Ράβε ξήλωνε στη Δικαιοσύνη εν αναμονή της GRECO-Βλέπει Ιωνά ο Αναστασιάδης

Στον απόηχο του σάλου που έχει ξεσπάσει μετά τις καταγγελίες για οικογενειοκρατία και πιθανή διαπλοκή σε πολύκροτες δίκες, καταγγελίες οι οποίες έθεσαν υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία και τη διαφάνεια της δικαστικής εξουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βλέπει σήμερα τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ούτως ώστε να τεθούν επί τάπητος οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Τελικές... αγορεύσεις από Αναστασιάδη και Ιωνά για τα τεκταινόμενα στη Δικαιοσύνη

Ο Ιωνάς Νικολάου ενημερώνει τον Νίκο Αναστασιάδη για τις αλλαγές στη δικαστική εξουσία, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους Δικαστές του Ανωτάτου την ερχόμενη Πέμπτη όπου θα τους ενημερώσει για τις πρόνοιες των νομοσχεδίων και τις μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο σπάει στα δύο. Θα δημιουργηθεί το Εφετείο, δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, τριτοβάθμιο Δικαστήριο. Η σύνθεση του Ανωτάτου θα αποτελείται από πέντε Δικαστές, κάτι που θα γίνει σε μερικά χρόνια όπου θα αφυπηρετήσουν οι άλλοι οκτώ Δικαστές.
 
Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις προνοούν και την τροποποίηση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο θα απαρτίζεται όχι μόνο από Δικαστές του Ανωτάτου όπως είναι σήμερα, αλλά και από Δικαστές και Επαρχιακού Δικαστηρίου, από δικηγόρους και τον Γενικό Εισαγγελέα. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθεί σχολή Δικαστών.
 
«Ο Ιωνάς προωθούσε μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη Δικαιοσύνη»

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι μέσα από την προσπάθεια αυτή αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε ορισμένα από τα ζητήματα που εγέρθηκαν τον τελευταίο καιρό, ενώ είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήδη λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις της GRECO.
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήδη προωθούσε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν προγραμματισμένη. «Τώρα όμως έχει προσλάβει διαφορετικές διαστάσεις καθώς είμαστε στο μέσον αυτής της κρίσης» συμπλήρωσε.
 
Το θέμα της μεταρρύθμισης στο χώρο της Δικαιοσύνης τύγχανε ήδη επεξεργασίας από τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Προέδρου, πρόσθεσε.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ωστόσο ότι τα ερωτήματα και οι ισχυρισμοί που έχουν διατυπωθεί τελευταία γύρω από τον χώρο της Δικαιοσύνης δεν είναι μόνο θέμα νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ένα κομμάτι που αφορά τους ίδιους τους θεσμούς της Δικαιοσύνης.
 
Παρέπεμψε επίσης και στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Ακόμη είπε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά τις συστάσεις της GRECO, κάτι που έχει δείξει στο παρελθόν με την νομοθεσία για τη χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος, πρόσθεσε.
 
Τα όσα η GRECO έχει ήδη επισημάνει, είναι πράγματα που έχουν ήδη ληφθεί υπόψη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατά την προετοιμασία των αλλαγών στη δικαιοσύνη, κατέληξε.
 
Εν αναμονή της GRECO
 
Εν τω μεταξύ η επικείμενη επίσκεψη του κλιμακίου των Λειτουργών της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), με Επικεφαλής τον  Εκτελεστικό  Γραμματέα αυτής, θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επικεφαλής και των Μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας στην GRECO.
 
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της εκκρεμούσας Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κύπρου που αφορά τον Τέταρτο Γύρο Αξιολόγησης της GRECO και ο οποίος σχετίζεται και με την Δικαστική Εξουσία.  
 
Την επίσκεψη ανακοίνωσε και το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας ότι η GRECO εξέδωσε τον Ιούλιο του 2016 την έκθεση αξιολόγησης, υποβάλλοντας 16 εισηγήσεις προς τις κυπριακές αρχές. Ακολούθησε η έκθεση συμμόρφωσης που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, περιέχοντας την αξιολόγηση του βαθμού συμμόρφωσης με τις εισηγήσεις ενώ μια νέα αξιολόγηση θα δημοσιευτεί εντός του 2019.
 
Οι εισηγήσεις της GRECO αφορούν τη διαχείριση πιθανών περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου, καθώς και την ενίσχυση του πλαισίου δεοντολογίας και ακεραιότητας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών