Με…παραδεκτά γεγονότα και χωρίς τελική ετυμηγορία η «δίκη» στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, τέθηκαν σήμερα οι πρόσφατες καταγγελίες του νομικού Νίκου Κληρίδη σε σχέση με τον τομέα της Δικαιοσύνης, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιο σάλο και συνάμα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού.  
 
Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου, των Δικαστών του Ανωτάτου Παμπαλή, Λιάτσου, Μιχαηλίδου, καθώς και του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρου Ιωαννίδη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΧΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: 

*Ολοκληρώθηκε η συνέδρια της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. 

*Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ξεκαθαρίζει πως η Επιτροπή ουδέποτε είδε διαπλοκή, αλλά έλλειψη αξιοπιστίας, η οποία δίνει το έναυσμα να διορθωθούν καταστάσεις.  

*«Προσωπικά είμαι καθημερινά στόχος, όμως γνωρίζω και τους λόγους και τις  σκοπιμότητες και δέχομαι κριτική», αναφέρει ο Κώστας Κληρίδης.

*Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρεται στην υπόθεση Νίκολας λέγοντας ότι δεν αναφέρθηκε σε πνευματική συγγένεια και ότι αργότερα θεσπίστηκε αυτό για πνευματική συγγένεια και συμπεθεριά.

*Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης εκφράζει τη θέση πως δεν υπάρχει διαφθορά στη δικαιοσύνη, αλλά έλλειψη αντικειμενικής αμεροληψίας. «Πρέπει να γίνει αυτοπεριορισμός από το Ανώτατο», αναφέρει, στέλνοντας το μήνυμα πως θα πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.  

*Ενώπιον της Επιτροπής τοποθετούνται οι τρεις δικαστές του Ανωτάτου που παρευρίσκονται στη συνεδρία, Παμπαλής, Λιάτσος και Μιχαηλίδου. 

*«Ουδέποτε παρανόμησα, είναι καθαρά τα χέρια μου», απάντησε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.  

*Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου παρανόμησε και έπρεπε να παραιτηθεί.   

*«Καμία αξιοπιστία δεν πρόκειται να επανέλθει ξανά στη δική μου ζωή. Τα είδα όλα να χάνονται μέσα σε λίγες μέρες στον βωμό σκοπιμοτήτων», ανέφερε ο Μύρων Νικολάτος.

*«Αυτός που δεν εχει σύγκρουση συμφέροντος», αναφώνησε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

«Και ο Νίκος Κληρίδης επειδή δυσαρεστήθηκε από την απόφαση στην υπόθεση Ηλιάδη έκανε την έρευνα», είπε. «Μετά από αυτό που συνέβη σε εμένα ποιος θα βγάλει απόφαση άνευ φόβου;, διερωτήθηκε.  

*Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου απολογήθηκε για τα σχόλια περί προσωπικών θεμάτων, επιμένοντας πως διασύρθηκε κανιβαλίστικα.

*«Η απογοήτευσή μου δεν είναι επειδή θύμωσα ή κύστησα, αλλά δεν είναι ορθό να  επιστρέφουν από δικαστήριο λειτουργοί και να αισθάνονται ότι δεν εχει αποδοθεί δικαιοσύνη», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.  

*Έγιναν 21 προσλήψεις δικαστών, δεν καθυστερήσαμε, τονίζει ο Ιωνάς Νικολάου.
 
*Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου επαναλαμβάνει πως η προσπάθεια μεταρρύθμισης ξεκίνησε από το 2013 και θα κοστίσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια λόγω ζητημάτων υποδομών.
 
*Η συζήτηση συνεχίζεται με τις απαντήσεις.

*Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ρώτησε τον πρόεδρο του Ανωτάτου πού ξεκινά πού τελειώνει για τον ίδιο ο έλεγχος, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέδειξε το ζήτημα του… φαίνεσθαι.  

*Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου προειδοποίησε για τον κίνδυνο να σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς τα έξω, ένεκα της εστίασης σε ανάγκη ανάκτησης εμπιστοσύνης. 

*Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου σημείωσε πως το ζητούμενο σήμερα είναι το πώς αναστρέφεται το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και πώς θα ανακτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.  

*Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η μεταρρύθμιση ξεκίνησε από το 2006 και πως αν γίνοντας οι τομές που χρειάζονται, δεν θα φθάναμε στο σημείο που φθάσαμε.  

*Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε ικανοποίηση για όσα άκουσε από τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ υπέδειξε προς τον πρόεδρο του Ανωτάτου πως θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι διέπραξε λάθος αντί να τα βάζει με τους δημοσιογράφους.
 
«Δεν ζητήσαμε παραίτησή σας για λόγους διαπλοκής, αλλά για να σταματήσει αυτό το κομφούζιο», είπε.  

*Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου εξέφρασε λύπη, ως πολιτικός, νομικός και πολίτης, για την τροπή που έλαβε η συζήτηση, λέγοντας πως δεν ειπώθηκαν εκείνα που πρέπει.  «Ανέμενα ότι οι σημερινές τοποθετήσεις θα άμβλυναν το πρόβλημα», είπε.

*Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη με τους βουλευτές να προβαίνουν σε τοποθετήσεις.

*Συνεχίζεται η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου να υποδεικνύει πως στόχος της Επιτροπής είναι η θεσμική εξέταση του ζητήματος της Δικαιοσύνης και όχι τα προσωπικά ζητήματα.

*Δεκάλεπτο διάλειμμα στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών. Θα συνεχιστεί με υποβολή ερωτήσεων από τους βουλευτές. 

*Ο δικαστής του Ανωτάτου Κώστας Παμπαλής προειδοποιεί πως «αν θα μπούμε σε προσωπική συζήτηση θα ζητήσω άδεια να αποχωρήσω».

*Ο Κώστας Κληρίδης αναφέρει πως ο λόγος για την απόσταση μεταξύ των δύο οφείλεται στην απογοήτευση για κάποιες αποφάσεις. Όπως υποδεικνύει, σε σχέση με την τελευταία έφεση της Τράπεζας Κύπρου και την αθώωση των στελεχών της, είχε πει πως δεν φαίνεται να έχει απονεμηθεί δικαιοσύνη.   

*Ο Γενικός Εισαγγελέας απάντα στον πρόεδρο του Ανωτάτου και τα όσα ανέφερε προηγουμένως για τον τερματισμό της φιλίας του. Λέει πως είναι προσβλητικό για τον ίδιο να ακούει όσα άκουσε, καθώς και λυπηρό.

*Η επικεφαλής της Γκρέκο στην Κύπρο ανέφερε πως η Γκρέκο, μετά από ενημέρωση από τα ΜΜΕ θέλησε να συνδράμει με επιτόπια επίσκεψη και επιπρόσθετη καθοδήγηση.
 
«Τις τομές μόνο το Ανώτατο θα τις κάνει και όχι η εκτελεστική εξουσία με τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης. «Αν θέλουμε να φέρουμε πίσω τον κόσμο και να επανακτήσει την αντικειμενική αξιοπιστία των δικαστηρίων, μόνο το Ανώτατο μπορεί να το κάνει».

*Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εξέφρασε την άποψη πως κάποιες εξουσίες πρέπει να φύγουν από τα χέρια του Ανωτάτου, με πρώτο το δικαστικό συμβούλιο.

*Ο Δώρος Ιωαννίδης ισχυρίστηκε πως τα τελευταία γεγονότα δόθηκε τελειωτικό κτύπημα στη δικαιοσύνη, στέλνοντας το μήνυμα πως οι δικαστές είναι πιασμένοι, κατά την έκφρασή του. «Τα έχουμε ισοπεδώσει συλλήβδην», είπε. 

*Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει διαφθορά στη δικαιοσύνη, αλλά αντικειμενική αμεροληψία. Είναι δύο διαφορετικά θέματα είπε, υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά τομές δικαίου. 

*Ο Μύρων Νικολάτος υποστήριξε πως τις τελευταίες ημέρες τον έχουν κατακρεουργήσει τα ΜΜΕ επειδή έδωσε αθωωτική ψήφο. «Σκεφτείτε», ανέφερε, «τι θα πράττουν από τούδε και στο εξής οι δικαστές υπό το φόβο της διαπόμπευσης».
 

*Ο Μύρων Νικολάτος ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας τον τίμησε με τη φιλία του για 45 χρόνια, σημειώνοντας πως η φιλία τερματίστηκε από μέρους του Κώστα Κληρίδη μόλις εκδόθηκε η απόφαση Ηλιάδης-Τράπεζα Κύπρου.  

*Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος διαβάζει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών το υπόμνημα που κατέθεσε με την έναρξη της συνεδρίας.


*Τα παράπονα του Γενικού Εισαγγελέα σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του νηπιαγωγείου της ΠΑΣΥΔΥ. Ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να μπούμε, κατά την έκφρασή του, σε αντιπαράθεση και δεν ήταν στόχος της Κυβέρνησης να προκληθεί κάτι τέτοιο.

 

«Πρέπει να υπάρχει διαβούλευση και όχι εκ των υστέρων ενημέρωση όταν πρόκειται για σοβαρές αλλαγές», τονίζει ο Γενικός Εισαγγελέας.

*Ο Γενικός Εισαγγελέας τονίζει πως ασφαλώς και τίθεται θέμα αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης, ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει πως δυστυχώς δεν είναι ενήμερος.

*Συνεχίζει την τοποθέτησή του ο Γενικός Εισαγγελέας. Θέτει θέμα ανυπαρξίας Δικαστηρίου τρίτου βαθμού.

*Πολυσέλιδο υπόμνημα επέδωσε στην Επιτροπή Θεσμών ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτος.

*Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει πως τα πρόσφατα συμβάντα κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια προβλήματα που υποβόσκαν εδώ και καιρό και είναι η ώρα να δοθούν λύσεις σε δύο ζητήματα:
 
1. Διασφάλιση αντικειμενικής αμεροληψίας δικαστικών λειτουργών.

2. Διάρθρωση δικαστηρίων.

*Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποδεικνύει πως δεν είναι η πρώτη φορά που είπε πως αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση του συστήματος, θα καταρρεύσει.

*Ο Ιωνάς Νικολάου επαναλαμβάνει πως για την Κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός και δεν απέκλεισε από την συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης τον Γενικό Εισαγγελέα.  

*Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου αναλύει τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις τονίζει πως ο υπουργός δεν ξέρει να κρύβεται, αλλά ξέρει πότε να μιλήσει και πότε επιβάλλει κάτι τέτοιο η αρμοδιότητα και η ευθύνη του.  

*Οξεία κριτική στην Κυβέρνηση από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού. Την κατηγόρησε για αδράνεια και πως απέδειξε ότι δεν διαθέτει αντανακλαστικά.  

*Ο ΔΗΣΥ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στο στάδιο των ερωτήσεων, ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

*Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως μέσα από τις καταγγελίες αναδείχθηκαν θεσμικά ζητήματα και αλλαγές που πρέπει να γίνουν.  

*Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ανέφερε πως επιβάλλεται να αρχίσει στη Βουλή συζήτηση για την μεταρρύθμιση, που θα επιφέρει και αλλαγή συνταγματικών διατάξεων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.  

*Ως την πιο ιστορική στην οποία συμμετείχε ποτέ χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ο Ζαχαρίας Κουλίας.

*Οι πρόσφατες καταγγελίες πλήγμα στη δικαιοσύνη, η γενική τοποθέτηση όλων των κομμάτων.

*Η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών βρίσκεται σε εξέλιξη-Τοποθετούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

*Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης τον ενημέρωσε ότι θα ήθελε να παραστεί στη συνεδρία, αλλά είναι αδύνατο λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό.

*Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως η συνεδρία διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στον διαχωρισμό των εξουσιών και με μόνο στόχο την αποκατάσταση της εικόνας της δικαιοσύνης στον λαό, με διορθώσεις στα όποια τρωτά δυνατόν να υπάρχουν. Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε ότι τα πλήγματα στη δικαιοσύνη πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία.

 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί