Η…άγνοια του Τζιωνή για τις καταθέσεις, ο πανικός και τα παράπονα για το φαγητό

Για πρώτη φορά κατέθεσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο Λοΐζος Τζιωνής, βασικός κατηγορούμενος για το διπλό φονικό του Στροβόλου, στα πλαίσια της δίκης εντός δίκης στο πλαίσιο της κύριας δίκης, για εξέταση των επίδικων ζητημάτων επί των οποίων ήγειρε ένσταση η υπεράσπιση του.
 
Ο δικηγόρος του Τζιωνή υποστηρίζει ότι οι ανακρίσεις και οι καταθέσεις που έδωσε ο πελάτης του στις 27/4/2018 ως επίσης και οι υποδείξεις σκηνών και η παραλαβή τεκμηρίων από την οικία του πατέρα του, στην οδό Σκιάθου 3, στην Αγλαντζιά, δεν έγιναν με τη θέληση του πελάτη του αλλά μετά από καταπίεση του και υπό το καθεστώς του στερητικού συνδρόμου από το οποίο έπασχε λόγω της διακοπής της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
 
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μαρτύρων από την Κατηγορούσα Αρχή, τον λόγο πήρε ο Τζιωνής.
 
Με την έναρξη της μαρτυρίας του, ο κατηγορούμενος ανέγνωσε την γραπτή του δήλωσε στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε για καταπίεση που δεχόταν από τους Αστυνομικούς και ότι βρισκόταν υπό το καθεστώς φόβου.
 
Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι, στην κατάθεση μου που έδωσα στις 27/4 και σε προηγούμενη κατάθεση, πιέστηκε πολύ, ενώ υποστήριξε ότι έκανε χρήση κοκαΐνης.
 
«Είχα κάνει χρήση κοκαΐνης. Όταν με παρέλαβαν από το κελί δεν κοιμήθηκα καλά γιατί έγραφα σημειώσεις σε κόλλες. Με παρέλαβαν ο Σαμουτης, ο Τόμας και ο Θεμιστοκλέους. Ο κ. Τόμας με πρόσδεσε με χειροπέδες πάνω του.  Δεν με ρώτησαν αν ήθελα να φάω πρόγευμα», ανέφερε ο Τζιωνής.
 
Όπως είπε ο ανακριτής Γιώργος Θεμιστοκλέους του υπέδειξε ότι έχει δυο επιλογές σε ότι αφορά την αναγνωριστική παράταξη, κατά την οποία όπως ισχυρίστηκε δεν κρατούσε τις κόλλες του που έγραψε.  
 
«Δεν μου δόθηκε χρόνος, ούτε δικαιώματα. Από τη μέρα της σύλληψης μου, μου έλεγαν υπέγραψε και υπέγραφα. Από την στιγμή που με παρέλαβαν στις 27/4 υπήρχε αίσθημα πίεσης. Αναγνωρίστηκα και μετά με πήραν στο γραφείο. Ο κος Σαμούτης μου φόρεσε χειροπέδες. Ήταν τόσο κοντά μου και δεν αισθανόμουν άνετα. Κατά την εξέταση του ψυχιάτρου δεν μπορούσα να μιλήσω με τους αστυνόμους δίπλα μου. Ήταν επιθετικοί μαζί μου οι αστυνομικοί».
 
Ο Τζιωνής ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν ανέφερε ότι έκανε χρήση κοκαΐνης λόγω της παρουσίας των αστυνομικών, ενώ είπε ότι οι ανακριτές κάθονταν απέναντι του και του υπέβαλαν συνεχώς ερωτήσεις.
 
Αναφερόμενος στο περιστατικό με το πιστόλι και ότι απειλήθηκε, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι «είδα σε ένα ντουλάπι να υπάρχει ένα πιστόλι. Μου είπε ο ένας ανακριτής γιατί κοιτάς την πόρτα και αν φύγεις έτο πιστόλι τζιαμέ. Ίδρωνα πολύ και διακόπταμε για να πηγαίνω στην τουαλέτα. Ο κος Τόμας δεν με άφηνε καν χωρίς χειροπέδες. Έτρεμα. Είχα πανικό κατά την προφορική και γραπτή μου ανάκριση. Ήθελα να σταματήσουν να με ρωτούν».
 
Σε ότι αφορά το πολυσυζητημένο άλμα του, ο Τζιωνής ανέφερε ότι δεν μπορούσε να πεταχτεί γιατί φορούσε χειροπέδες, ενώ μίλησε για περιστατικό όπου ο
ένας εκ των ανακριτών, όπως είπε, «χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και με πίεσε».
 
«Δεν καταλάμβανα ότι ξεκίνησαν να με ανακρίνουν γραπτώς. Τους είπα αφήστε με να λέω επ’ ακριβώς τι έγινε. Και μου έλεγαν ότι δεν με πίστευαν. Δεν με άφηναν να διαβάσω τις χειρόγραφες κόλλες μου. Με έβαλαν να τις υπογράψω όπως και την γραπτή δήλωση».
 
Επίσης ο Τζιωνής ισχυρίστηκε ότι «δεν είχε ούτε φαγητό, ούτε ποτά στο γραφείο», ενώ σε κάποια στιγμή ζήτησε να τον πάρουν να καπνίσει, πράγμα το οποίο έπραξαν.
 
Τέλος, πρόσθεσε ότι δεν του ζητήθηκε να προβεί σε αναλύσεις, παρότι είπε ότι έκανε χρήση ναρκωτικών.
 
Στη συνέχεια ο δικηγόρος του Τζιωνή τον ρώτησε για το τι ακριβώς έγινε στην Οδό Σκιάθο όπου βρίσκεται η οικία του πατέρα του, στην οποία βρέθηκαν τα ματωμένα ρούχα και το φονικό μαχαίρι.
 
Αυτούσιος ο διάλογος
 
Δικηγόρος: Τι έγινε στη Σκιάθου;
Τζιωνής: Καθόμουν στο αυτοκίνητο και τους υποδείκνυα που ήταν τα πράγματα. Μετά με έβαλαν να υπογράψω κάτι κόλλες
Δικηγόρος: Όση ώρα βρισκόσασταν εκεί με ποιους ήσασταν μέσα στο αυτοκίνητο;
Τζιωνής: Με τρείς ανακριτές
Δικηγόρος: Όταν σου έδωσαν τις κόλλες τι σου είπαν;
Τζιωνής: Μου είπαν να τις υπογράψω
Δικηγόρος: Φοβόσουν να μιλήσεις για την κόκα; Πότε;
Τζιωνής: Όταν με πήραν στον ψυχίατρο γιατί κάθονταν δίπλα μου συνεχώς. Έκανα χρήση κοκαΐνης τη μέρα που με συνέλαβαν και τις προηγούμενες μέρες
 
Η αντεξέταση του Τζωινή από την Κατηγορούσα Αρχή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να ζητά χρόνο καθότι θέλει να διερευνήσει ένα περιστατικό που συνέβη.

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα