Τα κόμματα στη δίνη της αντιπαράθεσης Ανωτάτου-Κληρίδη

Φλέγεται η δικαστική εξουσία με άπαντες να βάλλουν κατά πάντων δημιουργώντας έντονο κλίμα γύρω από την αξιοπιστία και το κύρος της Δικαιοσύνης.
 
Μετά τη σημερινή τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα που υποστήριξε ουσιαστικά τα λεγόμενα του αδελφού του Νίκου Κληρίδη, εντάθηκε ακόμα περισσότερο το κλίμα, με το Ανώτατο να απαντά στο Γενικό Εισαγγελέα με τη δημοσιοποίηση πρακτικών και στη συνέχεια τον Κώστα Κληρίδη να ανταπαντά στην ανακοίνωση του Ανωτάτου.
 
Στον απόηχο της σύγκρουσης Γενικού Εισαγγελέα και Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τα κόμματα να μιλούν για ανεπανόρθωτο πλήγμα στο θεσμό της Δικαιοσύνης.
 
Εκ των έσω πλήγμα στην αξιοπιστία λέει ο ΔΗΣΥ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός κάνει λόγο για εκ των έσω πλήγμα στην αξιοπιστία της Δικαιοσύνης ανεξάρτητα εάν ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες, όπως αναφέρει.
 
«Αποτελεί μείζον ζήτημα να μπορέσουν να διερευνηθούν οι καταγγελίες κατά τρόπο αντικειμενικό, ούτως ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται το κύρος ενός θεσμού πυλώνα της Δημοκρατίας» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
ΑΚΕΛ: Είναι προφανές ότι χρειάζεται να γίνουν ρυθμίσεις στη νομοθεσία
Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη έκανε εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα επισημαίνοντας πως «είναι προφανές ότι χρειάζεται να γίνουν ρυθμίσεις στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Ανωτάτου» και πρόσθεσε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Χαρακτήρισε  λανθασμένη τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας «ότι δεν μας πέφτει λόγος γιατί πρόκειται περί μιας ανεξάρτητης εξουσίας» και είπε ότι έχει υποχρέωση πρώτα και κύρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια τα πολιτικά κόμματα, να εξασφαλίσουν ότι θα προστατευτεί η δικαιοσύνη, το Ανώτατο Δικαστήριο, με μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει ασυμβίβαστο όταν καλούνται να ασκήσουν τη δικαιοσύνη.
 
«Δεν μπορεί πχ ένας δικηγόρος να δικάζει ενώπιον του πατέρα του του δικαστή» είπε ο κ. Κυπριανού και σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτά που έχουν καταγγελθεί.
 
«Αυτά που λέει σήμερα ο κ. Κληρίδης και τεκμηριώνει με έναν επαρκή τρόπο, πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους μας» είπε.
 
Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θα προβληματιστεί για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για να εξασφαλίσει πως θα γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέψουν ξανά μελλοντικά να υπάρχουν παρόμοιες συμπεριφορές.
 
Ανέφερε ακόμη ότι προκύπτει ένα πολύ σοβαρό θέμα για την Τράπεζα Κύπρου και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χιλιάδες κάτοχοι αξιογράφων, που παρόλο που αγωνίζονται δεν καταφέρνουν να κερδίσουν τίποτε απολύτως.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να απαντηθεί γιατί υπάρχει διάκριση κάποιων περιπτώσεων.
 
Η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, είπε.
 
Δυστυχώς, συνέχισε, δεν είναι μόνο στα ζητήματα της δικαιοσύνης που έχουν πρόσβαση οι τράπεζες, είναι και στα θέματα του Τύπου , των ΜΜΕ, με τις διαφημίσεις, το μεγάλο μερίδιο που δίνουν για τις διαφημίσεις.
 
Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Ο κ. Περδίκης από πλευράς του μίλησε για τη σχέση των τραπεζών με το σύστημα της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε απόλυτη διασύνδεση με την απαίτηση της κοινωνίας να υπάρξει δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι της οικονομικής καταστροφής.
 
Φαίνεται, είπε, από τα τελευταία γεγονότα να επιβεβαιώνονται αυτοί που από χρόνια έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων γιατί υπάρχει διασύνδεση μεταξύ του συστήματος της δικαιοσύνης και των τραπεζών. 
 
Ο κ. Περδίκης είπε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να ξεκαθαριστεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ασυμβίβαστο δεν ισχύει μόνο για τους βουλευτές και τους υπουργούς αλλά και για τους δικαστές.
 
Είπε ότι το ζήτημα της αξιοπιστίας της κυπριακής δικαιοσύνης συζητήθηκε στη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού λέγοντας ότι «έχουμε και σε αυτό το ζήτημα νομίζω καταλήξει σε μια συναντίληψη ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει και την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία, να πάρουν θέση, και εάν υπάρχουν αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές να προωθηθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».
 
Χαιρέτισε το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού συμφώνησε με το Κίνημα ότι αύριο στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής πρέπει να εγγραφεί και να συζητηθεί το θέμα όπως ο ίδιος ο κ. Περδίκης ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής.
 
ΕΔΕΚ: Έχουμε περάσει από τα λόγια στις διαπιστώσεις και απομένουν οι πράξεις
Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι «μετά και από την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στις κατηγορίες Νίκου Κληρίδη, το όλο ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα καθώς πλείστες όσες αναφορές και καταγγελίες υιοθετούνται από τον Γενικό Εισαγγελέα, που είναι το κατεξοχήν αρμόδιο πολιτειακό όργανο προκειμένου να ξεκινήσει την οποιαδήποτε διαδικασία κρίνει σκόπιμο να γίνει.
 
Είναι κατανοητό πως έχουμε πλέον περάσει από τα λόγια στις διαπιστώσεις και αυτό που απομένει είναι οι πράξεις».
 
ΕΛΑΜ: Ευελπιστούμε, να μην γίνουμε ξανά μάρτυρες «κουκουλώματος»
Το ΕΛΑΜ σε δική του παρέμβαση, επίσης μέσω ανακοίνωσης αναφέρει ότι «ένας από τους τρείς πυλώνες εξουσίας σείεται συθέμελα, μετά τις αποκαλύψεις του Ν. Κληρίδη για οικογενειοκρατία και ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένου τραπεζικού συστήματος. Μαζί του σείεται και ολόκληρη η κοινωνία, καθώς οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους θεσμούς.
 
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) αναμένει από την Κυβέρνηση να παρέμβει καταλυτικά για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο λαός αγανακτισμένος αναμένει τιμωρίες και όχι κούφιες υποσχέσεις.
 
Ευελπιστούμε, να μην γίνουμε ξανά μάρτυρες «κουκουλώματος» μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, όπως έγινε και στο παρελθόν με άλλη, συγκεκριμένη, υπόθεση που αφορούσε παραποίηση πρακτικών δικαστικής διαδικασίας και εμπλοκή δικαστή σε στημένη υπόθεση, την οποία, να θυμίσουμε, έφερε στο φως της δημοσιότητας το Κίνημά μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Άλλος ένας εμπρησμός-Έκαψαν μοτοσικλέτα στη Λευκωσία