Επιβεβαιώνει για Χατζηγιάννη, διαψεύδει για κόστος των ερευνών ο Κ. Κληρίδης

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης επιβεβαίωσε σήμερα δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι δόθηκαν οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του τέως Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλα Χατζηγιάννη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδηγίες για ποινική έρευνα σε βάρος ηγετικών στελεχών της πρώην Συνεργατικής

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός της Νομικής Υπηρεσίας για το 2019, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «παρόλο που δεν συνηθίζω να αναφέρομαι και να δίνω πληροφορίες σε υποθέσεις που απλώς τυγχάνουν διερεύνησης, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι είδε το φως της δημοσιότητας αυτή η πληροφορία, δεν θα μπορούσα να τη διαψεύσω».
 
Εξάλλου, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε παραπλανητικά δημοσιεύματα, τα οποία ανεβάζουν το κόστος των ερευνών για την οικονομία σε 30 εκ. και 40 εκ. ευρώ. Όπως είπε, η συνολική δαπάνη για στήριξη του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας και τις έρευνες για την οικονομία ανέρχεται σε 5,66 εκ. ευρώ για την περίοδο Νοεμβρίου 2013-Νοεμβρίου 2018.
 
Εξήγησε παράλληλα ότι έξοδα ύψους 22 εκ. ευρώ περίπου για συμβουλευτικές υπηρεσίες «δεν έχουν καμία σχέση με τις ποινικές έρευνες για την οικονομία», αλλά πρόκειται για υπηρεσίες που αγοράζει η Δημοκρατία από ξένους οίκους για να υπερασπιστεί τον εαυτό της από απαιτήσεις δισεκατομμυρίων ενώπιον διαιτητικών δικαστηρίων, όπως αυτή της MIG και της FBME. Τα έξοδα αυτά τα χρεώνεται η Νομική Υπηρεσία, αλλά καταβάλλονται εξ ημισείας με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
 
Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Νομικής Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας και ξένων οίκων έχουμε επιτύχει την έκδοση δύο αποφάσεων, με τις οποίες έχουν απορριφθεί οι διεκδικήσεις και επιστρέφονται έξοδα 5 εκ. και 3 εκ. ευρώ αντίστοιχα, συμπλήρωσε.
 
Αυτά τα οποία κάποιοι δημοσιεύουν «δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραπλάνηση» είπε ο κ. Κληρίδης. Πρόσθεσε ότι «είναι καιρός κάποιοι να σταματήσουν την ανεύθυνη και παραπλανητική δημοσιογραφία» και να αρχίσουν παραθέτουν τους πραγματικούς αριθμούς, ώστε να παρέχεται η αναγκαία στήριξη στους θεσμούς «οι οποίοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε επίσης ότι η διεθνής διαιτησία στην υπόθεση της FBME έχει περατωθεί και αναμένεται ανά πάσα στιγμή η έκδοση της απόφασης.
 
Ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία συνάρτηση του κόστους των ερευνών και του αποτελέσματος.

Δειτε Επισης

Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων