δίκη εντός δίκης για τα τεκταινόμενα της Δικαιοσύνης και τις καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία που οδήγησαν στο εδώλιο τη δικαστική εξουσία, της οποίας η αμεροληψία και η διαφάνεια τέθηκε υπό αμφισβήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέπει τους Δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η χαμένη φιλία, το τρίτο πρόσωπο, οι αποφάσεις και η κόκκινη γραμμή
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται το απόγευμα να ενημερώσει του δεκατρείς Δικαστές του Ανωτάτου για τα εννέα νομοσχέδια που προωθεί η Κυβέρνηση,  τα οποία αλλάζουν ριζικά την Δικαιοσύνη και σκοπεύουν στην προστασία της εμπιστοσύνης του λαού στη δικαστική εξουσία αλλά και να επιταχύνουν της διαδικασίες της απονομής της Δικαιοσύνης.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι μεταρρυθμίσεις προνοούν τον διαχωρισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και σε Δικαστήριο τρίτου βαθμού δικαιοδοσίας.

-Θα δημιουργηθεί Εφετείο με αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με αρμοδιότητα να δικάζει κατ΄ έφεση τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 
-Το Δικαστήριο αυτό θα λειτουργεί σε τμήματα και ο αριθμός των Δικαστών θα είναι τέτοιος που θα διασφαλίζει την ταχύτητα στη διεκπεραίωση της εξέτασης των υποθέσεων.  
 
-Ρυθμίζεται η αναθεώρηση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και του Δικαστικού Συμβουλίου ώστε να διευρυνθεί με τη συμμετοχή Επαρχιακών Δικαστών, με δικηγόρο και με τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
-Αλλαγή στον καθορισμό κριτηρίων αξιολόγησης των Δικαστών και κριτηρίων πρόσληψης και προαγωγής τους. Το θέμα ανατέθηκε η διεξαγωγή μελέτης σε εμπειρογνώμονες που οριστήκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
-Δεν θα γίνονται προαγωγές κατά κύριο λόγο στη βάση της αρχαιότητας.

-Σύσταση Σχολής Δικαστών για τη δια βίου επιμόρφωση τους.

-Σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου καθώς και δημιουργία Δικαστηρίου για επίλυση μικρών διαφορών, το οποίο θα εκδικάζει υποθέσεις οι οποίες δεν θα αφορούν ποσά που υπερβαίνουν τις τρεις χιλιάδες ευρώ.
 
-Δημιουργία κώδικα δεοντολογίας.
 
Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης το Εφετείο θα λειτουργήσει στο «Φιλοξένια» τον ερχόμενο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει  το Ναυτοδικείο και το Εμπορικό Δικαστήριο.
 
Σε ότι αφορά το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας γίνεται η διαδικασία διορισμού Δικαστών και μάλιστα έγινε και η επιλογή κτηρίου για το οποίο θα επιδιωχθεί η αγορά του, ενώ για το Επαρχιακό Δικαστήριο προχωρά η διαδικασία ανέγερσης νέου κτηρίου.
 
Ενοχλήθηκε ο Κληρίδης, καθησύχασε ο Αναστασιάδης
 
Η ανάγκη για τάχιστο εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος τονίσθηκε τόσο από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, όσο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρο Ιωαννίδη, όσο και από μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, κατά την χθεσινή μακρά συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, που συζήτησε τις καταγγελίες του δικηγόρου Κώστα Κληρίδη για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στη κυπριακή Δικαιοσύνη.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επανέλαβε την ενόχληση του για το ότι δεν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που έχουν ετοιμαστεί από το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, για μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης.
 
«Ούτε μας ενημέρωσε το Ανώτατο ή το Υπουργείο για την πορεία αυτών των θεμάτων. Αυτά δεν είναι απλά θέματα κυβερνητικής πολιτικής, αλλά θεμελιώδη πολιτειακά και συνταγματικά ζητήματα για τα οποία δεν μπορεί να είναι αμέτοχη η Νομική Υπηρεσία του κράτους και να περιοριστεί σε εκ των υστέρων νομοτεχνικό έλεγχο νομοσχεδίων», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο Κώστας Κληρίδης.
 
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε νέα τοποθέτηση του έριξε τους τόνους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αντιπαράθεση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ τόνισε ότι «δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς Κυβέρνησης να αποκλειστεί ποτέ ο Γενικός Εισαγγελέας ή οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει άποψη».
 
«Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και βεβαίως δεν υπήρχε περίπτωση να μη ζητηθεί η νομική γνωμάτευση όσον αφορά μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη. Οι μεταρρυθμίσεις αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση όσον αφορά τα θέματα Δικαιοσύνης και ανατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ως την καθ’ ύλην αρμόδια ανεξάρτητη Υπηρεσία, να ετοιμάσει μελέτη που να συνάδει με πολιτικές της Κυβέρνησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Κανένας λόγος αντιπαράθεσης με τον Γενικό Εισαγγελέα
 
Εν αναμονή της GRECO
 
Το προσεχές διάστημα έρχεται εσπευσμένα στην Κύπρο και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Greco, η οποία όπως επισημάνθηκε από εκπρόσωπό της στην Κύπρο, σκοπός είναι να συνδράμει με επιτόπια επίσκεψη, δίδοντας επιπρόσθετη καθοδήγηση στις προωθούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.
 
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την άφιξη της GRECO, ανέφερε ότι «δεν είναι και το πλέον ευχάριστο», σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πάντα καλοδεχούμενες οι όποιες υποδείξεις, που πρέπει να συνάδουν με τα όσα η παγκόσμια καλή πρακτική υπαγορεύει, είτε όσον αφορά τη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης είτε άλλων θεσμών.
 
Η χαμένη φιλία Νικολάτου-Κληρίδη
 
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, επί τάπητος τέθηκε και η χαμένη φιλία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτου, η οποία είχε άδοξο τέλος μετά από 45 χρόνια.
 
Αφορμή η αθώωση του Αντρέα Ηλιάδη, στελέχους της Τράπεζας Κύπρου, από το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας λαμβάνοντας υπόψη και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της κόρης και αδελφής του Μύρωνα Νικολάτου για αξιόγραφα, που διευθετήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου που εκπροσωπούσε την Τράπεζα Κύπρου, τράβηξε την κόκκινη γραμμή.
 
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ανέφερε ενώπιον της Βουλής ότι  ο Γενικός Εισαγγελέας τον τίμησε με τη φιλία του για 45 χρόνια, σημειώνοντας πως η φιλία τερματίστηκε από μέρους του Κώστα Κληρίδη μόλις εκδόθηκε η απόφαση Ηλιάδης-Τράπεζα Κύπρου. 
 
Απαντώντας επί προσωπικού ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι είναι προσβλητικό να λέει κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος του Ανωτάτου και είναι λυπηρό να προβάλλεται κάτι τέτοιο, ενώ πρόσθεσε πως η απόσταση, είναι απογοήτευση για αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και οι οποίες ναι επέφεραν κάποια ρήξη.
 
Στη συνέχεια, ο Μύρωνας Νικολάτος αφού απολογήθηκε που αναφέρθηκε σε προσωπικά θέματα, πρόσθεσε ότι προσπάθησε να πει ότι μετά την απόφαση Ηλιάδη-Τράπεζας Κύπρου, ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, έκανε έρευνα και τον κατηγόρησε για διαπλοκή.
 
Αναφερόμενος περαιτέρω στις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη ότι ολόκληρο το δικαστικό σώμα ελέγχεται από τον Πολυβίου, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας συνδέεται με πνευματική συγγένεια με τον Πολυβίου (καλαδερφοί), ενώ πρόσθεσε πως ο Κώστας Κληρίδης ήταν Δικαστής στην υπόθεση Νίκολας στην οποία ο Πολυβίου ήταν διάδικος.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας από την πλευρά του διευκρίνισε δε ότι ουδέποτε είπε πως η έφεση χάθηκε λόγω της σχέσης Δικαστών με δικηγόρους, αλλά αυτό που είπε ότι δεν φαίνεται να αποδόθηκε δικαιοσύνη, στη συνείδηση ενός λογικού παρατηρητή.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας, σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Νικολάτου για πνευματική συγγένεια είπε πως δεν ξέρει να μπορεί να γίνει σύγκριση  με τη σύγκρουση που κατήγγειλε ο Νίκος Κληρίδης.
 
Ανέφερε επίσης πως όταν συμμετείχε στο 3μελές εφετείο δεν υπήρχε οποιαδήποτε αναφορά, στα δικαστικά θέσμια για πνευματική συγγένεια με τον δικηγόρο. Πρόσθεσε πως αργότερα θεσπίστηκε σύγκρουση με  τα των περί συμπεθεριών.

«Κατακρεουργήθηκα από τα ΜΜΕ»
 
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέθεσε στην Επιτροπή γραπτό κείμενο 10 σελίδων, το οποίο ανέγνωσε και στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος των ΜΜΕ είναι σημαντικότατος, προσθέτοντας πως δυστυχώς όμως μερικοί δημοσιογράφοι διαστρεβλώνουν γεγονότα και τα παρουσιάζουν εντελώς μεροληπτικά.
 
«Οι δίκες μέσω των ΜΜΕ είναι ανεπίτρεπτες και άδικες» τόνισε ο Μύρωνας Νικολάτος, προσθέτοντας ότι «ο ίδιος έχει διαπομπευτεί και τον "κατακρεούργησαν" τα ΜΜΕ επειδή έδωσε αθωωτική ψήφο στην υπόθεση Ηλιάδη – Τράπεζας Κύπρου». Επίσης διερωτήθηκε αν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ανωτάτου έχει τύχει αυτής της μεταχείρισης, πως θα αντιμετωπίζουν οι δικαστές τις υποθέσεις όταν εγκυμονεί κίνδυνος διαπόμπευσης τους, αναφέροντας επίσης «άλλο έλεγχος και άλλο ποδηγέτηση».
 
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είπε ακόμα ότι τα ΜΜΕ πρέπει  να προβαίνουν μόνο σε καλόπιστη κριτική, σημειώνοντας πως αν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη καταρρεύσει το αποτέλεσμα θα είναι το χάος. Ο κ. Νικολάτος είπε επίσης στην Επιτροπή πως στα 33 χρόνια που είναι Δικαστής, δεν πιστεύει να υπήρξε άλλος Δικαστής που να αυτοεξαιρέθηκε τόσες φορές από υποθέσεις όσο ο ίδιος.
 
Σε κάποια στιγμή τα αίματα άναψαν όταν η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επισήμανε σε υψηλούς τόνους ότι ο κ. Νικολάτος παρανόμησε όταν δεν αυτοεξαιρέθηκε και θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί.
 
Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του Ανωτάτου, ο οποίος δεν αποδέχθηκε ότι έχει παρανομήσει, υποδεικνύοντας στην κ. Χαραλαμπίδου ότι τα χέρια του είναι καθαρά.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι στη Νομική Υπηρεσία υπάρχει απογοήτευση και για άλλες μεγάλης σημασίας αποφασίσεις των Δικαστηρίων με τις οποίες διαφωνεί, όπως αυτή του εκλογοδικείου για την 56η έδρα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι διαφωνείς, αλλά ότι δεν έχεις άλλο ένδικο μέσο, για να τις προσβάλλεις, συμπλήρωσε.
 
«Δεν κύστησα…»
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι στη Νομική Υπηρεσία υπάρχει απογοήτευση και για άλλες μεγάλης σημασίας αποφασίσεις των Δικαστηρίων με τις οποίες διαφωνεί, όπως αυτή του εκλογοδικείου για την 56η έδρα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι διαφωνείς, αλλά ότι δεν έχεις άλλο ένδικο μέσο, για να τις προσβάλλεις, συμπλήρωσε.
 
Το θέμα δεν έγκειται στην εκτίμηση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας «κύστησε» γιατί έχασε τις υποθέσεις, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η απογοήτευση οφείλεται επειδή είναι ιδιαίτερα δύσκολες υποθέσεις που απαίτησαν έρευνες και ανακριτικό υλικό ετών.
 
Εκδικάστηκαν απέναντι σε πολύ ισχυρούς δικηγόρους και επιτεύχθηκαν θετικές αποφάσεις πρωτόδικα και χάθηκαν στο εφετείο είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι ορθό να επιστρέφουν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας στα γραφεία τους και να νιώθουν ότι δεν απονεμήθηκε Δικαιοσύνη.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ