Με εννέα νομοσχέδια αλλάζει ριζικά τη Δικαιοσύνη η Κυβέρνηση

Για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνάντηση που πραγματοποίησε το πρωί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη με τους Δικαστές του Ανωτάτου την ερχόμενη Πέμπτη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ράβε ξήλωνε στη Δικαιοσύνη εν αναμονή της GRECO-Βλέπει Ιωνά ο Αναστασιάδης

Σε δηλώσεις του ο Ιωνάς Νικολάου μετά την συνάντηση, ανέφερε ότι ενημέρωσε για τις πρόνοιες των εννέα νομοσχεδίων τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται αλλάζουν ριζικά τη Δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε ο Ιωνάς Νικολάου, «κάποια νομοσχέδια βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, στη Νομική Υπηρεσία και είναι στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης. Κάποια άλλα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, τα οποία στοχεύουν να μεταρρυθμίσουν τα Δικαστήρια κατά τρόπο ριζικό, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα την ταχεία απονομή τα Δικαιοσύνης».

Επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη έχουν σκοπό «να προστατεύουν το Δικαστικό Σώμα και την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να επιδεικνύει ο λαός ως προς τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης», ενώ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές προωθούνται εδώ και αρκετούς μήνες και όχι με αφορμή το σάλο που ξέσπασε μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, τις οποίες ενίσχυσε ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηχηρό χαστούκι Γενικού Εισαγγελέα στην αμεροληψία Ανωτάτου και του Προέδρου του

Σπάει το Ανώτατο στα δύο
 
Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο σπάει στα δύο. Θα δημιουργηθεί το Εφετείο, δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, τριτοβάθμιο Δικαστήριο. Η σύνθεση του Ανωτάτου θα αποτελείται από πέντε Δικαστές, κάτι που θα γίνει σε μερικά χρόνια όπου θα αφυπηρετήσουν οι άλλοι οκτώ Δικαστές.
 
Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις προνοούν και την τροποποίηση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο θα απαρτίζεται όχι μόνο από Δικαστές του Ανωτάτου όπως είναι σήμερα, αλλά και από Δικαστές και Επαρχιακού Δικαστηρίου, από δικηγόρους και τον Γενικό Εισαγγελέα. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθεί σχολή Δικαστών.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)