Πρόοδος στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, λέει ο Ιωνάς

 
Η πρόοδος που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο είναι πλέον αισθητή με απτά αποτελέσματα, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, σε ομιλία του σε σημερινή επετειακή εκδήλωση με θέμα «Οι σύγχρονες προκλήσεις στην προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο».
 
«Στην Κύπρο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες προστατεύονται πρωτίστως από το Σύνταγμα που αποτελεί τον υπέρτατο Νόμο του κράτους. Πρότυπο για το περιεχόμενο και τις διασφαλίσεις τους αποτέλεσε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ενσωματώθηκε στο Κυπριακό Δίκαιο, με αυξημένη μάλιστα ισχύ έναντι οποιουδήποτε απλού νόμου», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδράζεται, άλλωστε, «ο αγώνας μας για απαλλαγή από τη τουρκική κατοχή και επανένωση της πατρίδας μας, ενώ με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα η Ευρώπη και η ανθρωπότητα επιχειρούν να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και ευοίωνο μέλλον».
 
Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκοντας την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα ενσωμάτωσε σε ένα ενιαίο κείμενο, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι η Κύπρος, ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζει τις διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος έχει πλέον καταστεί νομικά δεσμευτικός τόσο για τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για τα κράτη μέλη.
 
Όπως είπε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει εντάξει στη στρατηγική του και σε όλο το εύρος των δράσεων και αρμοδιοτήτων του τη διάσταση της προστασίας και διεύρυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
«Στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, στη σωφρονιστική πολιτική, στην ασφάλεια του πολίτη, τομείς άμεσης ευθύνης μας, άξονας των δράσεων μας είναι η προστασία και η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κρίσιμος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι και ο ρόλος των δικαστηρίων. Κι αυτό γιατί προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αξίες, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτεία και τη δημοκρατία», συμπλήρωσε.
 
Έχοντας αυτά υπόψη, συνέχισε ο κ. Νικολάου, «αναβαθμίζουμε και διευρύνουμε ουσιαστικά τις δυνατότητες πρόσβασης του πολίτη στη δικαιοσύνη και μεταρρυθμίζουμε το δικαστικό μας σύστημα για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης και δικαστικής προστασίας των πολιτών, μέσω μεγάλων θεσμικών αλλαγών».
 
Όσον αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αναβάθμισαν τις συνθήκες κράτησης, επέδειξαν μηδενική ανοχή σε φαινόμενα κακοποίησης και καταπάτησης δικαιωμάτων, υιοθέτησαν ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις στη μεταχείριση των κρατουμένων, με βάση διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, οι οποίες είναι προσανατολισμένες στην αναμόρφωση των κρατουμένων και στην ομαλή και παραγωγική επανένταξη τους στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον μετά την αποφυλάκιση.
 
«Οι τομές στο σωφρονιστικό σύστημα απέφεραν τις θετικές κριτικές διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών που επισκέπτονται τις φυλακές», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην προαγωγή των αρχών της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και παράλληλα, ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στην άσκηση και τον έλεγχο της κρατικής δράσης με τους θεσμούς της δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες και τις οργανώσεις για σημαντικά νομοθετήματα, ενώ ενδυνάμωσαν τις διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω της δυνατότητας πρόσβασης τους στα δημόσια έγγραφα.
 
Όσον αφορά στο κρίσιμο και επίκαιρο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Κύπρος ανταποκρίνεται αποτελεσματικά, όποτε καλείται, «για διάσωση των προσφύγων- θυμάτων των πολέμων στην περιοχή μας, κάτι που χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνείς οργανισμούς».
 
«Διασφαλίσαμε αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής, ασφάλειας, διαβίωσης και φιλοξενίας στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους υποδοχής, καθώς και ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες που χρήζουν επείγουσας ή ειδικής προστασίας», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε, η σημερινή επετειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνεται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, «υπογραμμίζει την κοινή μας βούληση να προωθήσουμε μαζί πιο συστηματικά, πιο μεθοδευμένα και πιο αποφασιστικά στην προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
«Για την Κυβέρνησή μας η διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο καθολικός σεβασμός και η προαγωγή τους θα συνεχίσουν να βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας και στην καρδιά των επιδιώξεων και των πολιτικών μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Για μας τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν προνόμιο κανενός, αλλά αγαθό όλων των πολιτών», κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό