Σε ξενοδοχεία οι πληγέντες από την κακοκαιρία-Καταμετρούνται οι ζημιές

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι οι Υπηρεσίες των Επαρχιακών Διοικήσεων, όπως επίσης και συνεργεία της Πολιτικής Άμυνας βρίσκονται από νωρίς στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνδράμοντας στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.
 
Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία και με άλλες κρατικές υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παρέχουν στήριξη και βοήθεια στους πληγέντες.
 
 
Παράλληλα, έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται διευθετήσεις προκειμένου να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία σε ξενοδοχεία, σε ανθρώπους οι οποίοι είναι αδύνατο λόγω πλημμυρών να παραμείνουν στις κατοικίες τους.
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από συνεργεία των επαρχιακών διοικήσεων, για παροχή οικονομικής ή άλλης βοήθειας που θα αποφασισθεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δίνη ακραίων καιρικών φαινομένων η Κύπρος (pics-video)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγή απόγνωσης από πληγέντες-Τεράστιες ζημίες, πυρά κατά αρμοδίων
 
Συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών 
 
Στο μεταξύ, η Μονάδα Δημόσιας Ασφάλειας & Υγείας του Οργανισμού REACTION, σε ανακοίνωση της αναφέρει σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών και απευθύνει έκκληση στο κοινό όπως «ακούμε και να συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις των κρατικών υπηρεσιών και ας περιορίσουμε όσο γίνεται τις μετακινήσεις μας και να είμαστε υπομονετικοί και ας δώσουμε πίστωση χρόνου στα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας και Εθελοντικών Ομάδων να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».
 
Καλεί το κοινό αν κατοικεί  σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα με πλημμύρες, να βεβαιωθεί ότι τα φρεάτια, ότι οι υδροροές λειτουργούν κανονικά, να περιορίσει τις μετακινήσεις του και να αποφύγει  την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους. Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, «αν είστε μέσα σε κτίριο: εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο, αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο μην διασχίσετε χείμαρρο πεζοί ή με αυτοκίνητο, μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια και εγκαταλείψετε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει, μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις», παροτρύνει.
 
Μετά την πλημμύρα, συστήνει όπως, «μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης, μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων, ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων, αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση, αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά και ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Πρόεδρος του REACTION Μάριος Σταύρου είχε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και ΜΚΟ, Γιάννη Γιαννάκη σε σχέση με την ασφάλεια των εθελοντών σε τέτοιες περιπτώσεις καταστροφών.
 
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού είπε ότι αναμένεται πολύ σύντομα και το σχέδιο διαχείρισης των εθελοντών σε τέτοιες περιπτώσεις και αναφέρθηκε στα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι εθελοντές, ειδικότερα αυτοί που δεν είναι μέλη εθελοντικών ομάδων, να είναι πολύ προσεκτικοί, να φέρουν την κατάλληλη ενδυμασία και εξοπλισμό, να έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και να επιχειρούν μόνο κάτω από την εποπτεία των κρατικών υπηρεσιών και όχι αυτόβουλα.
 
Σημασία, πάνω από όλα έχει η ανθρώπινη ζωή κατέληξε ο Επίτροπος Εθελοντισμού, αναφέρει τέλος η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι