Έκαψαν το California για… 500 ευρώ και γιατί τους το ζήτησε ένας φίλος

Ποινή φυλάκισης πέντε και έξι ετών επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στους δύο εμπρηστές του πλυντηρίου αυτοκινήτου California στο Στρόβολο.
 
Στις 23 Μαρτίου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά περί η ώρα 04:05 και από έρευνες της Πυροσβεστικής διαπιστώθηκε ότι η φωτιά είχε τεθεί κακόβουλα, αφού βρέθηκε στη σκηνή μισοκαμένο πλαστικό παγούρι το οποίο ανέδιδε οσμή πετρελαιοειδών, ενώ εντοπίστηκε εμπρηστική λωρίδα μήκους 12 μέτρων που ξεκινούσε έξω από τις εγκαταστάσεις των μηχανημάτων και κατέληγε στον εσωτερικό στεγασμένο χώρο του πλυντηρίου.
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης η Αστυνομία οδηγήθηκε στα ίχνη των δύο κατηγορουμένων, 28 και 47 ετών, αφού τους έκαψαν κάμερες ασφαλείας.
 
Συγκεκριμένα, σε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης πρατηρίου βενζίνης στη Λακατάμεια, διακρίνεται ο 28χρονος να εισέρχεται με το όχημα του στο χώρο του πρατηρίου η ώρα 03.12 και να εξέρχεται από το όχημα, κρατώντας δύο παγούρια στα οποία εν συνεχεία έβαλε βενζίνη.
 
Σε άλλο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης πρατηρίου βενζίνης που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, διακρίνεται και πάλι το όχημα του 28χρονου να εισέρχεται στο χώρο του πρατηρίου γύρω στις 03:45. Στο όχημα επέβαινε και 47χρονος ο οποίος διακρίνεται να βάζει βενζίνη σε πλαστικό δοχείο, όπως επίσης ο 28χρονος να τοποθετεί το χρηματικό ποσό των €20 στον κερματοδέκτη.
 
Επίσης, από τις κάμερες του πλυντηρίου όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, διακρίνεται ο 47χρονος να εισέρχεται στο χώρο η ώρα 04:06, κρατώντας δύο πλαστικά δοχεία. 
 
Έδειξαν και οι δυο φιλικό τους πρόσωπο
 
Εναντίον του 28χρονου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και φόρεσε χειροπέδες μετά από καταδίωξη, δύο μέρες μετά τον εμπρησμό, ενώ οδηγούσε το όχημά του. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημά του, εντοπίστηκε και παραλήφθηκε ένα παγούρι, όμοιο με αυτό που κρατούσε όταν είχε μεταβεί στο πρώτο πρατήριο βενζίνης. Όταν του επεστήθη η προσοχή στο Νόμο, απάντησε ότι το γεμίζει βενζίνη για να ανάβει κάρβουνα.
 
Ωστόσο στη συνέχεια σε θεληματική του κατάθεση παραδέχθηκε τη διάπραξη του αδικήματος, εμπλέκοντας και τον 47χρονοε, ενώ ομολόγησε ότι του είχε ζητήσει ένα τρίτο πρόσωπο να «τα άψει τζιαι να τα κάμει ούλλα κάρβουνα» επειδή είχε μαλώσει λίγο πριν με τον ιδιοκτήτη του.
 
Ο 47χρονος μετά την παραδοχή του 28χρονου, συνελήφθη και ανακρινόμενος αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη. Στη συνέχεια όμως έδωσε θεληματική κατάθεση, όπου παραδέχθηκε ότι ο ίδιος είχε θέσει φωτιά στο πλυντήριο αυτοκινήτων, μαζί με τον 28χρονο.
 
Οι δύο κατηγορούμενοι κατονόμασαν τρίτο πρόσωπο ως το άτομο που τους υποκίνησε να βάλουν φωτιά στο πλυντήριο αυτοκινήτων, έναντι του χρηματικού ποσού των €500 για τον κάθε ένα. Προέβηκαν, επίσης και σε υποδείξεις σκηνών.
 
Με βάση την κατάθεση του ιδιοκτήτη του πλυντηρίου αυτοκινήτων το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε στο υποστατικό από τον εμπρησμό ανέρχεται στα €88.720,90.
 
Πλούσιο το βιογραφικό τους
 
Εναντίον των κατηγορουμένων εκκρεμούσαν και άλλες ποινικές υποθέσεις που αφορούν διαρρήξεις, κλοπές, κατοχή κάνναβης, μεταφοράς και κατοχής κυνηγετικού όπλου και επίθεσης κατά οργάνου τήρησης της τάξης, ζητώντας από το Κακουργιοδικείο να ληφθούν υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής τους.
 
Επίσης οι δύο βαρύνονται με προηγούμενες καταδίκες που αφορούν:
 
Κατηγορούμενος 28χρονος
1. Υπόθεση Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην οποία καταδικάστηκε στις 08/04/2015 σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης από 3 έως 10 μήνες με 3ετή αναστολή, σε 6 κατηγορίες για αδικήματα διαρρήξεων και κλοπών.
 
2. Υπόθεση Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην οποία καταδικάστηκε στις 22/02/2017 σε διάφορες χρηματικές ποινές, για αδικήματα επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, μεταφοράς επιθετικού όπλου, απειλής και κακόβουλης ζημιάς.
  
Κατηγορούμενος 47χρονος
1. Υπόθεση Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην οποία καταδικάστηκε στις 18/02/2005 σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 4 και 3 χρόνων για τα αδικήματα της απαγωγής και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, αντίστοιχα.
2. Υπόθεση Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Καταδικάστηκε στις 06/08/2005 σε φυλάκιση 2 και 5 χρόνων, αντίστοιχα, για τα αδικήματα της παράνομης κατοχής και κατοχής με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών Τάξης Β.
3. Υπόθεση 7283/11 Κακουργιοδικείου Λάρνακας, στην οποία καταδικάστηκε στις 28/07/2011, σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης, με ανώτερη την ποινή των 4 ετών για αδικήματα κατοχής, χρήσης και κατοχής με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών Τάξεως Α και Β.
4. Υπόθεση 5626/15 Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, στην οποία καταδικάστηκε σε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 8, 8 και 4 μηνών για τα αδικήματα της κατοχής διαρρηκτικών εργαλείων, κλοπής και κακόβουλης βλάβης, αντίστοιχα.
 
Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι χρόνιοι χρήστες ναρκωτικών και απέδωσαν τις παράνομες πράξεις στους στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
 
Στον 28χρονο επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών και στον 47χρονο ποινή φυλάκισης έξι ετών.
 

Δειτε Επισης

Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών