Χολωμένος ο Κώστας Κληρίδης-Βολές κατά Υπουργικού και Ανωτάτου

Ενεργό συμμετοχή και της Νομικής Υπηρεσίας στη συζήτηση που θα γίνει με στόχο τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης προανήγγειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, στις οποίες ανέφερε πως στη διαδικασία μεταρρύθμισης που ακολουθείται στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει, ούτε ο ίδιος ούτε οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή που έχει συσταθεί.
 
Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στο ΡΙΚ, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε περαιτέρω ότι δεν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που έχουν ετοιμαστεί από το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, για μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης.
 
Κληθείς σήμερα να σχολιάσει τις πιο πάνω αιχμηρές τοποθετήσεις του Κώστα Κληρίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ξεκαθάρισε πως θα γίνει με όλους διάλογος για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.
 
Υπέδειξε, ωστόσο, πως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν πρέπει να βρίσκεται στις Επιτροπές, υποδεικνύοντας συναφώς ότι αποτελεί πολιτική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
«Η συζήτηση για τα νομοσχέδια, θα γίνει. Θα ληφθεί υπόψη η άποψη της Γενικής Εισαγγελίας, όχι μόνο νομοτεχνικά αλλά και επί της ουσίας», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι ριζικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη που προωθεί η Κυβέρνηση
 
Πάντως, τη διαφωνία του για τη μη συμμετοχή της Νομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Μεταρρύθμισης που συνέστησε το Ανώτατο Δικαστήριο για τα θέματα των δικαστηρίων, εξέφρασε, και με σημερινή δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
 
«Η βασική διαφωνία μας», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Κληρίδης, «είναι ότι το Ανώτατο συνέστησε Επιτροπή Μεταρρύθμισης για όλα τα θέματα των Δικαστηρίων και των Δικαστών, στην οποία περιέλαβε και επαρχιακούς δικαστές και Υπουργείο Δικαιοσύνης και δικηγόρους και Υπουργείο Οικονομικών και δεν περιέλαβε στην Επιτροπή που ανέλαβε την προώθηση τόσων σημαντικών θεμάτων απονομής της δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα ή εκπρόσωπο του».
 
Και προσθέτει: «Ούτε μας ενημέρωσε το Ανώτατο ή το Υπουργείο για την πορεία αυτών των θεμάτων. Αυτά δεν είναι απλά θέματα κυβερνητικής πολιτικής, αλλά θεμελιώδη πολιτειακά και συνταγματικά ζητήματα για τα οποία δεν μπορεί να είναι αμέτοχη η Νομική Υπηρεσία του κράτους και να περιοριστεί σε εκ των υστέρων νομοτεχνικό έλεγχο νομοσχεδίων», καταλήγει ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Ιωνάς Νικολάου: Θα ενημερώνεται ο Γενικός Εισαγγελέας
Δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός ο Γενικός Εισαγγελέας να ενημερώνεται για θέματα μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και για τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας πως όλα αυτά τα οποία συζητούνται για την μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι κάτι που έγιναν μέσα σε μια μέρα, αλλά είναι στο τραπέζι από το 2016.
 
Σε δηλώσεις του μετά από την διάσκεψη για την παρουσίαση του Νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε πως η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν ότι δεν μετέχει κάποιος από τη Νομική Υπηρεσία στην επιτροπή μεταρρύθμισης.
 
Σημείωσε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης κλήθηκε στην επιτροπή αυτή με ένα εκπρόσωπο και έχει ρόλο υποστηρικτικό.
 
Ο κ. Νικολάου ανέφερε στη συνέχεια πως η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων δεν προέκυψε πρόσφατα αλλά είναι ένα θέμα που συζητείται από το 2016, ενώ τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια προωθήθηκαν στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη από το 2013, όπως ήταν το νομοσχέδιο για το διοικητικό δικαστήριο, το εμπορικό δικαστήριο, το δικαστήριο επίλυσης μικρών διαφορών και η σχολή δικαστών.
 
«Όλα αυτά γίνονταν πολύ πριν έρθει η μεταρρυθμιστική ομάδα των Ιρλανδών στην Κύπρο», είπε και πρόσθεσε, απαντώντας στο κατά πόσον ήταν ενήμερος ο Γενικός Εισαγγελέας πως όλοι ήταν ενήμεροι.
 
Ο κ. Νικολάου είπε ότι το θέμα που έθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας αφορούσε τη μη συμμετοχή κάποιου από τη Νομική Υπηρεσία στην Επιτροπή Μεταρρύθμισης.
 
«Από μέρους μας δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός ο Γενικός Εισαγγελέας να ενημερώνεται για θέματα μεταρρύθμισης των δικαστηρίων όπως επίσης και να ενημερωθεί και για τα νομοσχέδια τα οποία ετοιμάζονται», είπε.
 
Σημείωσε πως όλες οι συζητήσεις που γίνονταν τόσο καιρό, άρχισαν τώρα να περιλαμβάνονται σε νομοσχέδια ώστε να διευκολυνθεί η κατάληξης των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν.
 
Σε ερώτηση κατά πόσον πιστεύει ότι οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο 48ωρο θα επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην δικαιοσύνη, ο κ. Νικολάου είπε πως η επανάκτηση ή η δημιουργία της απαιτούμενης εμπιστοσύνης στα δικαστήρια δεν κερδίζεται από μόνο μια πράξη.
 
Πρόσθεσε πως η εμπιστοσύνη κερδίζεται ουσιαστικά μέσα από τη μεταρρύθμιση, τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων και την αποφασιστικότητα και τη συνεργασία που πρέπει να επιδείξουν όλοι προς την προσπάθεια αυτή, είτε είναι Κυβέρνηση, είτε η Δικαστική Εξουσία, η Γενική Εισαγγελία, τα κόμματα και η Βουλή.
 
«Μέσα από αυτές τις ενέργειες και αυτή τη συνεργασία θα μπορεί να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας έναντι του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στον τόπο μας.
 
Το ότι έχει πληγεί δεν χωράει καμία αμφισβήτηση σε σχέση την εμπιστοσύνη που υπήρχε προηγουμένως.
 
Γι’ αυτό αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, εκείνο το οποίο θα επαναλάβω είναι να υπάρξει η απαιτούμενη συνεργασία από όλους έτσι ώστε και τα νομοσχέδια και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ολιστική μεταρρύθμιση να υλοποιηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, πριν ακόμα και από τον χρόνο που έχουν προγραμματιστεί», είπε.

Δειτε Επισης

Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων
Άμεση επέμβαση μελών του Υποσταθμού Λήδρας σε περιστατικό οικογενειακής βίας-Πρόταξε μαχαίρι ο δράστης
Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος
Υπό κράτηση οι επτά για το «Δημητρούι», ελεύθεροι οι άλλοι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»
Ελεύθερος ο ύποπτος για την βόμβα σε μπαρ στον Πρωταρά, ελεύθερος και ο ένας για τους εμπρησμούς πρακτορείων
Μπαίνουν σε λειτουργία άλλες πέντε κάμερες στη Λεμεσό-Σε ποια σημεία θα βρίσκονται