Συνέχεια στην υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου

 
Mε την κατάθεση δύο  νέων μαρτύρων   κατηγορίας , του Παναγιώτη Μιχαηλίδη και του Κώστα Παπακωνσταντίνου, συνεχίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Πάφου η υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου.

Στο  Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο, παρουσιάστηκαν σήμερα οι κατηγορούμενοι διευθυντές των εταιρειών  κατασκευής πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑLΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης, και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι, μεταξύ άλλων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και το αδίκημα της συγκάλυψης.

Η  διαδικασία ξεκίνησε με τον μάρτυρα κατηγορίας Παναγιώτη Μιχαηλίδη που εργάζεται στην εταιρεία Aristo. Ωστόσο κατά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας τέθηκε θέμα κατάθεσης ή μη του μάρτυρα, ενώπιον του Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος υπεράσπισης  της εταιρείας ΕΤΝΑ κατασκευής πινακίδων και του Χρίστου Ιωάννου Διευθυντή της εταιρείας, δικηγόρος Σάββας Μάτσας,  έφερε ένσταση στην κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα ενώπιον του Δικαστηρίου , λέγοντας ότι στην κατάθεση του ημερομηνίας 30.7.2015 γίνεται αναφορά σε πινακίδα που ήταν αντικείμενο κατηγορίας που αποσύρθηκε . Η συγκεκριμένη μαρτυρία ανέφερε είναι άσχετη με την υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου  συμφώνησε ότι δεν υπάρχει σχετική κατηγορία στο κατηγορητήριο, σημειώνοντας ωστόσο πως υπήρξε και προηγούμενη μαρτυρία με αυτό το θέμα και δεν προέκυψε ένσταση.  Το Δικαστήριο δεν απέκλεισε την μαρτυρία , απέρριψε την ένσταση , λέγοντας πως η μαρτυρία αφορά ένα γενικότερο πλαίσιο.

Ακολούθως ο μάρτυρας συμφώνησε με το περιεχόμενο της κατάθεσής του, έπειτα από υπόδειξη του εκπρόσωπου της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου και αυτή  κατατέθηκε ως έγγραφο και αποτέλεσε κύριο μέρος της  κυρίας εξέτασης.  

Ο κ. Μάτσας στην αντεξέταση του αναφέρθηκε στην πινακίδα που κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε το 2010 και στην οποία αναγράφονταν και το λογότυπο της εταιρείας Aristo. Είπε ακόμη πως αρχικά η πρόταση του Δήμου ήταν όπως το κόστος της κατασκευής της πινακίδας επιβαρυνθεί  εξ ολοκλήρου η εταιρεία Αristo ωστόσο σε αντιπρόταση της η εταιρεία πρότεινε να καταβάλει το ήμισυ του συνολικού κόστους.

Ερωτηθείς από τον κ. Μάτσα ο κ. Μιχαηλίδης εάν υπήρξε κάποια συμφωνία μεταξύ κάποιου υπαλλήλου του Δ. Πάφου και της εταιρείας  για την κατασκευή της συγκεκριμένης και μεγάλης πινακίδας, ο μάρτυρας κατηγορίας απάντησε πως θυμάται ότι έγινε κάποια συμφωνία αλλά δεν ήταν σε θέση να θυμάται το ποσό της συμφωνίας αφού δεν επρόκειτο για γραπτή συμφωνία. 

Ωστόσο ο κ. Μάτσας υπέβαλε την θέση ότι για την συγκεκριμένη πινακίδα ο μάρτυρας έδωσε ένα σημείωμα στον Παύλο Χαραλάμπους υπάλληλο και συνάδερφο του στην Aristo, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία θα κατέβαλε το ½ της αξίας της κατασκευής της  πινακίδας και το άλλο μισό θα κατέβαλε ο Δήμος Πάφου.Υπέβαλε μάλιστα την θέση ότι ο Δήμος Πάφου αποτάθηκε πρώτα στην εταιρεία που εργάζεται για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της πινακίδας κατά το ήμισυ γιατί, όπως εξήγησε,  ο κατασκευαστής της πινακίδας (εταιρεία ΕΤΝΑ) έτυχε να είναι ο ίδιος τόσο του Δ Πάφου όσο και της εταιρείας Aristo.

Aκολούθως κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας Κώστας Παπακωνσταντίνου που εργάζεται στα Δημόσια Έργα ως υπεύθυνος τμήματος οδικής σήμανσης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης  της εταιρείας ΕΤΝΑ κατασκευής πινακίδων και του Χρίστου Ιωάννου Διευθυντή της εταιρείας, Σάββας Μάτσας, υπέβαλε την θέση πως επειδή τα Δημόσια έργα σε κάποιες περιπτώσεις θα καθυστερούσαν στην κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων με εντολή του τότε Δημάρχου Πάφου  το 2010, δόθηκαν οδηγίες για την κατασκευή πινακίδων σε εταιρείες εκτός του Τμήματος Δημοσίων Έργων.Ο κ. Μάτσας σημείωσε πως αυτό έγινε γιατί δεν μπορούσαν τα λεωφορεία να διακινούνται χωρίς στάσεις λεωφορείων. Ωστόσο ο κ. Παπακωνστίνου είπε πως το 2010 μόνο τα Δημόσια Έργα κατασκεύαζαν πινακίδες. Ο κ. Μάτσας είπε στον μάρτυρα που ψεύδεται υποδεικνύοντας του σειρά φωτογραφιών που λήφθηκαν στις 7.6.2015 με πινακίδες που κατασκευάστηκαν εκτός των Δημοσίων Έργων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Μάτσα, ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε πως στην δική του δικαιοδοσία δεν ήταν να ελέγχει την τοποθέτηση όλων των πινακίδων αλλά μόνο στις περιοχές του τομέα του όπως στον δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, Πάφου – Λεμεσού και Αποστόλου Παύλου.

Επιπρόσθετα ο κ. Μάτσας υπέβαλε την θέση ότι από το 2010 και μετά  την αντικατάσταση των πινακίδων λόγω φθοράς καταστροφής ή και επιδιόρθωσης  και συντήρησης την ανέλαβε ο Δήμος  Πάφου με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Το  Δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 19.12.2018  στις 09:00 το πρωί

Βάσει του κατηγορητηρίου, μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων, και σηματοδότησης συνολικής αξίας περίπου 44 χιλιάδων ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δήμου Πάφου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Στο εδώλιο για κλοπή 77 ευρώ από παγκάρι, υποστήριξε πως τα είχα ανάγκη-«Να μου κοπούν τα χέρια αν το ξανά κάνω»