Σε… ισόβια αμφισβήτηση καταδικάζεται το κύρος της δικαστικής εξουσίας

Με το καυτό ερώτημα ποίος θα αποδώσει δικαιοσύνη στην… Δικαιοσύνη μας βρίσκει η επόμενη μέρα της ολομέτωπης σύγκρουσης  του Γενικού Εισαγγελέα και του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι οποίοι χωρίστηκαν σε στρατόπεδα και αντάλλαξαν πυρά, με το μεγαλύτερο θύμα να είναι η αμεροληψία της δικαστικής εξουσίας η οποία πλήγηκε ανεπανόρθωτα.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν και ειπώθηκαν πολλά. Οι αποκαλύψεις για την οικογενειοκρατία στη δικαστική εξουσία και τα δικηγορικά γραφεία με αναφορές για διαπλοκή σε πολύκροτες ποινικές υποθέσεις, κλόνισαν τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους δικαίου. Η διαφάνεια της Δικαιοσύνης τίθεται προς αμφισβήτηση και οι αμερόληπτοι Δικαστές που δεν ενέχονται στα τεκταινόμενα ψάχνουν να επανακτήσουν την χαμένη τους αξιοπιστία που παρασύρθηκε με το ρέμα.     
 
Στον χορό των καταγγελιών του Νίκου Κληρίδη σύρθηκε και ο αδελφός του, Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος κατακεραύνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με τις αθωωτικές αποφάσεις της Τράπεζας Κύπρου, ενώ άδειασε τον Πρόεδρο του Σώματος Μύρωνα Νικολάτο ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις παραμένει πλήρως εκτεθειμένος.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηχηρό χαστούκι Εισαγγελέα στην αμεροληψία Ανωτάτου και του Προέδρου του
 
Την ώρα που η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα για την κάθοδο της επιτροπής GREGO του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία θα εξετάσει τις καταγγελίες περί διαπλοκής, η επόμενη μέρα φαντάζει μετέωρη καθώς αποτελεί ερωτηματικό πώς οι εμπλεκόμενοι θα χειριστούν την όλη κατάσταση.    
 
Θα περιμένουν για άλλη μια φορά να κοπάσει ο σάλος και να κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας χωρίς τίποτα περαιτέρω; Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες; Και ναι από ποίο; Χάθηκαν πολύκροτες υποθέσεις λόγω οικογενειοκρατίας; Υπάρχουν πειθαρχικά ζητήματα; Θα αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους και για λόγους ευθιξίας να παραιτηθούν προσπαθώντας να σώσουν τουλάχιστον το κύρος της Δικαιοσύνης;

Πάντως ο Γενικός Εισαγγελέας στην χθεσινή τοποθέτηση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα σοβαρά προβλήματα που αναδείχθηκαν «δίδουν την ευκαιρία σε όλους να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις, αντί να τα βάλουμε κάτω από το χαλί». Ωστόσο το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει την αρχή και με ποίο τρόπο…  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβγαλε στη φόρα τα πρακτικά το Ανώτατο-Έτσι απαντά στον Κ. Κληρίδη
 
Σε δύσκολη θέση ο Νικολάτος
 
Στα δίκτυα του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, βρέθηκε και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτος, για τον οποίον κατήγγειλε ότι δόθηκαν αποζημιώσεις για αξιόγραφα στην αδελφή και θυγατέρα του μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό που διευθετήθηκε από δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε την Τράπεζα Κύπρου και στο οποίο εργάζονται τέκνα ή σύζυγος τριών δικαστών.
 
Οι αποκαλύψεις του Κληρίδη ανάγκασαν τον Μύρωνα Νικολάτου το εκδώσει ξεχωριστή ανακοίνωση από αυτή της Ολομέλειας του Ανωτάτου, με την οποία έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του, προσθέτοντας ότι οι εξωδικαστικές διευθετήσεις αγωγών συγγενικών του προσώπων εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, «εξ όσων γνωρίζει» έγιναν απόλυτα νόμιμα και νομότυπα.
 
Μάλιστα σημείωσε ότι τα συγγενικά του πρόσωπα ήταν ενήλικα, τόσο κατά τις διαβουλεύσεις, όσον και κατά τη διευθέτηση και εκπροσωπήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου από τους δικηγόρους Σταύρο Παύλου και Χρίστο Κληρίδη.
 
Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε ο αδελφός του, ανέφερε ότι μετά την έκδοση της δεύτερης απόφασης για την Τράπεζα Κύπρου, διευθετήθηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενώ υπογράμμισε ότι η ψήφος του Προέδρου του Ανωτάτου έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Τράπεζας.
 
Επίσης ο Κώστας Κληρίδης, διορθώνοντας τον Μύρωνα Νικολάτο, επισήμανε ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο η θυγατέρα του ήταν ανήλικη, προσθέτοντας ότι «η όλη δικαιοπραξία των αξιογράφων είχε γίνει από τον ίδιο τον δικαστή, ενεργώντας ως πατέρας της ανήλικης». 
 
«Με την χθεσινή δήλωση του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν αμφισβητεί αυτά τα γεγονότα, ούτε ότι τα γνώριζε, αναφέροντας ότι αυτές οι εξώδικες διευθετήσεις έγιναν απόλυτα νόμιμα και νομότυπα χωρίς εύνοια ή χάρη. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα αντικειμενικής αμεροληψίας το οποίο θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στην μη συμμετοχή του Προέδρου στην εκδίκαση σοβαρής ποινικής υπόθεσης στην οποία καταδικασθείσα ήταν η ίδια τράπεζα που είχε εξώδικα διευθετήσει τις εν λόγω υποθέσεις συγγενικών του προσώπων και εκπροσωπείτο από τον ίδιο δικηγόρο όπως και στις διευθετηθείσες με αποζημιώσεις αγωγές.  Κατ΄ ελάχιστο, αυτό το γεγονός θα έπρεπε να είχε αποκαλυφθεί στη διαδικασία της έφεσης, ώστε να ακουστούν οι απόψεις των διαδίκων. Τίποτε όμως από αυτά δυστυχώς δεν έγινε», υπέδειξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ερωτηθείς από τον REPORTER να απαντήσει εάν τίθεται θέμα παραίτησης του μετά και την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ξεκαθάρισε κατηγορηματικά: «Ασφαλώς και όχι», χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να πει οτιδήποτε περισσότερο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος Ανωτάτου στον REPORTER: Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου  

Συνεδριάζει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος
 
Εν τω μεταξύ οι καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη και οι αντιδράσεις που υπήρξαν από τους επηρεαζόμενους, θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, την σημερινή συνεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 4 το απόγευμα.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος Κρίς Τριανταφυλλίδης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρο Ιωαννίδη ζήτησε την παραπομπή του Νίκου Κληρίδη ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου ούτως ώστε να στοιχειοθετήσει τα αναφερόμενα εις τον αποβιώσαντα πατέρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα κόμματα στη δίνη της αντιπαράθεσης Ανωτάτου-Κληρίδη

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί