Ξανακτύπησε ο Νίκος Κληρίδης-Βάλλει κατά Νικολάτου και τον καλεί σε παραίτηση

Μερικές ώρες πριν από την εξέταση των καταγγελιών του Νίκου Κληρίδη περί διαπλοκής και οικογενειοκρατίας από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, γεγονός που επέφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα στον θεσμό της Δικαιοσύνης, αφού τις ενίσχυσε στη συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας και αδελφός του Κώστας Κληρίδης, ο νομικός επανήλθε δριμύτερος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε… ισόβια αμφισβήτηση καταδικάζεται το κύρος της δικαστικής εξουσίας
 
Σε νέες δηλώσεις στις οποίες προέβη στον Active, υπέδειξε με έμφαση πως «εάν ο ίδιος ήταν στη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου θα είχε υποβάλει παραίτηση», προσθέτοντας ότι «τα όσα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, έπρεπε κάποτε να βγουν στην επιφάνεια, καθώς όλοι ήξεραν τι συμβαίνει, όχι όμως τεκμηριωμένα».
 
Ο Νίκος Κληρίδης σημείωσε ότι το έναυσμα για τις καταγγελίες στις οποίες προέβη, ήταν οι αθωωτικές αποφάσεις του Ανωτάτου στις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου και στελεχών της.
 
Εξήγησε πως, «όταν μελετάς μια απόφαση Δικαστηρίου, η οποία είναι επιεικώς απαράδεκτη, τότε γεννώνται ερωτήματα. Δεν νοείται δικαστήριο λογικό, να εκδώσει τέτοια απόφαση», ενώ χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση νοσηρή.
 
Ο Νίκος Κληρίδης αναφέρθηκε και στην κάθοδο της επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης, για καταπολέμηση της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι «εδώ που φτάσαμε πρέπει να γίνει έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή». 
 
«Η Greco», είπε, «έχει καθήκον να εκδίδει εκθέσεις και να δίνει κατευθυντήριες γραμμές, που θα πρέπει να ακολουθηθούν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου για τη Δικαιοσύνη στην Επιτροπή Θεσμών
 
Η ώρα της κρίσης στον Δικηγορικό Σύλλογο
 
Η κρίση στη Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη και τις σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν, θα απασχολήσουν σημερινή συνεδρία που προγραμματίζεται στις 16:00 του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης με επιστολή του την περασμένη Παρασκευή προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε πιθανό επηρεασμό Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε εκδικάσεις υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου λόγω συγγενικών και/ή εργασιακών σχέσεων που διατηρούν με το  Δικηγορικό Γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ.
 
Ο κ. Κληρίδης κατονομάζει συγκεκριμένα τους νυν και πρώην δικαστές:  Μ. Νικολάτο, Σ. Ναθαναήλ, Λ. Παρπαρίνο, Α. Κραμβή, Μ. Χριστοδούλου, Λ. Καουτζιάνη, Κ. Παμπαλλή, Α. Λιάτσο και Τ. Οικονόμου.

Πόλεμος αντιδράσεων

Στην ανακοίνωσή του το Ανώτατο Δικαστήριο τη Δευτέρα είχε αναφέρει ότι στην επιστολή του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη «τίθεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα και επιχειρείται απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος, προσθέτοντας ότι οι εξωδικαστικές διευθετήσεις αγωγών συγγενικών του προσώπων εναντίον της Τράπεζας Κύπρου έγιναν απόλυτα νόμιμα και νομότυπα.  
 
«Τα συγγενικά μου πρόσωπα, πρώτου και δεύτερου βαθμού, ήταν ενήλικα, τόσο κατά τις διαβουλεύσεις, όσον και κατά τη διευθέτηση και εκπροσωπήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου από τους έγκριτους δικηγόρους Σταύρο Παύλου και Χρίστο Κληρίδη, αντίστοιχα», ανέφερε ο κ. Νικολάτος στη δική του ανακοίνωση.

Σε αντίδρασή του στις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και έπειτα από τις ανακοινώσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Προέδρου του Μύρωνα Νικολάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης εξέφρασε την Τρίτη τη θέση ότι δεν τηρήθηκε η θεμελιακή αρχή του δικαίου, σύμφωνα με την οποία η δικαιοσύνη όχι μόνο πρέπει να απονέμεται, αλλά πρωτίστως πρέπει να φαίνεται ότι απονέμεται σε σχέση με τις δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που οδήγησαν στην αθώωση ή επισφράγισαν την απαλλαγή της Τράπεζας Κύπρου και υψηλόβαθμων στελεχών της σε ποινικές υποθέσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηχηρό χαστούκι Εισαγγελέα στην αμεροληψία Ανωτάτου και του Προέδρου του
 
Μετά την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα το Ανώτατο έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτικό σε σχέση με την έφεση αρ. 423/17 «προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, επί του παρόντος», με τον Κώστα Κληρίδη να απαντά ότι «με την παράθεση του κειμένου του πρακτικού, επιβεβαιώνεται ακριβώς η δήλωση μου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβγαλε στη φόρα τα πρακτικά το Ανώτατο-Έτσι απαντά στον Κ. Κληρίδη

Το Γραφείο Πολυβίου με δική του επιστολή τη Δευτέρα για το ζήτημα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι ισχυρισμοί του κ. Νίκου Κληρίδη είναι ανυπόστατοι, κακόπιστοι, και, σε τελική ανάλυση, δυσφημιστικοί και απολύτως απαράδεκτοι. Η επιστολή του κ. Νίκου Κληρίδη είναι γεμάτη από ανακρίβειες και υπαινιγμούς και σαφώς προωθεί αλλότριους σκοπούς».

Ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης, με δική του επιστολή προς τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρο Ιωαννίδη, επίσης τη Δευτέρα, τον καλεί να παραπέμψει το δικηγόρο Νίκο Κληρίδη ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου «δια να στοιχειοθετήσει τα αναφερόμενα εις τον υποφαινόμενο και τον αποβιώσαντα πατέρα μου εις την επιστολή του της 11/1/2019».

Ο Πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ανδρέας Κραμβής επίσης με ανακοίνωση του τη Δευτέρα, αναφέρει ότι η συμπερίληψη του δικού του ονόματος στην επιστολή του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη «είναι ασύνδετη με τις σκέψεις που έχουν ως επίκεντρο την Τράπεζα Κύπρου και συνδεδεμένα με αυτήν πρόσωπα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος Ανωτάτου στον REPORTER: Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου 

Καταθέτει πρόταση νόμου το ΔΗΚΟ

Εν τω μεταξύ το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να καταθέσει αύριο στη Βουλή πρόταση Νόμου, που θα επιλύει με νομοθετική ρύθμιση ζητήματα, όπως αυτά που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα η πρόταση του ΔΗΚΟ προνοεί απαγόρευση σε δικαστή οποιουδήποτε δικαστηρίου να εκδικάζει ή να μετέχει στην εκδίκαση οποιαδήποτε φύσης υπόθεση εάν έχει ιδιάζουσα σχέση ή συγγενικό δεσμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τέταρτου βαθμού με οποιοδήποτε από τους διάδικους ή τους δικηγόρους των διαδίκων ή βρίσκεται σε οξεία έχθρα με οπουδήποτε από τα πιο πάνω πρόσωπα που αφορά η εξεταζόμενη υπόθεση ή που έχει οποιοδήποτε συμφέρον στην έκβαση της.

Η πιο πάνω απαγόρευση θα εφαρμόζεται και στην περίπτωση της ίδιας σχέσης ή συγγενικού δεσμού με διάδικο ή δικηγόρο ο οποίος συμμετέχει ή εργοδοτείται ή απασχολείται σε Εταιρεία δικηγόρων δυνάμει του περί Δικηγόρων Νόμου.
 

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
«Θέλουμε μία ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής βίας»-Ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων