Πατέρας, γιος, κόρη και «γαμπρός»… Ένα σόι στο εδώλιο

Ενώπιον Κακουργιοδικείου παραπέμπονται πέντε πρόσωπα σε σχέση με εικονικούς γάμους, με θύματα της υπόθεσης πέντε γυναίκες και ένα άντρα, μεταξύ των οποίων και Κύπριες με νοητικά προβλήματα.
 
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι:
 
Κατηγορούμενος 1: Αδελφός θύματος που παντρεύτηκε με αλλοδαπό και αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα
Κατηγορούμενος 2: Δικηγόρος
Κατηγορούμενος 3: Γιος πρώτου κατηγορούμενου
Κατηγορούμενος 4: Αλλοδαπός που παντρεύτηκε την αδελφή του πρώτου κατηγορούμενου
Κατηγορούμενη 5: Κόρη πρώτου κατηγορούμενου   
 
Επίσης για την υπόθεση καταζητούνται άλλα τρία πρόσωπα τα οποία είναι:
 
(1) MAHENDRA KUMAR, 42 ετών, από την Ινδία,
(2) S.M. SAYED, 22 ετών, από το Μπαγκλαντές και
(3) MD SAIMUNUR RASHID, 28 ετών, επίσης από το Μπαγκλαντές.
Η παραπομπή των υπόπτων ενώπιον Κακουργιοδικείου ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ωστόσο ο αλλοδαπός κατηγορούμενος ζήτησε νομική αρωγή και η διαδικασία αναβλήθηκε μέχρι μεθαύριο. Ο αλλοδαπός τέθηκε υπό κράτηση, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι παραμένουν ελεύθεροι υπό όρους.
 
Θύματα της υπόθεσης αναγνωρίστηκαν έξι πρόσωπα, τα οποία είναι τέσσερις Κύπριες εκ των οποίων οι τρεις αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα, μια κοπέλα από την Ινδία και ένας άντρας από το Μπαγκλαντές.
 
Το χρονικό της υπόθεσης
 
Όλα ξεκίνησαν όταν στις 23 Φεβρουαρίου 2018, Διοικητικός λειτουργός της Αρχής προσφύγων επικοινώνησε με το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων του Αρχηγείου όπου ενημέρωσε για την επίσκεψη Ελληνοκύπριας η οποία τους ανέφερε ότι έχει τελέσει εικονικό γάμο, έναντι αμοιβής, με πρόσωπο από το Μπαγκλαντές. Όπως ανέφερε, η συμφωνία ήταν να λάβει 3500 ευρώ, ωστόσο της είχε καταβληθεί το ποσό των 2000 ευρώ.
 
Αμέσως ανακριτές του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων έσπευσαν στα γραφεία της Αρχής για να μιλήσουν με την Ελληνοκύπρια, την οποία ανέμεναν ένας ελληνοκύπριος και ένας αλλοδαπός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε ήταν ο «σύζυγος» της.

Ερωτηθείς για την παρουσία του, ο Ελληνοκύπριος ανέφερε ότι είναι άνεργος και κατά καιρούς επικοινωνούν μαζί του αλλοδαποί που προτίθενται να τελέσουν γάμο, ζητώντας του βοήθεια με την συμπλήρωση των διαφόρων εντύπων που απαιτούνται. 

Σε ολιγόλεπτη συνέντευξη που έδωσε η Ελληνοκύπρια στους ανακριτές του Γ.Κ.Ε.Π ανέφερε ότι ο Ελληνοκύπριος, ο οποίος την μετέφερε από τη Λεμεσό στη Λευκωσία, την είχε πλησιάσει προ καιρού μέσω ενός γνωστού της και της είπε ότι θα μπορούσε να παντρευτεί αλλοδαπό και να λάβει το ποσό των 3500 ευρώ.
 
Την ίδια ώρα, στα γραφεία εισήλθε και δεύτερη Ελληνοκύπρια που έψαχνε την πρώτη, και η οποία ανέφερε στους ανακριτές ότι πρότειναν και σε αυτή να παντρευτεί έναντι αμοιβής αλλά αρνήθηκε. Ακολούθως και οι δυο κοπέλες όσο και ο αλλοδαπός «σύζυγος» οδηγήθηκαν στα Γραφεία Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων για ανάκριση.
 
Πώς εκμεταλλεύτηκαν γυναίκα
 
Κατά τον Νοέμβριο του 2017 η εν λόγω Ελληνοκύπρια ανέφερε ότι μια φίλη της, της είπε ότι σύναψε εικονικό γάμο έναντι αμοιβής, και τόσο αυτή όσο και ο Ελληνοκύπριος φίλος της, της γνώρισαν κάποιο άντρα ο οποίος την έφερε σε επαφή με ένα εκ των κατηγορουμένων.

Ο ύποπτος ανέφερε στην γυναίκα ότι υπάρχουν αλλοδαποί στην Κύπρο που ενδιαφέρονται να παντρευτούν για να έχουν νόμιμη διαμονή ούτως ώστε να μπορούν να εργάζονται και να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Επίσης την διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αποστελλόταν στο σπίτι της κάποιο έγγραφο και έτσι δεν θα το μάθαιναν οι γονείς της, ενώ της επισήμανε ότι θα λάμβανε 3500 χιλιάδες ευρώ.

Η Ελληνοκύπρια πείστηκε και σε 2-3 μέρες μεταφέρθηκε από τον πρώτο κατηγορούμενο στα γραφεία δικηγόρου στη Λευκωσία. Εκεί συνάντησε τον υποψήφιο «σύζυγο» της καθώς και ακόμη ένα αλλοδαπό. Επίσης ο δικηγόρος, σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, φέρεται να της επανέλαβε ότι της είχε πει ο πρώτος κατηγορούμενος και ακολούθως έκλεισε η συμφωνία.

Λίγες μέρες αργότερα, μεταφέρθηκαν στο Δημαρχείο Γερμασόγειας όπου τελέστηκε ο εικονικός γάμος. Ωστόσο το θύμα έλαβε 2000 ευρώ αντί 3500 ευρώ.
Από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω γυναίκα πάσχει εκ γενετής από σύνδρομο με χαμηλή νοημοσύνη, ενώ παρακολουθείται από ψυχίατρο. Επίσης τελείωσε το σχολείο στην ειδική μονάδα και χαρακτηρίζεται από παρορμητισμό και λαμβάνει βιαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα πάντα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία όπως παρουσιάστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου σε προηγούμενες διαδικασίες, σε κατάθεση του ο αλλοδαπός που τέλεσε τον εικονικό γάμο, αναγνωρισμένο ως θύμα, ανέφερε ότι είχε επαφές με τους τον πρώτο κατηγορούμενο και τον δικηγόρο, που φέρονται να είχαν οργανωτικό ρόλο, με σκοπό να παντρευτεί, ενώ ο ένας εκ των δυο του ζήτησε τον ποσό των 4000 ευρώ. Ως εκ τούτου, έδωσε τα χρήματα και στη συνέχεια παντρεύτηκε με την ελληνοκύπρια.

Οι γάμοι των παιδιών
 
Σε ότι αφορά τα παιδιά του πρώτου κατηγορούμενου που επίσης αντιμετωπίζουν σωρεία αδικημάτων, φέρονται επίσης να εμπλέκονται στο κύκλωμα εικονικών γάμων.

Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, η κόρη του πρώτου κατηγορούμενου τέλεσε εικονικό γάμο με ένα εκ των τριών προσώπων που καταζητείται, ενώ ο γιος του παντρεύτηκε με γυναίκα που αναγνωρίστηκε ως θύμα από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων.

«Την αγαπώ…»  
 
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ο αλλοδαπός που ζήτησε νομική αρωγή, έφερε αρχικά ένσταση στην κράτηση του αρνούμενος να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Μάλιστα ζήτησε το λόγο, αναφέροντας στη Δικαστή ότι είναι φτωχός, παντρεύτηκε με τη γυναίκα του και την αγαπά, ενώ η σύζυγος του που αναγνωρίστηκε ως θύμα εμπορίας προσώπων και αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, βρισκόταν στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν αδικήματα που αφορούν συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλημάτων, συνομωσία για καταδολίευση, εμπορία ενήλικων προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευση, υποβοήθησε της παράνομης εισόδου, υποκίνηση μαρτύρων σε ψευδή ή σε απόκρυψη αληθινής μαρτυρίας, τέλεση εικονικού γάμου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.α.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές