Δίκη για γερά νεύρα-Ο βομβαρδισμός ερωτήσεων, η δυσφορία και οι έντονοι διάλογοι

Ακροαματική διαδικασία για γερά νεύρα ήταν η σημερινή δικάσιμος για την υπόθεση του διπλού φονικού που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον Στρόβολο, αφού ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Λοΐζου Τζιωνή αντεξέταζε το λοχία της Αστυνομίας Σάββα Σιαμούτη για περίπου τέσσερις ώρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε ρεσιτάλ ο Τζιωνής-Το «δραματικό» σενάριο και το… σπαγγάτο στον ανακριτή
 
Οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του δικηγόρου, Αντρέα Αναστασίου, προς τον μάρτυρα προκάλεσαν δυσφορία στο ακροατήριο, στο οποίο βρίσκονταν και συγγενείς των θυμάτων, και όσους παρακολουθούσαν τη διαδικασία, ενώ οι τόνοι ύψωσαν στο τέλος όταν η υπεράσπιση κατηγόρησε τον λοχία ότι επιχείρησε να επηρεάσει στα πλαίσια της δίκης τον Τζιωνή.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση της Κατηγορούσας Αρχής ο οποία ανέφερε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κάλεσε εάν επιθυμεί το Δικαστήριο, να ληφθούν καταθέσεις από όλους όσους βρίσκονταν μπροστά στο περιστατικό.
 
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Πογιατζής, επισήμανε στον δικηγόρο ότι αυτό δεν σχετίζεται με την διαδικασία και έδωσε τέλος στις καταγγελίες της υπεράσπισης.
 
Τα σενάρια του Τζιωνή, το άλμα και η… μέση του στο επίκεντρο
 
Κατά τη σημερινή διαδικασία ο δικηγόρος του Τζιωνή αντεξέτασε τον μάρτυρα της Κατηγορούσας Αρχής, Λοχία Σάββα Σιαμουτή, ο οποίος αμφισβητεί τις καταθέσεις και τις υποδείξεις σκηνών που έγιναν από τον κατηγορούμενο, ισχυριζόμενος ότι αυτές λήφθηκαν υπό το καθεστώς πίεσης και στέρησης ουσιών.
 
Στο επίκεντρο ήταν η κατάθεση που έδωσε ο Λοΐζος Τζιωνής στις 27 Απριλίου, με τον μάρτυρα να αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες που πήγαινε στο σπίτι του προσπαθούσε να θυμηθεί τα όσα διαδραματίστηκαν μεταξύ του ιδίου και του κατηγορούμενου, προκειμένου να τα πει στο Δικαστήριο.
 
Ο λοχίας ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι βρισκόταν κοντά με τον κατηγορούμενο ο οποίος στο πρόσωπο του έβρισκε κατανόηση, ενώ αναφέρθηκε σε ερωτήματα που είχαν υποβληθεί στον Τζιωνή και στα οποία ήταν ανήσυχος.
 
Διάλογος δικηγόρου-μάρτυρα:
 
Δικηγόρος: Είπατε καθόμουν δίπλα στον Τζιωνή και άκουγα την κάθε του ανάσα και έτρεμε. Μάρτυρας: Ναι. Άκουγα τον χτύπο της καρδιά του. Ένιωθα τον κρύο του ιδρώτα σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Τον καθησύχαζα και τον ακούμπησα.
 
Στη συνέχεια και για αρκετή ώρα, η αντεξέταση του μάρτυρα επικεντρώθηκε στους πόνους του Τζιωνή στην μέση, με τον δικηγόρο να ρωτά τον λοχία γιατί δεν αντιλήφθηκε τους πόνους αφού ήταν τόσο κοντά του, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ένιωθε ότι ήταν ανήσυχος.
 
Διάλογος δικηγόρου-μάρτυρα:
 
Δικηγόρος: Στις 27 του μήνα που ήσασταν τόσο κοντά με τον Λοΐζο και νιώθατε, όπως είπατε την κάθε του αντίδραση, δεν καταλάβατε ότι πονούσε τη μέση του;
Μάρτυρας: Ο κατηγορούμενος μου είπε ότι πονούσε τη μέση του. Έπρεπε να το αντιληφθώ; 
Δικηγόρος: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος παρουσίαζε αλλαγές στην διάθεσή του. 
Μάρτυρας: Τον έβλεπα με τα μάτια μου και τον ένιωθα.
Δικηγόρος: Σας τονίσθηκε να πείτε την αλήθεια όσο αφορά την κατάθεση στις 27 Απριλίου του 2018 και ότι του αγοράσατε και βιταμίνες. 
Μάρτυρας: Αυτά που είπα και θα πω είναι αλήθεια. Είμαι επαγγελματίας ανακριτής. Ναι, του αγόρασα και να σας πω τι θυμήθηκα; Μπήκαμε σε διανυκτερεύων φαρμακείο και είπα του Αστυνομικού να βιαστεί για να προλάβουμε. Μου ζητάτε να φέρω εικόνες στο μυαλό μου και να σας τις αποδώσω τόσους μήνες μετά. Όταν την προηγούμενη φορά πήγα στο σπίτι μου και τις τελευταίες ημέρες θυμήθηκα και άλλα πράγματα. Όλα όσα θα σας πω είναι αλήθεια. Η πρώτη μου συνάντηση με τον Τζιωνή έγινε στην πρώτη του προσωποκράτηση του. Εγώ με άλλους δύο συναδέλφους τον οδηγήσαμε στον ψυχίατρο. Μετά τον οδηγήσαμε για την εξέταση του οχήματος του παππού του στο εργαστήριο στο Αρχηγείο. Αυτή ήταν η πρώτη μας συνάντηση. Η 27ή ήταν η επόμενη ημέρα.
 
Από την αντεξέταση του λοχία δεν έλειπε και το… σπαγγάτο του Τζιωνή στο οποίο αναφέρθηκε ο ανακριτής σε σχέση με τη διάθεση του κατηγορούμενου. Επίσης έγινε αναφορά σε χειρόγραφο σημείωμα του Τζιωνή στο οποίο ανέφερε ότι είχε πρόβλημα με τον σπόνδυλο του και έπαιρνε βιταμίνες.
 
Διάλογος δικηγόρου-μάρτυρα:
 
Δικηγόρος: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος παρουσίαζε αλλαγές στην διάθεσή του.
Μάρτυρας: Είπα ότι ήταν καλή η διάθεση του. Και περιέγραψα και το επιτόπιο άλμα του. Η ανησυχία του ήταν έντονη εκεί στα σημεία όπου του υποβάλλαμε ερωτήσεις και έπρεπε να απαντήσει σε ουσιώδη ζητήματα.
Δικηγόρος: Του βάλατε τρεις Αστυνομικούς στο γραφείο του Θεμιστοκλέους. Εσείς λέτε ήσασταν τόσο κοντά του… Φοβόσασταν να μην φύγει;
Μάρτυρας: Τα πάντα φοβόμασταν και λαμβάναμε μέτρα για τα πάντα.
 
Κατά την αντεξέταση του μάρτυρα έγινε εκ νέου αναφορά στα τρία αρχικά σενάρια του Τζιωνή ο οποίος έριχνε το φόνο στα αδέλφια Αντρέα και Ηλία Χαραλάμπους, ενώ ανέφερε ότι μεταξύ τους οι ανακριτές είχαν αναφέρει ότι «ο Τζιωνής εν μαλλωμένος με την αλήθκεια». Ωστόσο ο μάρτυρας επανέλαβε αρκετές φορές ότι είχαν δοθεί εξαρχής τα δικαιώματα στον κατηγορούμενο.
 
Διάλογος δικηγόρου-μάρτυρα:
 
Δικηγόρος: Μας είπατε ότι ο κατηγορούμενος αναγνωρίστηκε από τον 15χρονο γιο του ζεύγους.
Μάρτυρας: Ναι αναγνωρίσθηκε.
Δικηγόρος: Ενώ είχατε εύλογες υποψίες, αποφασίσατε να πάρετε προφορική κατάθεση στο δωμάτιο;
Μάρτυρας: Η ώρα 10 και 5 είχε ξεκινήσει η προφορική κατάθεση. Το πρώτο σενάριο που μας έδωσε ήταν σενάριο ψεύτικο. Σενάριο που δεν μπορούσε να γίνει από τους ανακριτές . Όταν ο πελάτης σας σε συγκεκριμένη ερώτηση που είχα κάνει με τα παπούτσια, τότε άρχισε να μας λέει το δεύτερο σενάριο. Τότε δόθηκαν τα δικαιώματα του Τζιωνή. Ίσως ήταν και η τρίτη φορά που του δίναμε δικαιώματα.
 
Ο μάρτυρας παρουσίασε ενώπιον του Κακουργιοδικείου την αίτηση που παραδόθηκε στον Τζιωνή για τα δικαιώματα του, ενώ σχολίασε «καταντήσαμε να τους κερνάμε και καφέ και να τους δίνουμε και δικαιώματά».
 
Και η συζήτηση για το σπαγγάτο επανήλθε μεταξύ του δικηγόρου και του μάρτυρα, με την υπεράσπιση
 
Διάλογος δικηγόρου-μάρτυρα:
 
Δικηγόρος: Ο κατηγορούμενος έκανε την καρέκλα του προς τα πίσω;
Μάρτυρας: Ναι την έκανε προς τα πίσω και έκανε επιτόπιο άλμα.
Δικαστής: Τι σχέση έχει αν ήταν ήρεμος με το αν έκανε άλμα; Ένας ήρεμος δεν μπορεί να κάνει άλμα;
Δικηγόρος: Θέλω να δω πώς το εξέλαβε.  
Μάρτυρας: Όταν ρωτήθηκε πως μπήκε μέσα, έκανε το άλμα για να μας το δείξει.
 
Ακολούθως η αντεξέταση συνεχίστηκε με τα σενάρια και πάλι του Τζιωνή ο οποίος μεταξύ άλλων, φόρτωνε τον φόνο στα αδέλφια Χαραλάμπους, ενώ στην συνέχεια στον αδελφό του Λευτέρη Σολωμού.
 
Μάλιστα όπως ανέφερε ο ανακριτής, στο δεύτερο σενάριο του ο κατηγορούμενος, τους είπε ότι κουρεύτηκε για να μοιάζει στον αδελφό του και να πάρει τον φόνο πάνω του, ενώ σύμφωνα με τον λοχία, ο Τζιωνής έστρεφε τις έρευνες προς τον αδελφό του.
 
Διάλογος δικηγόρου-μάρτυρα:
 
Δικηγόρος: Είπατε ότι ο Τζιωνής σας είπε ότι η γυναίκα φαινόταν γερόντισσα.
Μάρτυρας: Οι περιγραφές ήταν πάρα πολλές και σε μια κατάθεση το λέει. Θυμάμαι ότι το είπε. Στο ημερολόγιο ίσως δεν γραφόντανε όλα. Οι εικόνες ήταν τόσες πολλές στο μυαλό μου. Προσπαθούσαν να τις ιεραρχήσω τα βράδια. Θυμάμαι αυτά που είπα αλλά προσπάθησα να μείνω στις 27 Απριλίου.
Δικηγόρος: Είχατε κάνει μια παύση στην εικόνα της περιγραφής. Τώρα λέτε ότι δεν είναι γραμμένο στο ημερολόγιο.
Κατηγορούσα Αρχή: Ένσταση. Παντρεύει τα γεγονότα ο δικηγόρος. Άλλο αν δεν το είπε και άλλο αν δεν ήταν γραμμένο στο ημερολόγιο.
Δικαστής: Δεν είναι έτσι που είπε. Επαναλάβετε την ερώτηση.
Δικηγόρος: Προφορικά σας είπε για γερόντισσα;
Μάρτυρας: Μας είπε ότι ο Ηλίας Χαραλάμπους μαχαίρωσε τη γυναίκα. Έκανε περιγραφή. Είναι πολλά τα γεγονότα. Σας είπα πράγματα που δεν είναι γραμμένα στο ημερολόγιο.
Δικηγόρος: Σας είπε και για νυχτικό; Πάλι από άλλη ημέρα;
Κατηγορούσα Αρχή: Ένσταση. Πάλι αναφέρετε σε άλλη ημέρα ο δικηγόρος χωρίς να αναφερθεί ο μάρτυρας.
Δικαστής: Εκλαμβάνετε κάτι σαν δεδομένο χωρίς να το έχει πει. Να βάζετε χρονική συνέχεια στα γεγονότα.
Δικηγόρος: Είπατε ότι σας είπε ότι φορούσε και νυχτικό.
Μάρτυράς: Ναι
Δικηγόρος: Συμφωνείται ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στο ημερολόγιο της 27ης Απριλίου;
Μάρτυρας: Στη σελίδα 3 του ημερολογίου γράφει ότι είδε τη σύζυγο του να βρίσκεται μπρούμυτα στο κρεβάτι. Θεώρησε ότι ήταν νεκρή και γονάτισε στο πάτωμα και έκανε μαλάξεις στον σύζυγό της.
 
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις χειρόγραφες σημειώσεις του κατηγορούμενο ο οποίος τις παρέδωσε στους ανακριτές, όπου εξιστορούσε ένα από τα σενάριο του και μέσω του οποίου ζητούσε προστασία τόσο του ιδίου όσο και της πρώην συμβίας του Σάρας Σιάμς, επίσης κατηγορούμενη, προκειμένου να μιλήσει και να δείξει τον δολοφόνο.
 
Μάρτυρας: Στις χειρόγραφες γράφει για τον Ηλία και τον Αντρέα Χαραλάμπους . Ότι ο ίδιος είναι περιστασιακός χρήστης. Ότι απειλήθηκε με όπλο από τον Ηλία. Οι σημειώσεις σταματούν απότομα και γραφεί ότι κουράστηκε. Νομίζω είναι οκτώ σελίδες. Ήταν το πρώτο σενάριο που μας έδωσε και στο οποίο ζητούσε προστασία από την Αστυνομία για τον ίδιο και τη Σάρα.
 
Επίσης μεταξύ άλλων ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο Τζιωνής τους είπε ότι «δεν ήταν εύκολο να δώσει τον αδελφό του», ενώ τους είπε ότι «ο Λευτέρης φορούσε δικά του ρούχα καθώς είχε οικονομικά προβλήματα».
 
Μάρτυρας: Μας έπαιρνε να βρούμε το μαχαίρι. Τον ρωτούσαμε αν άγγιξε και έβαλε τα χέρια του στο κεφάλι και είπε «Παναγία μου, το άγγιξα». Μας ρώτησε ξέρετε γιατί κουρευτικέ; Για να φανώ εγώ ο δολοφόνος και όχι ο αδελφός μου.
 
Επίσης κατά την πολύωρη αντεξέταση ο δικηγόρος του Τζιωνή υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ο πελάτης του έμενε νηστικός, με τον λοχία με έντονο ύφος να απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι «από σουβλάκια μέχρι καφέδες και κέικ. Δεν δέχομαι ότι είπε μου πεινώ και δεν του έδωσα φαΐ».
 
Η αντεξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί αύριο στις 11.30 το πρωί, ενώ η υπόθεση είναι ορισμένη και για την ερχόμενη Πέμπτη, στις 9 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, η δίκη εντός δίκης είχε σημαδευτεί με το ξέσπασμα του Λευτέρη Σολωμού εναντίον του ετεροθαλή αδελφού του και συγκατηγορούμενου του στην υπόθεση, Λοΐζου Τζιωνή.

Εκτός από τους Τζιωνή και Σολωμού, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι και η Σάρα Σιάμς και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.
Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.
 
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Τζιωνής είχε παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες εκτός από την κατηγορία της διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε διάρρηξη διότι «ήταν ανοικτά». Στη συνέχεια όμως ζήτησε και άλλαξε την απάντηση του, δηλώντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.
 
Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν αρχικά οκτώ συνολικά κατηγορίες, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε στην πορεία την 3η κατηγορία που αφορά στη συνωμοσία για φόνο με το δικαστήριο να απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον