Δεν τους δώσαμε τους δολοφόνους, δεν μας δίνουν τον Σήφη

Αντίποινα φαίνεται να κάνουν οι κατοχικές αρχές στην Αστυνομία, οι οποίες επί του παρόντος δεν έχουν πρόθεση να παραδώσουν  στις κυπριακές Αρχές τον Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφη, που συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης στην Αμμόχωστο και οδηγήθηκε χθες ενώπιον του ψευδοδικαστηρίου όπου διατάχθηκε η κράτηση του για μια ημέρα.

Ο Σήφης, οδηγήθηκε σήμερα το πρωί εκ νέου ενώπιον του ψευδοδικατηρίου, όπου η «αστυνομία» ζήτησε την ανανέωση του διατάγματος κράτησης του για επτά ημέρες, αφού κατηγορείται για «παράνομη είσοδο» στα κατεχόμενα και για παράνομη κατοχή οπλισμού. Tην ίδια ώρα η ψευδοαστυνομία προχώρησε σε άλλες δύο συλλήψεις Τουρκοκυπρίων οι οποίοι φέρονται ως τα πρόσωπα που βοήθησαν τον Σήφη να κρυφτεί στα κατεχόμενα. Οι δύο τέθηκαν υπό κράτηση για τρεις ημέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι συλλήψεις συνεργατών του Σήφη και οι έρευνες για πιθανόν εντοπισμό τέταρτου
 
Στην κατοχή του 40χρονου και σε έρευνες που ακολούθησαν στο διαμέρισμα που διέμενε στην Αμμόχωστο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια και 100 σφαίρες, ενώ σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν ενώπιον «δικαστηρίου» και τα οποία μετέδωσε ο REPORTER, εντοπίστηκε και μια πλαστή ταυτότητα που έφερε το όνομα Νίκος Νικολάου και την οποία φαίνεται να χρησιμοποίησε πριν ένα μήνα, οπότε πέρασε στα κατεχόμενα.  
Ο Σήφης οδηγήθηκε στο ψευδοδικαστήριο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ για την ακροαματική διαδικασία τα τουρκοκυπριακά μέσα επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάλυψαν όσα έγιναν στο «δικαστήριο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πληροφορίες που έφεραν τη σύλληψή του Σήφη και ο μάρτυρας που τον «έκαψε»
 
Αντίποινα των κατοχικών Αρχών
 
Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι επικαλούμενοι πηγές από τα κατεχόμενα, πρόθεση των κατοχικών αρχών είναι όπως ο Σήφης κατηγορηθεί και δικαστεί για τα αδικήματα για τα οποία συνελήφθη και αφού εκτίσει την ποινή του, τότε θα εξεταστεί κατά πόσο θα παραδοθεί στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο υπάρχει και δεύτερο σενάριο το οποίο προβλέπει… πάρε-δώσε.

Όπως μας αναφέρθηκε από τα κατεχόμενα, οι κατοχικές αρχές ενοχλήθηκαν από την στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε υποθέσεις καταζητούμενων για φόνο, τους οποίους ζητούσαν άμεσα.
 
Στη μια περίπτωση, πρόκειται για τον 45χρονο Γιλμάζ Γκιουμούς, ο οποίος είχε δραπετεύσει από τις φυλακές του ψευδοκράτους. Ο Γκιουμούς, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από βρετανικό δικαστήριο το 2005 αφού κρίθηκε ένοχος για εμπρησμό διαμερίσματος στο νότιο Λονδίνο το 2003 κατά τον οποίο έχασαν  τη ζωή τους τρία άτομα, απέδρασε από τις φυλακές τις Τουρκίας το 2015.
Την 1η Μαΐου 2018, ο Γκιουμούς βρέθηκε και συνελήφθη στα κατεχόμενα, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα δραπέτευσε και πάλι, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Κερύνειας. Τελικά, ο 45χρονος συνελήφθη στην Πάφο, ενώ ζητήθηκε από τις κατοχικές αρχές όπως τους παραδοθεί.
 
Ωστόσο οι κυπριακές Αρχές οδήγησαν τον Γκιουμούς ενώπιον του Δικαστηρίου όπου και καταδικάστηκε για παράνομη είσοδο σε έδαφος της κυπριακής Δημοκρατίας και δεν παραδόθηκε, κατά το χρόνο που ζητήθηκε, στην ψευδοαστυνομία.
 
Στη δεύτερη περίπτωση, οι κατοχικές Αρχές ζητούσαν τον Μουχάμαντ Σαλμάν για τον φόνο του 53χρονου καλλιτέχνη Χασάν Ισίκ Οζγκιουτσμέν, που διαπράχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου σε δασική περιοχή έξω από το Τρίκωμο.
 
Ο 23χρονος πέρασε στις ελεύθερες περιοχές μέσω της πράσινης γραμμής από σημείο το οποίο δεν υπάρχει έλεγχος και συνελήφθη από το ΤΑΕ Λεμεσού για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ όταν οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού παραδέχθηκε τη διάπραξη της δολοφονίας του 53χρονου.
Η Αστυνομία τον οδήγησε ενώπιον Δικαστηρίου, όπου και καταδικάστηκε, για τα αδικήματα της παράνομης εισόδου και της παράνομης παραμονής στο έδαφος της Δημοκρατίας, χωρίς να τον παραδώσει μετά τη σύλληψη του στην ψευδοαστυνομία.  
 
Τις τελευταίες αυτές δύο υποθέσεις, φαίνεται να μην ξέχασαν οι κατοχικές Αρχές οι οποίες απαντούν με τον ίδιο τρόπο στην κυπριακή Αστυνομία.
 
Σύμφωνα πάντα με πηγές από τα κατεχόμενα και τα όσα ανέφεραν σε τουρκοκύπριους δημοσιογράφους που μίλησαν στον REPORTER, δεν αποκλείεται να ζητηθεί ανταλλαγή κρατουμένων και ο Σήφης να καταδικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες και του επιβληθεί μικρότερη ποινή ή χρηματικό πρόστιμο.
 
Έστειλε μήνυμα ο Οζερσάι
 
Σε χθεσινή ανακοίνωση του ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε ότι «το να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο χωρίς να περιμένουμε την λύση, είναι πολύ σημαντικό για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», ενώ υπέδειξε ότι για να υπάρξει αυτή η συνεργασία δύο είναι οι σημαντικές προϋποθέσεις.
 
Η πρώτη όπως ανέφερε, είναι ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να έχουν ανάγκη αυτή τη συνεργασία. Αυτό δεν ισχύει σήμερα σε όλα τα θέματα. Ωστόσο υπάρχουν κάποια θέματα όπου η συνεργασία είναι απαραίτητη να γίνει, για παράδειγμα ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία ή την έκδοση κρατουμένων».
 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της τ/κ πλευράς στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα Χακκί Ονέν, δήλωσε ότι για σκοπούς δικαιοσύνης, η τ/κ πλευρά υποστηρίζει την ανταλλαγή εγκληματιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και πως η Επιτροπή εργάζεται επί αυτού του θέματος.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά…
 
Με την άρνηση των κατοχικών αρχών να παραδώσουν καταζητούμενο, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη η Αστυνομία.
 
Ενδεικτικές είναι οι δύο σοβαρότερες σοβαρές υποθέσεις για τις οποίες η Αστυνομία ζητούσε την παράδοση υπόπτων για φόνο.
 
Τον Απρίλιο του 2018, δολοφονήθηκε στα κατεχόμενα ο 65χρονος ανθυπασπιστής της Εθνικής Φρουράς Σολωμού Αποστολίδης, με την κυπριακή Αστυνομία να διερευνά παράλληλη υπόθεση φόνου εκ προμελέτης. Για την υπόθεση συνελήφθη 22χρονος Τούρκος, εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, ωστόσο δεν παραδόθηκε ποτέ στα χέρια των Αρχών, αφού η Τουρκία επικαλέστηκε νομικό κώλυμα, τονίζοντας ότι ο ύποπτος θα δικαστεί στην χώρα του.  
Τον Αύγουστο του 2016 συνελήφθησαν στα κατεχόμενα οι Μεχμέτ Ακπινάρ, 22 ετών, και Σαλί Αχμέτ, 43 ετών, οι οποίοι ήταν καταζητούμενοι από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δολοφονία του Βρετανού τουρίστα Τζορτζ Λο, 22 χρόνων, στην Αγία Νάπα.
Οι δύο συνελήφθησαν για το αδίκημα της παραβίαση στρατιωτικής ζώνης στα κατεχόμενα, ενώ ομολόγησαν στις κατοχικές αρχές ότι σκότωσαν τον 22χρονο.
 
Τελικά οι δύο καταδικάστηκαν για το αδίκημα που συνελήφθησαν στα κατεχόμενα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να παραδοθούν στις κυπριακές Αρχές.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»