«Φωνή» στη σιωπή των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών

Σοκάρουν και συγκλονίζουν τα στοιχεία και οι αριθμοί που προκύπτουν, βάσει ερευνών, σύμφωνα με τους οποίους ένα στα τέσσερα παιδιά στην Κύπρο δέχεται σε κάποια φάση της ζωής του κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση.
 
Την σκληρή και αμείλικτη αυτή πραγματικότητα υπενθύμισε σε χθεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, το Συμβούλιο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας «Φωνή», σημειώνοντας κάτι εξίσου οδυνηρό.
 
Πως τις πλείστες φορές(70%-85% των περιστατικών) ο δράστης είναι άτομο του οικείου περιβάλλοντος του παιδιού, αλλά και πως πολύ μικρός είναι αριθμός-υπολογίζεται κοντά στο 15%- των θυμάτων που σπάζουν τη σιωπή τους για να ζητήσουν βοήθεια ή να προβούν σε καταγγελία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Κύπρο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης
 
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο REPORTER συνομίλησε με την πρόεδρο του Συμβουλίου «Φωνή» Αναστασία Παπαδοπούλου, από την οποία ζητήσαμε αρχικά να σχολιάσει την τρομακτική διαπίστωση πως ένα στα τέσσερα παιδιά στην Κύπρο δέχεται σε κάποια φάση της ζωής του κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση.   
 
Η σεξουαλική κακοποίηση
Όπως αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου, τα εν λόγω πιο πάνω στοιχεία αποτελούν ευρήματα έρευνας που διενέργησε το 2014 το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δείγμα αντιπροσωπευτικό για την Κύπρο(σ.σ. δύο χιλιάδες ερωτηθέντες).  
 
«Ο αριθμός αυτός(σ.σ. ένα στα τέσσερα παιδιά) δεν είναι μεγάλος για την Κύπρο, είναι ο ίδιος που ισχύει σε όλες τις χώρες παγκοσμίως. Αυτό που μπορεί να διαφέρει από άλλες χώρες, είναι ο ορισμός του τι είναι σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», εξηγεί η Αναστασία Παπαδοπούλου.
 
«Ο ορισμός στη νέα νομοθεσία στην Κύπρο», συνεχίζει, «περιλαμβάνει, οποιαδήποτε πράξη σεξουαλικής μορφής έναντι παιδιών. Δηλαδή, ως σεξουαλική κακοποίηση δεν ορίζεται μόνο, είτε το άγγιγμα είτε η διείσδυση είτε η σεξουαλική πράξη, αλλά και το να δείξει κανείς στα παιδιά πορνογραφικό υλικό, για παράδειγμα, θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση. Στη νέα νομοθεσία συμπεριλαμβάνονται περίπου 20 με 25 αδικήματα».
 
Σύμφωνα με την Αναστασία Παπαδοπούλου, κάποια αφορούν στην επαφή, ενώ, κάποια στην ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη. «Υπάρχουν αδικήματα που δεν αφορούν επαφή και αυτά αφορούν θέματα διαδικτύου ή προβολή πορνογραφικού υλικού σε παιδιά, η άγρα παιδιών από το διαδίκτυο ή της αποπλάνησης παιδιών από το διαδίκτυο», επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου.
 
Τα θύματα δεν ζητούν βοήθεια
Όπως έχει προαναφερθεί, σύμφωνα με τις έρευνες, μεγάλος αριθμός των θυμάτων δεν μιλούν και δεν προβαίνουν σε καταγγελία για να ζητήσουν βοήθεια.
 
Η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, υποδεικνύει επί τούτου:
 
«Συνήθως αυτά τα θύματα που δεν μιλάνε, κλείνονται/εγκλωβίζονται στον φόβο και στην ντροπή, και για αυτό το λόγο η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα αισχρό αδίκημα.
 
Επειδή περιλαμβάνει, όχι μόνο τη σωματική ακεραιότητα ενός παιδιού, αλλά και τη ψυχολογική του. Όπως διαβάσατε και στα στατιστικά στοιχεία από την έρευνα που παραθέσαμε στην ανακοίνωσή μας, ένα 80% των περιστατικών γίνονται εντός της οικογένειας. Άρα, ένα μικρό παιδί πάρα πολλές φορές δεν γνωρίζει ότι αυτό που γίνεται είναι λάθος.
 
Γιατί μπορεί ο θύτης να είναι γονιός, θείος, πολύ καλός φίλος της οικογένειας και να πιστεύει πως δεν είναι λάθος αυτό που γίνεται. Επιπλέον, ακόμα και αν γνωρίζει πως είναι λάθος, δεν ξέρει σε ποιον να μιλήσει, ενώ, τα αισθήματα ντροπής και φόβο  του θύματος προκαλούν σε αυτό την εντύπωση πως αυτό που συμβαίνει οφείλεται στον ίδιο».
 
Η νέα Εθνική Στρατηγική
Πολλές οι υποθέσεις, πολλά και τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης. Για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση σχεδίασε τη νέα Εθνική Στρατηγική, η οποία μέσα από πυλώνες θα αποτελέσει φάρο ελπίδας για όσα παιδιά έχουν κακοποιηθεί, αλλά και θα προστατέψει νέα θύματα.
 
«Όταν συμφωνήθηκε η Εθνική Στρατηγική, ήταν εμφανές πως δεν αρκεί μόνο να καταγράφεις τα γεγονότα. Πρέπει να υπάρχει ένα αρμόδιο Σώμα, το οποίο θα εφαρμόζει αυτή την Εθνική Στρατηγική, να την εποπτεύει και να την αξιολογεί. Γιατί πολλές δράσεις μπορεί να είναι καλές στο χαρτί, αλλά με μια αξιολόγηση να κρίνεις πως χρειάζονται διαφοροποιήσεις.
 
Έτσι έγινε η πρόταση να δημιουργηθεί το Συμβούλιο «Φωνή», το οποίο θα είναι ακριβώς το εποπτικό όργανο για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής. Ο νόμος με το οποίο δημιουργείται το Συμβούλιο «Φωνή» εγκρίθηκε το 2017, ενώ το Συμβούλιο συστάθηκε τον Μάρτιο του 2018», σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.
 
«Η Εθνική Στρατηγική αποτελείται από διάφορους πυλώνες.
 
*Πρώτος πυλώνας είναι η πρόληψη και η κύρια δράση αφορά το Υπουργείο Παιδείας για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ώστε, δηλαδή, να μάθουν τα παιδιά, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται.
 
*Δεύτερος πυλώνας είναι η δευτεροβάθμια πρόληψη, που αφορά την επικέντρωση των υπηρεσιών του κράτους σε ευάλωτες ομάδες παιδιών. Σε παιδιά που μπορεί λόγω των περιστάσεων της ζωής τους να είναι ευάλωτα σε τέτοια αδικήματα, αλλά και που πολύ πιθανόν να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν και να χρειάζονται βοήθεια.
 
*Η τριτοβάθμια πρόληψή αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται και διερευνώνται πλέον τα περιστατικά.
 
*Άλλος πυλώνας είναι η έρευνα, δηλαδή να προχωρήσουμε σε νέα έρευνα, ώστε να μάθουμε τους λόγους που οδηγούν σ’ αυτά τα αδικήματα και να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.
 
*Ο πέμπτος και τελευταίος πυλώνας είναι η αξιολόγηση. Του χρόνου θα πρέπει να οργανωθεί νέο τριετές σχέδιο δράσης, γιατί το πρώτο λήγει ήδη του χρόνου».
 
Η «Φωνή» αποκτά ηλεκτρονική φωνή
Σημειώνεται πως στις 27 Νοεμβρίου θα είναι το Συμβούλιο «Φωνή» θα προχωρήσει στην πρώτη του παρουσίαση, όπου και θα δοθούν όλες οι πληροφορίες, ενώ θα εγκαινιαστεί ιστοσελίδα, η οποία θ’ αποτελέσει το μέσο επικοινωνίας και προσωπικής επαφής με τα θύματα.
 
«Στις 27 Νοεμβρίου, θα δοθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όχι μόνο για την Εθνική Στρατηγική, αλλά και συγκεκριμένες πληροφορίες που θα απευθύνονται, είτε σε γονείς είτε σε εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως θα απευθύνονται προς τους έφηβους.
 
Με διάφορες πληροφορίες και συμβουλές για το πώς μπορούν να αντιδράσουν σε περιπτώσεις όπου θεωρούν ότι κακοποιούνται σεξουαλικά. Επιπλέον, θα εγκαινιαστεί και ο 24ωρος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να ζητήσει βοήθεια, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας.
 
Επίσης, θα εγκαινιαστεί και η πρώτη εκστρατεία που θα κάνει το Συμβούλιο «Φωνή», η οποία θα απευθύνεται στους έφηβους», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου «Φωνή» κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο