Κ. Κληρίδης: Θα είναι πολλοί ευτυχείς με την αφυπηρέτησή μου

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία αναφέρθηκε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
 
Ο Κ. Κληρίδης απηύθυνε έκκληση στην Επιτροπή Οικονομικών στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι προσλήψεις, ώστε «να καταφέρουμε να φέρουμε τη Νομική Υπηρεσία από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε έναν κανονικό θάλαμο».
 
Ερωτηθείς για την ημερομηνία αφυπηρέτησής του, απάντησε ότι ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να τον πληροφορήσουν για την ακριβή ημερομηνία, καθώς υπάρχει κάποιο θέμα μη χρήσης αδειών. «Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα είναι ευτυχείς για την ημερομηνία αυτή», κατέληξε.
 
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, οι τρεις κύριοι στόχοι που προωθούνται αυτή την περίοδο από τη Νομική Υπηρεσία αφορούν την απάμβλυνση της υποστελέχωσης, τις ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικής φύσεως και την πληρέστερη ανεξαρτησία – αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας.
 
Ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος και η Νομική Υπηρεσία σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι ανεξάρτητη υπηρεσία, οι νομικοί λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, εξήγησε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να εξομοιωθούν με τους λειτουργούς της δικαστικής εξουσίας.
 
Όσον αφορά το σχετικό νομοσχέδιο προς την εκτελεστική εξουσία, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης και παρέμεινε εκκρεμές», ενώ η προτεινόμενη συζήτηση του θέματος της αυτονόμησης της Νομικής Υπηρεσίας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής «φαίνεται να αναστάληκε επ’ αόριστον».
 
Ο κ. Κληρίδης έκανε επίσης λόγο για κατακόρυφη αύξηση του όγκου εργασίας και για «συνεχιζόμενη σοβαρή υποστελέχωση» της Νομικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις στο έργο της.
 
Είπε ότι έχει προωθηθεί η διαδικασία αποπαγοποίησης των κενών θέσεων και έχει προωθηθεί η διαδικασία πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί όλες οι κενές θέσεις Εισαγγελέων, Ανώτερων Δικηγόρων και Δικηγόρων της Δημοκρατίας Α’. Ανέφερε επίσης ότι παραμένει η πλήρωση 41 κενών θέσεων Δικηγόρου της Δημοκρατίας, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί.
 
Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Γενικός Εισαγγελέας, τα έξοδα για διεθνείς διαιτησίες κατά την πενταετία Νοεμβρίου 2013- Νοεμβρίου 2018 ανέρχονται σε 22.915.644,64 ευρώ και αφορούν έξοδα νομικών οίκων που εκπροσωπούν την Δημοκρατία, έξοδα εμπειρογνωμόνων για διαιτησίες και έξοδα διαιτητών και διαιτητικών κέντρων.
 
Επίσης, για την ίδια περίοδο, τα δικηγορικά έξοδα αγωγών στην Ελλάδα ανέρχονται σε 36.359,34 ευρώ ενώ οι ανακρίσεις για την οικονομία κόστισαν συνολικά 5.660.174,35 ευρώ. Σημειώνεται ότι αναμένεται να δοθούν 3 εκ. ευρώ για την αμοιβή επιτυχίας στον δικηγορικό οίκο SKADDEN για τη διαιτησία της MIG.
 
Ο προϋπολογισμός της Νομικής Υπηρεσίας για το 2019 σημειώνει μείωση κατά 302.392 ευρώ, από 20.478.203 ευρώ σε 20.175.810 ευρώ. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Γραφείου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που το 2019 ανέρχεται σε 634.617 ευρώ, σε σύγκριση με 556.463 ευρώ το 2018.
 
Η δικαστική εξουσία
Στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε ακολούθως ο προϋπολογισμός της Δικαστικής Υπηρεσίας, στην παρουσία του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου, καθώς και του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας (ΓΕΝ) και του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΓΕΠ), στην παρουσία της Επιτρόπου Λήδας Κουρσουμπά.
 
Ο κ. Νικολάτος έκανε λόγο για πισωγύρισμα στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης λόγω ακύρωσης της προσφοράς του επιτυχόντος προσφοροδότη, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι το 2019 θα είναι σε θέση να προχωρήσει το θέμα αυτό.
 
Ο προϋπολογισμός της Δικαστικής Υπηρεσίας για το έτος 2019 προβλέπει δαπάνες ύψους 37.978.781 ευρώ, έναντι 34.363.569 ευρώ του τρέχοντος έτους. Από το σύνολο των δαπανών, ποσό 27.148.851 ή ποσοστό 78,48% αντιστοιχεί σε μισθούς δικαστών και προσωπικού.
 
Σύμφωνα εξάλλου με σημείωμα της κ. Κουρσουμπά, στους στόχους του ΓΕΝ περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός και βελτίωση της νομοθεσίας και η εναρμόνιση της με διεθνείς συμβάσεις, ιδιαίτερα για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όραμα του ΓΕΠ είναι μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη και ενήμερη για την υποχρέωση όλων σχετικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, προστίθεται.

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια