Πέφτει η αυλαία για την εκτέλεση οικογένειας στον αυτοκινητόδρομο

Η μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανακοινώνει την ερχόμενη Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, την απόφασή της στην υπόθεση της δολοφονίας της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σκότωσαν την σύζυγο και την ανήλικη κόρη του μπροστά του και μετά τον εκτέλεσαν – Δολοφόνος... ο φίλος του

Στην αρχική του απόφαση, στις 4 Απριλίου 2017, το Δικαστήριο είχε καταλογίσει ευθύνες σε Λευκωσία και Άγκυρα, λέγοντας ότι οι δύο Κυβερνήσεις ήταν υποχρεωμένες να συνεργαστούν για την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης, εντούτοις δεν ήταν προετοιμασμένες να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις από τις θέσεις τους και να εξεύρουν κοινό έδαφος.
 
Συγκεκριμένα, οι δικαστές στο Στρασβούργο με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά είχαν αποφανθεί ότι υπήρξε παραβίαση από την Κύπρο του Άρθρου 2 της Σύμβασης για το δικαίωμα στη ζωή και την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης. Ομόφωνα οι δικαστές είχαν αποφασίσει, επίσης, ότι υπήρξε παραβίαση των ίδιων προνοιών της Σύμβασης από την Τουρκία.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017, το ΕΔΑΔ έκανε αποδεκτό το αίτημα των Κυβερνήσεων Κύπρου και Τουρκίας για παραπομπή της υπόθεσης στη μείζονα σύνθεσή του.
 
Εκπρόσωποι της Λευκωσίας και της Άγκυρας αντιπαρέταξαν στις 28 Μαρτίου 2018 τα νομικά τους επιχειρήματα κατά την επαναξιολόγηση της υπόθεσης, στο Στρασβούργο. Οι αποφάσεις της μείζονας σύνθεσης του ΕΔΑΔ θεωρούνται τελεσίδικες.
Όπως αναφέρεται από το Δικαστήριο, δόθηκε άδεια στην οργάνωση AIRE Centre να παρέμβει ως τρίτο μέρος στο γραπτό μέρος της εξέτασης της υπόθεσης.
 
Τα τρία μέλη της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου (πατέρας, μητέρα και κόρη) είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, ενώ οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα.
Μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στην παράλληλη διερεύνηση της υπόθεσης, τόσο από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από της αρχές της Τουρκίας (περιλαμβανομένου του ψευδοκράτους), το 2007 συγγενείς της οικογένειας των Τουρκοκυπρίων προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, παραπονούμενοι ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές απέτυχαν να συνεργαστούν και να διερευνήσουν αποτελεσματικά την υπόθεση.
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ