Αντεξετάζεται ο ανακριτής που βιντεογράφησε το… σπαγγάτο του Τζιωνή

Με την αντεξέταση του ανακριτή από το δικηγόρο του Λοΐζου Τζιωνή συνεχίζεται σήμερα η δίκη για το διπλό φονικό που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον Στρόβολο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε ρεσιτάλ ο Τζιωνής-Το «δραματικό» σενάριο και το… σπαγγάτο στον ανακριτή
 
Η προηγούμενη δικάσιμος σημαδεύτηκε με το ξέσπασμα του αδελφού του Τζιωνή, Λευτέρη Σολωμού, η οποία προκλήθηκε από την αναφορά του μάρτυρα της Κατηγορούσας Αρχής, Λοχία Σάββα Σιαμούτη, ότι όταν ρώτησε τον Τζιωνή αν χρησιμοποίησαν χλωρίνη για να καταστρέψουν τεκμήρια της υπόθεσης, τότε αυτός ενοχλημένος του απάντησε «όι, εγώ εν το έκαμα, μπορεί να εν ο Λευτέρης».
 
«Πόσα ψέματα ρε, πόσα ρε, κανεί ρε, τι σου έκαμα, πόσο με μισάς, απάντα μου ρε, σαν ήμουν σπίτι, τι σου ‘καμα ρε; Τόσο πολλά ρε, ούτε αρφός μου, ούτε αρφός μου πιο ρε; Τί σου ΄καμα; Δώσου μια απάντηση. Έχει εφτά μήνες διερωτώμαι τι σου έκαμα, έβαλες με μεσ’ τη φυλακή χωρίς να κάμω το οτιδήποτε, επειδή εν ήθελα να σε βοηθήσω, επειδή εν σε βοήθησα να πραγματοποιήσεις τζείνη τη ληστεία που ήθελες. Απάντα μου», ήταν τα λόγια που είπε, κλαίγοντας, ο Σολωμού προς τον Τζιωνή, ο οποίος παράμεινε ψύχραιμος χωρίς να δώσει καμία απάντηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα αδελφικά μαχαιρώματα, η αυτο-ηρωοποίηση του Τζιωνή και η οργή του Λευτέρη
 
Ο Λοχίας Σάββας Σιαμουτής κλήθηκε να καταθέσει στα πλαίσια της δίκης εντός δίκης όπου εξετάζονται τα επίδικα ζητήματα, για τα οποία ήγειρε ένσταση ο δικηγόρος του Τζιωνή, Αντρέας Αναστασίου, που αφορούν τις καταθέσεις που έδωσε, τις υποδείξεις σκηνών και στην παραλαβή των τεκμηρίων από την οικία στην οδό Σκιάθου 3 στην Αγλαντζιά, επικαλούμενος καταπίεση από τους ανακριτές και ότι ο πελάτης του τελούσε υπό το καθεστώς στέρησης ουσιών.
 
Τα σουβλάκια, το σπαγγάτο και το βίντεο του ανακριτή   
 
Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της καλής ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο Λοΐζος Τζιωνής κατά τη διάρκεια των καταθέσεων του αλλά και των υποδείξεων σκηνών στις οποίες προέβη στις 27 Απριλίου, ο μάρτυρας Σάββας Σιαμούτης, μέλος της ανακριτικής ομάδας, παρέθεσε γεγονότα που δείχνουν ότι ο Τζιωνής ούτε καταπιέστηκε από τους Αστυνομικούς, ούτε ήταν υπό το καθεστώς στέρησης ουσιών.
 
Μεταξύ άλλων, ο ανακριτής αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό όπου ο μάρτυρας κάλεσε τον κατηγορούμενο να του εξηγήσει πώς κατάφερε να πετύχει είσοδο από το παράθυρο του μπάνιου. Τότε, ο Λοΐζος Τζιωνής είπε στον μάρτυρα, ότι έχει αρκετές ικανότητες αφού στο παρελθόν παρακολούθησε και μαθήματα πολεμικών τεχνών.
 
Ο κ. Σιαμούτης του είπε ότι δεν τον πιστεύει, με τον Τζιωνή να κάνει σπαγγάτο εντός της αίθουσας που γινόταν η ανάκριση, ενώ στεκόταν στο ένα χέρι.
 
«Με τον Τζιωνή κάναμε αρκετά αστεία. Έβρισκε κατανόηση στο πρόσωπο μου. Του ζήτησα να τον βιντεογραφήσω και μου είπε ναι. Έχω και βίντεο με το σπαγγάτο».
 
Σε μια άλλη περίπτωση, παρότι από τις 09:30 το πρωί της 27ης Απριλίου μέχρι αργά το βράδυ ο κατηγορούμενος έδινε καταθέσεις, προχώρησε σε υποδείξεις σκηνών και μπορούσε να ζητήσει ξεκούραση, αντίθετα δεν το έπραξε, παρά μόνο όταν είχε βραδιάσει αρκετά και αφότου έφαγε σουβλάκια με τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν.
 
«Παραγγείλαμε σουβλάκια και τα πλήρωσα εγώ», ανέφερε ο μάρτυρας. «Ο Τζιωνής μου είπε μα καλά θα τα πληρώσεις εσύ; Του είπα ναι» και τότε ο κατηγορούμενος του ζήτησε να προστατεύσουν τον αδελφό του Λευτέρη Σολωμού.
 
«Όπως μου συμπεριφέρθηκες εμένα να συμπεριφερθείς και στον Λευτέρη, εν καλό μωρό, εν ταλαιπωρημένο μωρό», είπε ο μάρτυρας ότι του ανέφερε ο Τζιωνής.
 
«Μετά δεν συνεχίσαμε εκείνη τη μέρα τη διαδικασία. Διακόψαμε γιατί ήμασταν και ήταν κουρασμένος».
 
Σε μια τρίτη περίπτωση, το μεσημέρι της ίδιας μέρα, ενώ ο Τζιωνής βρισκόταν με αστυνομικούς σε χώρους για υπόδειξη σκηνών, ένας από αυτούς είχε φέρει κέικ από το σπίτι του και ο μοναδικός που δεν έφαγε ήταν ο κατηγορούμενος.
 
«Δεν ήταν εξαρτημένος ο Τζιωνής»
 
Όσον αφορά το κατά πόσο ο Λοΐζος Τζιωνής ήταν εξαρτημένος από ουσίες, ο λοχίας κ. Σιαμούτης ανέφερε ότι, «ο Τζιωνής μας ανέφερε ότι είναι περιστασιακός χρήστης χόρτου και “έπινε καμιά για να ηρεμήσει το μυαλό του”, δεν έδειχνε όμως ότι ήταν εξαρτημένος από ουσίες».
 
Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι έδωσε το κινητό του τηλέφωνο στον Τζιωνή αν χρειαζόταν οτιδήποτε για να τον καλέσει.
 
«Δεν με πήρε ποτέ να μου πει ότι θέλει ιατρική βοήθεια. Υπηρετώ στο ΤΑΕ από το 2000. Έχω δει πολλά εξαρτώμενα πρόσωπα. Ο Τζιωνής δεν μου έδειξε τέτοια εικόνα. Στις 3 Μαΐου ήταν η πρώτη φορά που ανέφερε σε κατάθεση του ότι ήταν χρήστης κοκαΐνης. Με τον Τζιωνή ήμουν σχεδόν σε όλα μαζί του. Και στα τσιγάρα και στους καφέδες του και στις ανθρώπινες σχέσεις του. Δεν μου είπε ποτέ ότι είναι εξαρτημένος».  
 
Επίσης ο ανακριτής αναφέρθηκε και στην καθαριότητα του Τζιωνή, λέγοντας ότι «ήταν αρκετά καθαρός άνθρωπος και συγυρισμένος», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν ήρθε ποτέ σε ραντεβού μας χωρίς να κάνει προηγουμένως μπάνιο».
 
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε ακόμα ένα παράδειγμα, όπου ο Τζιωνής τους είχε υποδείξει μετά τη δεύτερη του κατάθεση, ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Κόρνο.
 
«Πέτυχε είσοδο μέσω παραθύρου. Υπήρχε τόση μεγάλη καθαριότητα που και η ιδία η ιδιοκτήτρια απόρησε. Βάσει της εμπειρίας μου ο Τζιωνής δεν είναι εξαρτημένος», επανέλαβε ο ανακριτής.
 
Η… δραματική περιγραφή του Τζιωνή και η αυτό-ηρωοποίηση του
 
Πριν την αναφορά των παραδειγμάτων για την ψυχολογική κατάσταση του Τζιωνή, ο ανακριτής ανέγνωσε την κατάθεση του κατηγορουμένου και το αρχικό του σενάριο, στο οποίο φόρτωνε το φόνο στα αδέλφια Αντρέα και Ηλία Χαραλάμπους.
 
Ανακριτής:
 
«Είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ανδρέα Χαραλάμπους και τον αδελφό του Ηλία, του ζήτησαν να υποδείξει σπίτια για διάρρηξη.
 
Τότε τον απείλησαν με όπλο και είπε για το σπίτι στην Ζάλογγου 7... Του έβαλαν το πιστόλι στο κεφάλι και τότε τους έβαλε στο όχημα του πάππου του και τους πήγε στο σπίτι στις 18/4. Πάρκαρε στην απέναντι πολυκατοικία και κατέβηκε ο Ανδρέας και ο Ηλίας και πήραν το σπαθί. Ο Ηλίας πήρε τα παπούτσια και τα άφησε έξω για να τον ενοχοποιήσει. Μετά όπως λέει έφυγε με τη Σάρα για Αγία Νάπα.
 
Ο Ηλίας σκαρφάλωσε στην κληματαριά με τη βοήθεια του Αντρέα, πήδηξε στη βεράντα και μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου. Ο Αντρέας έμεινε έξω και εισήλθε μετά από συρόμενο παράθυρο της κουζίνας.
 
Άκουσε γυναικείες κραυγές από τον πάνω όροφο και πήγε μετά στο σπίτι και είδε τον Ηλία να μαχαιρώνει τον κ. Χατζηγεωργίου.
 
Ακολούθως κλότσησε τον Ηλία και προσπάθησε να τον σταματήσει. Υπέδειξε το τραύμα στους ανακριτές όπως και ακόμα ένα. Ο Τζιωνής είπε ότι δεν φοβήθηκε και προσπάθησε να τον αφοπλίσει αφού έκανε παλιά μαθήματα πολεμικών τεχνών. Στη συνέχεια ο Τζιωνής είπε ότι έτρεξε στο δωμάτιο του μικρού, του είπε να μη φοβάται γιατί έχει και εκείνος ένα γιο. Μετά έβαλε τον μικρό να ανοίξει την πόρτα από την οποία εισήλθε ο Αντρέας Χαραλάμπους και έβαλε τον μικρό στο υπόγεια.
 
Ο Τζιωνής ανέβηκε στο ισόγειο και έφυγε, ενώ δεν ξέρει πως έφυγαν τα αδέλφια Χαραλάμπους. Ο ίδιος είπε δεν είχε κλέψει κάτι από την οικία. Έκανε βόλτες στη Λευκωσία και μετά πήγε στο σπίτι.
 
Μετά ενέπλεξε κάποιο «Χατζή..» έμπορο ναρκωτικών αλλά δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία. Είπε ότι δεν τον έδωσε από την αρχή γιατί ο «ήταν άνθρωπος του Αλεξουθκιού και φοβόταν.
 
Τον αναγνώρισε ο 15χρονος γιος του ζεύγους
 
Ο ανακριτής αναφέρθηκε επίσης και στην αναγνώριση του Τζιωνή από τον 15χρονο γιο του ζεύγους.
 
«Ο 15χρονος γιος του ζεύγους αναγνώρισε τον Τζιωνή ως το πρόσωπο που τον άρπαξε», επισήμανε ο μάρτυρας της Αστυνομίας, αναφερόμενος στις 27 Απριλίου και στην προφορική κατάθεση του Τζιωνή.
 
Ο 15χρονος είχε αναγνωρίσει τον Λοΐζο Τζιωνή ως το πρόσωπο που τον σήκωσε από το κρεβάτι και του ανέφερε ότι «εσκότωσα τους γονείς σου», σύμφωνα με τον μάρτυρα.
 
Μετά την αναγνώριση, «ο Τζιωνής απευθυνόμενος σε μένα» ανέφερε ο μάρτυρας, «ένιωσα το ότι ο 15χρονος με αναγνώρισε». Τότε ο μάρτυρας τον ρώτησε «πως είναι δυνατόν;», με τον Τζιωνή να απαντά «τον είδα στα μάτια».
 
Ο λοχίας της Αστυνομίας ανέφερε ότι ο Τζιωνής ερωτηθείς για το πώς βρέθηκαν τα παπούτσια του στην οικία του ζεύγους, αυτός ανέφερε ότι τα τοποθέτησε ο Ηλίας Χαραλάμπους για να τον εμπλέξει στον φόνο.
 
Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς του δικηγόρου του Τζιωνή ότι δεν του δόθηκαν τα δικαιώματα του, ο ανακριτής διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι ο «δεν θα έκανα τέτοιο λάθος», ενώ επισήμανε ότι ο κατηγορούμενος τους είπε ότι δεν θέλει δικηγόρο.  
 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών