Στο κενό η έφεση του «Αράπη» κατά της καταδίκης και της ποινής του

Έφεση κατά της καταδίκης του και της εξαετούς ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, άσκησε ο Ανδρέας Χαραλάμπους άλλως «Αράπης», 38 ετών από τη Λάρνακα, για τον εμπρησμό πρακτορείου στοιχημάτων που σημειώθηκε τον Μάιο του 2015, ενώ επίσης του επιβλήθηκε ποινή έξι μηνών για μεταφορά μαχαιριού με αιχμηρό άκρο.
 
Ωστόσο η έφεση του 38χρονου απορρίφθηκε από το Ανώτατο το οποίο απέρριψε τη θέση του ότι ήταν λανθασμένη η αξιολόγηση της μαρτυρίας από το Πρωτόδικο Δικαστήριο, με ιδιαίτερη έμφαση στην μη απόδοση επαρκούς σημασίας στις αντιφάσεις μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας που έπλητταν ευθέως το ειλικρινές της μαρτυρίας των δύο συγκατηγορούμενων του. επίσης απέρριψε την θέση ότι αυθαίρετα το Κακουργιοδικείο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση και λόγο να προκαλέσει ζημιά στον ιδιοκτήτη του πρακτορείου.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, λίγο πριν τις 05.30 το πρωί της 12ης Μαΐου 2015, ξέσπασε πυρκαγιά στο πρακτορείο στοιχημάτων Megabet Plus στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα να γίνει στάχτη ο εξοπλισμός και μέρος του κτιρίου, με τις ζημιές να ανέρχονται στα 80 περίπου χιλιάδες ευρώ.
 
Από τις έρευνες διαφάνηκε ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα και οι δράστες είχαν εισέλθει  στο κτίριο αφού έσπασαν το γυαλί της κύριας αλουμινένιας εισόδου, όπου έθεσαν φωτιά στο εσωτερικό της εισόδου, χρησιμοποιώντας εύφλεκτη ύλη δηλαδή βενζίνη.
 
Για την υπόθεση συνελήφθηκαν δύο Σύριοι, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι στις 12 Μαΐου 2015 έβαλαν φωτιά στο πρακτορείο έναντι αμοιβής και κατόπιν προτροπής από αντίζηλους του επιχειρηματία ιδιοκτήτη του, Λάζαρου Φιλίππου.
Οι δύο Σύριοι, στους οποίους είχε επιβληθεί νωρίτερα ποινή φυλάκισης τριών ετών, οι κατονόμασαν τον «Αράπη», ως εμπλεκόμενο πρόσωπο στο σχεδιασμό του εμπρησμού.
 
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό, ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο του «Αράπη» στη διάπραξη των αδικημάτων που ήταν ο ιθύνων νους, όπως χαρακτηρίζεται, αφού αυτός είναι που προήγαγε, έναντι ανταλλάγματος τους δύο πρώην συγκατηγορούμενούς του στη διάπραξη του εμπρησμού στο πρακτορείο στοιχημάτων.
 
Σημειώνεται ακόμα ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ανδρέα Χαραλάμπους στη διάπραξη των αδικημάτων, σε συνάρτηση με το δευτερεύοντα ρόλο των δύο πρώην συγκατηγορούμενων του, που αποτέλεσαν τα εκτελεστικά του όργανα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του που ήταν ο εμπρησμός του πρακτορείου στοιχημάτων, δικαιολογεί μεταξύ άλλων παραγόντων τη διαφοροποίηση του ύψους της ποινής του.

Επιβαρυντικός παράγοντας το παρελθόν του
 
Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται επίσης ότι σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για τον Ανδρέα Χαραλάμπους είναι οι προηγούμενες του καταδίκες που καταδεικνύουν τη ροπή του προς την εγκληματικότητα.
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο γεγονός ότι ο «Αράπης» διέπραξε τα αδικήματα στις 12/5/2015, δηλαδή μόλις τρεις μήνες μετά από προηγούμενη καταδίκη του, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τον Οκτώβριο του 2013, για υπόθεση απειλής βιαιοπραγίας για την οποία καταδικάστηκε για ποινή φυλάκισης εννέα μηνών και για την οποία δόθηκε αναστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για περίοδο τριών ετών.
 
Ο Χαραλάμπους καταδικάστηκε επίσης σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με διάταγμα αναστολής για περίοδο τριών ετών για υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού που αφορούσε το αδίκημα της κακόβουλης ζημιάς σε περιουσία.
 
Το Δικαστήριο επισήμανε ακόμη το γεγονός ότι το αδίκημα διαπράχθηκε εντός της τριετούς περιόδου αναστολής που του είχε δοθεί, αποτελεί παράγοντα που καταδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο την κατ’ επανάληψη και παντελή έλλειψη σεβασμού του Χαραλάμπους προς το νόμο.

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών