Η θεομηνία μέσα από 50 κλικ-Έσπασαν τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής (pics&vid)

Συνεχίζει να μετρά τις πληγές της η Κύπρος μετά την καταστροφική καταιγίδα, που έπληξε χθες βράδυ σχεδόν ολόκληρο το νησί. Αρκετά υποστατικά υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές, πολίτες εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, ενώ δέντρα αποκόπηκαν και έφραξαν δρόμους.
 
Aπό την καταιγίδα χιλιάδες υποστατικά και σπίτια σε όλη την Κύπρο έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ σε κόκκινο συναγερμό τέθηκε τα ξημερώματα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
 
Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής, αφού η Λευκωσία θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο.
 
Όγκοι χώματος, πέτρες, κάλαθοι και αρκετά άλλα αντικείμενα κατέκλυσαν σχεδόν όλους τους δρόμους, ενώ φώτα τροχαίας βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
 
Σύμφωνα μάλιστα με την Αστυνομία από την κακοκαιρία κλειστοί παραμένουν η Λεωφόρος Λάρνακος, η Οδός Αμμοχώστου (παρά το Σομπάζ), καθώς και η οδός Αλεξανδρουπόλεως (Στρόβολο).
 
Στην επαρχία Λεμεσού, οι δρόμοι Παλώδειας – Αγρού, Αγίας Παρασκευής – Αγρού και Λάνειας – Τριμίκλινης, έχουν καταστεί επικίνδυνοι λόγω κατολισθήσεων όγκων χώματος.
 
Από τα ξημερώματα η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για να ανταποκριθεί στις περίπου 150 κλήσεις που δέχθηκε για αντλήσεις νερού και απεγκλωβισμού οδηγών από οχήματα. 
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Αντράς Κεττής, είπε πως για αντιμετώπιση της κατάστασης κλήθηκε προσωπικό που ήταν εκτός Υπηρεσίας και πως ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας από τις 4 το πρωί βρέθηκε στο Κεντρικό Σταθμό της Λευκωσίας για εποπτεία και συντονισμό.
 
Πλήγηκε και η Λεμεσός
 
Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία και στη Λεμεσό. Μεταξύ άλλων υπήρξαν υφαρπαγές μεταλλικών στεγών και ηλιακών θερμοσιφώνων, ζημιές σε αυτοκίνητα και υποστατικά , αποκοπές δέντρων, πασσάλων και καλωδίων της ΑΗΚ, κατολισθήσεις συνέθεταν το σκηνικών ακραίων καιρικών φαινομένων με ισχυρούς ανέμους, έντονη χαλαζόπτωση και καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τα ξημερώματα τη Λεμεσό.
 
Σε μια περίπτωση οδηγός κινδύνευσε άμεσα όταν ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Λευκωσίας, δέντρο  που αποκόπηκε και παρασύρθηκε από τους σφοδρούς ανέμους, κατέληξε στο εν κινήσει όχημα.  Το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε χωρίς να τραυματιστεί ο οδηγός.
 
Η πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρίθηκε πέντε συνολικά φορές σε περιστατικά που αφορούσαν αποκοπές δέντρων ή πασσάλων της ΑΗΚ καθώς παρά τις καταρρακτώδεις βροχές, δεν υπήρξαν πλημμύρες σε υποστατικά ή σπίτια.
 
Ζημιές προκλήθηκαν κυρίως σε περιοχές των χωριών Τραχώνι, Παρεκκλησιά, Πεντάκωμο, Πισσούρι, Πάχνα και Λάνια.  Σε αρκετούς ορεινούς δρόμους έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στην Παρεκκλησιά από την πτώση δέντρου αποκόπηκαν καλώδια και το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού. 
 
Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στο κοιμητήριο του χωριού καθώς και σε πολλά υποστατικά όπου υπέστησαν ζημιές στέγες. Επίσης καταστράφηκαν θερμοκήπια και αναποδογυρίστηκαν αυτοκίνητα. 

Σύμφωνα με την ΑΗΚ, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος έχει σημειωθεί σε περιοχές του Ακρωτηρίου, Κάτω Πολεμιδιών, Φασούρι, Ύψωνας,, Λεμεσός, Παρεκκλησιά, Μοναγρούλι, Μόνη, Πεντάκωμο, Άγιος Τύχωνας και τουριστική περιοχή Γερμασόγειας.
 
Ο άστατος καιρός συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα με έντονες κατά διαστήματα βροχοπτώσεις.
 
Το φιλμ της κακοκαιρίας

 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον