Αποζημίωση μαμούθ σε υπολοχαγό που τραυματίστηκε από την έκρηξη αντιαρματικού

Αποζημίωση μαμούθ καλείται να πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε υπολοχαγό που είχε τραυματιστεί από έκρηξη αντιαρματικού κατά τη διάρκεια άσκησης, όπως επίσης και άλλα 16 άτομα.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης όπως καταγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, ο 27χρονος, στις 27 Ιουλίου 2005 ενώ υπηρετούσε ως υπολοχαγός  στο Τάγμα Πεζικού και λάμβανε μέρος σε εκπαίδευση και επίδειξη του αντιαρματικού όπλου τύπου Α/Τ APILAS, αυτό-εξερράγη με αποτέλεσμα ο ίδιος και άλλα 16 μέλη της Εθνικής Φρουράς να τραυματιστούν. 
 
Ο υπολοχαγός καταχώρησε αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, αξιώνοντας αποζημιώσεις για τις σωματικές και άλλες βλάβες που είχε υποστεί. 
 
Κατά την πρωτόδικη διαδικασία συμφωνήθηκε ο καταμερισμός ευθύνης σε 70% σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και 30% του 27χρονου και η ακροαματική διαδικασία διεξήχθηκε σ' όσον αφορά τις αποζημιώσεις που διεκδικούσε ο υπολοχαγός. 
 
Το πρωτόδικο Δικαστήριο αφού έλαβε υπόψη  τη μαρτυρία του υπολοχαγού σε σχέση με τους τραυματισμούς του, που δεν είχε αμφισβητηθεί, και την έκθεση του Ιατροσυμβουλίου, το περιεχόμενο της οποίας εγκρίθηκε ως παραδεκτό γεγονός, έκρινε ότι το ποσό των €250.000 συνιστούσε δίκαιη και εύλογη αποζημίωση επί πλήρους ευθύνης, με αποτέλεσμα να επιδικάσει προς όφελος του νεαρού το ποσό των €175.000, σύμφωνα με το ποσοστό ευθύνης που του αναλογούσε, πλέον νόμιμο τόκο από 27/7/2005 μέχρι εξόφλησης, πλέον έξοδα. 
 
Εναντίον της πιο πάνω απόφασης καταχωρήθηκε εκ μέρους του υπολοχαγού έφεση με την οποία με ένα λόγο έφεσης επιδιώκει την αύξηση  του ύψους των  γενικών αποζημιώσεων που επιδίκασε το πρωτόδικο Δικαστήριο, θεωρώντας τις ως έκδηλα ανεπαρκείς.
 
Ο 27χρονος υποστήριξε ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν αξιολόγησε ορθά τη μαρτυρία σε σχέση με τη σοβαρότητα των τραυματισμών του και ιδιαίτερα τις ιατρικές εκθέσεις  ιατρικών κέντρων της Κύπρου και του εξωτερικού.  
 
Μεταξύ άλλων, παραπονέθηκε επίσης ότι το Δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη ότι υπεβλήθη σε σωρεία χειρουργικών επεμβάσεων και σε  μεταμόσχευση δέρματος σε ιατρικά κέντρα της Κύπρου και του εξωτερικού και ότι παρέμεινε για νοσηλεία  στο Ιατρικό Κέντρο «The Chaim Sheba Medical Center» στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ για πέντε μήνες. 
 
Επιπρόσθετα εξέφρασε την θέση ότι το Δικαστήριο αγνόησε περαιτέρω ότι απαιτούνται άλλες τόσες χειρουργικές επεμβάσεις προς το σκοπό  οπτικής  και  λειτουργικής αποκατάστασης των τραυμάτων του και ότι υπέφερε αρκετά και στερήθηκε των ανέσεων και απολαύσεων της ζωής.  Επιπρόσθετα καταλογίζεται στο Δικαστήριο ότι λανθασμένα παρέλειψε να εκτιμήσει το γεγονός ότι οι τραυματισμοί που υπέστη ο υπολοχαγός επηρέασαν δυσμενώς και την ανέλιξη του στο στρατό που υπηρετούσε,  εφόσον αυτή  περιορίζεται μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη αντί του αντιστράτηγου, αλλά και τις μελλοντικές απολαβές  του. 
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας από την άλλη, μέσω του περιγράμματος αγόρευσης του, υποστήριξε πλήρως την πρωτόδικη κρίση σ'  όσον αφορά το ύψος των επιδικασθεισών  αποζημιώσεων τις οποίες έκρινε ως δίκαιες και εύλογες.
 
Μεγάλο μέρος της πρωτόδικης απόφασης αναλώνεται στην παράθεση του ιστορικού της μέχρι τότε σταδιοδρομίας του 27χρονου στο στρατό  και κυρίως στην περιγραφή των τραυμάτων και της θεραπείας στην οποίαν υποβλήθηκε, όπως καταγράφεται στις ιατρικές εκθέσεις.
 
Εκτός του περιεχομένου των ιατρικών εκθέσεων, το πρωτόδικο Δικαστήριο αποδέχθηκε επίσης την προφορική μαρτυρία του 27χρονου, ως αναντίλεκτη, ότι συνεπεία των τραυματισμών του επηρεάστηκε η ζωή του, εφόσον αναγκάζεται να χρησιμοποιεί πάντοτε ακουστικό για βελτίωση της ακοής του και υποφέρει από εμβοές και στα δύο αυτιά που του προκαλούν πονοκέφαλο και δυσκολεύουν τον ύπνο του.  Επίσης λόγω της κατάστασης του αριστερού χεριού του δυσκολεύεται να ντυθεί, να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του, να φάει, ή να χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.  Οι τραυματισμοί του επηρέασαν επίσης τις ελεύθερες δραστηριότητες του εφόσον δεν μπορεί να ασχοληθεί με το κυνήγι, με βάρη στο γυμναστήριο, με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ όπου ήταν παίχτης στην ΠΑΕΚ Κερύνειας. 
 
Όπως διαπιστώνει το Δικαστήριο, οι ουλές και τα τραύματα δημιουργούν στον παραπονούμενο «συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση» και ότι   επηρεάστηκε επίσης και η ανέλιξη του, εφόσον τώρα υπηρετεί ως αξιωματικός υπηρεσίας γραφείου με προοπτική προαγωγής μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη αντί του αντιστράτηγου. 
 
Οι αποζημιώσεις και η απόφαση του Εφετείου

«Είναι φανερό ότι η υπό κρίση περίπτωση είναι από τις σοβαρότερες που απασχόλησαν τα Κυπριακά Δικαστήρια, εφόσον πρόκειται για νεαρό πολυτραυματία που λόγω των πολύ σοβαρών τραυματισμών του παρέμεινε ένας αριθμός  καταλοίπων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της υπόλοιπης ζωής του.  Δεν πρόκειται για τραυματισμούς που περιορίζονται στα άνω άκρα με ακρωτηριασμό μάλιστα του ενός χεριού ή στο κεφάλι με σοβαρό βαθμό βαρυκοΐας και στα δύο αυτιά, αλλά εκτείνονται σε όλο σχεδόν το σώμα του εφεσείοντα, στην σπονδυλική στήλη, μηρό και κοιλία μέχρι ακόμη και τα γεννητικά του όργανα, τραυματισμοί που επηρεάζουν την σεξουαλική του ζωή», αναφέρει μεταξύ άλλων σε απόφαση του το Εφετείο.  
 
Σύμφωνα με την απόφαση, στον παραπονούμενο «παρέμειναν ουλές και ενοχλήσεις λόγω των  τραυματισμών και των χειρουργικών επεμβάσεων και της τοποθέτησης μοσχευμάτων, που του δημιουργούν επιπρόσθετα συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση».
 
«Αναγκάζεται να φορεί ακουστικά προς υποβοήθηση της ακοής του, υποφέρει από εμβοές και στα δύο αυτιά που τον δυσκολεύουν να συγκεντρωθεί ή να κοιμηθεί και του δημιουργούν επιπρόσθετα πονοκεφάλους.  Δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες όπως να ντυθεί, να φάει, να χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντα του όπως το ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή κυνήγι».
 
Λαμβανομένων υπόψη όλων των σχετικών παραγόντων και των στοιχείων που κατατέθηκαν ενώπιον του Ανωτάτου, αποφασίστηκε ότι «το υπολογισθέν ποσόν των €250.000,00 ως γενικές αποζημιώσεις επί πλήρους ευθύνης που καθόρισε το πρωτόδικο Δικαστήριο είναι έκδηλα ανεπαρκές για να μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δίκαιη και εύλογη αποζημίωση για πόνο και ταλαιπωρία και απώλεια των ανέσεων της ζωής εξαιτίας των κακώσεων που υπέστη ο παραπονούμενος και για τα κατάλοιπα που του παρέμειναν και  που θα τον συνοδεύουν μόνιμα».
 
Ως εκ τούτο το Ανώτατο αποφάσισε όπως το ποσό των γενικών αποζημιώσεων αυξάνεται από €250.000,00 σε €415.000,00 επί πλήρους ευθύνης. 
 
Ενόψει του συμφωνημένου  ποσοστού ευθύνης που αναλογεί στον παραπονούμενο (30%) η πρωτόδικη απόφαση για το ποσό των €175.00,00 αντικαθίσταται με το ποσό των €290.500,00 με νόμιμο τόκο από 27/7/2005 μέχρι εξόφλησης. 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον