Ιωνάς: Έμφαση σε συνεργασία ΕΕ-τρίτων χωρών για εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών

Έμφαση στο ζήτημα της συνεργασίας της ΕΕ με τρίτες χώρες για την εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών μεταναστών, έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία, στις διήμερες εργασίες του Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες.

"Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Συμβούλιο Υπουργών αποφασίστηκε όπως προχωρήσουμε μια σειρά από επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία στοχεύουν στην εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης προσώπων", δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, σε δηλώσεις του στην κάμερα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στις Βρυξέλλες.

"Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία αξιολογώντας το γεγονός ότι τόσο από τον νότο, την Αφρική, όσο και από τη Μέση Ανατολή και την Ασία μεταφέρονται άνθρωποι μέσω των δικτύων αυτών προς την ΕΕ, κάτι το οποίο συνιστά ουσιαστικά μια πράξη εμπορίας προσώπων", ανέφερε.

"Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε όπως στα επιχειρησιακά αυτά μέτρα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή πληροφοριών, την αξιοποίηση των πηγών από τις οποίες προκύπτουν αυτού του είδους οι πληροφορίες, είτε αυτές προέρχονται από τη europol, είτε τους αξιωματικούς συνδέσμους των κρατών μελών της ΕΕ σε τρίτες χώρες", δήλωσε ο Υπουργός.

"Περαιτέρω αποφασίστηκε όπως ενισχυθεί, ιδιαίτερα, η συνεργασία των κρατών μελών με τις τρίτες χώρες", συμπλήρωσε ο κ. Νικολάου.

"Ως Κύπρος δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το θέμα, καθώς αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα λόγω των μεταναστεύσεων", τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

"Είμαστε η χώρα εκείνη που δυστυχώς σε αναλογία πληθυσμού αντιμετωπίζουμε ίσως τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών αυτή την περίοδο και ευελπιστούμε στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρονται, ώστε να μπορέσουμε να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα μεταφοράς μεταναστών στην Κύπρο", σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης των 28, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε  ο κανονισμός για την αποτροπή της διάδοσης τρομοκρατικού υλικού μέσω διαδικτύου. "Η προσπάθεια που γίνεται με τον κανονισμό αυτό είναι να παρασχεθεί δυνατότητα στα κράτη όπως έχουν απευθείας επικοινωνία με τους παρόχους, καθώς υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 400 πάροχοι μεταφέρουν μέσω του διαδικτύου τρομοκρατικό υλικό, ώστε να μπορέσουν να αφαιρείται το υλικό αυτό από το διαδίκτυο", ανέφερε.

"Μια προσπάθεια που θα λειτουργήσει προληπτικά και προληπτικά για την αντιμετώπιση των φαινομένων της τρομοκρατίας και των απειλών που προβληματίζουν την ΕΕ", τόνισε ο κ. Νικολάου.

Σε ότι αφορά την οδηγία για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι έγινε συζήτηση γύρω από την προσπάθεια για τη διασυνοριακή μεταφορά και αξιοποίηση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία είναι χρήσιμα για σκοπούς διερεύνησης του σοβαρού εγκλήματος κυρίως κατά την ψηφιακή εποχή.

"Το υλικό αυτό θα αφορά κυρίως τα θέματα καταγεγραμμένης επικοινωνίας, την ταυτοποίηση του χρήστη του διαδικτύου και των επικοινωνιακών δεδομένων του και αντιλαμβάνεστε ότι με μια τέτοια δυνατότητα διασυνοριακή θα διευκολυνθεί η συνεργασία μεταξύ των Κ-Μ για σκοπούς διερεύνησης σοβαρού εγκλήματος", επεσήμανε

"Και οι δύο αυτοί κανονισμοί έχουν αξιολογηθεί και έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν ουσιαστικά από την μια στη προστασία της ελευθερίας του λόγου και από την άλλη την ουσιαστική προστασία των προσωπικών δεδομένων - στοιχεία που δεν μπορούμε να τα παραγνωρίσουμε όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αξιολογήσεις", κατέληξε ο Υπουργός.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ