Η δολοφονία Χριστοδούλου ξύπνησε μνήμες της ενέδρας Μπέιλυ και Αεροπόρου

Η ενέδρα θανάτου στον 33χρονο Γκάρυ Μπόρις Χριστοδούλου, 33 ετών, ο οποίος δολοφονήθηκε στην μέση του αυτοκινητόδρομου της Αγίας Νάπας το βράδυ της Πέμπτης, παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία και σε κάποια εγκλήματα που θυμίζουν μια άλλη εποχή.
 
Όπως όλα δείχνουν, ο ηθικός ή ηθικοί αυτουργοί επιστράτευσαν εισαγόμενους επαγγελματίες εκτελεστές, οι οποίοι έφεραν εις πέρας την αποστολή τους, χωρίς να αφήσουν πίσω τους στοιχεία που να οδηγήσουν τις Αρχές στα ίχνη τους. Ήταν καλά διαβασμένοι και την κατάλληλη στιγμή «χτύπησαν» το στόχο τους, τον οποίον καταδίωξαν όταν προσπάθησε να διαφύγει διασταυρώνοντας τον αυτοκινητόδρομο, αφού τον ήθελαν πάση θυσία νεκρό.
 
Η δολοφονία Χριστοδούλου ξυπνά μνήμες της ενέδρας που στήθηκε στις 20 Απριλίου 1987, στον  δεκανέα του αγγλικού στρατού John Harold Bailey και στη νεαρή συνοδό του Linda Wilkinson, οι οποίοι ταξίδευαν με στρατιωτικό αυτοκίνητο προς τη Βάση Ακρωτηρίου.  Έντεκα χρόνια μετά, με παρόμοιο τρόπο δολοφονήθηκε και ο Χαράλαμπος Αεροπόρος.
 
Η ενέδρα στον δεκανέα-Τον καταδίωκαν επτά χιλιόμετρα
 
20 Απριλίου 1987…
 
Είκοσι περίπου χιλιόμετρα έξω από τη Λεμεσό, ο Bailey, ενώ οδηγούσε, πρόσεξε δυο πρόσωπα να στέκονται έξω από αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο βραχίονα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού.
 
Μόλις προσπέρασαν το σταθμευμένο αυτοκίνητο, ο Bailey και η συνεπιβάτης του δέχτηκαν τα πυρά αυτόματου όπλου τα οποία κατηύθυνε εναντίον τους ο ένας από τα δύο πρόσωπα που βρίσκονταν έξω από το σταθμευμένο αυτοκίνητο.
 
Οι δράστες εισήλθαν στο αυτοκίνητο και συνέχισαν την επίθεσή τους εναντίον των δυο Άγγλων, ακολουθώντας τους και πυροβολώντας αδιάκοπα εναντίον τους (35 σφαίρες).
 
Οι πυροβολισμοί προέρχονταν από τον οδηγό, από τη θέση του όπου ήταν ανοικτό το παράθυρο στο οποίο ήταν τοποθετημένο το αυτόματο όπλο με την κάννη να εξέχει έξω από το αυτοκίνητο.
 
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης τραυματίστηκε η Wilkinson. Η συνέχιση της καταδίωξης δεν επέτρεψε στον Bailey να σταματήσει και να της προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια. Συνέχισε το δρόμο του και μετά το δικό του τραυματισμό, ακολουθώντας ελικοειδή πορεία στον προσπάθειά του να αποφύγει τα δολοφονικά πυρά εκείνων που τους ακολουθούσαν.
 
Η καταδίωξη συνεχίστηκε μέχρι τη διασταύρωση του Αγίου Τύχωνα για επτά περίπου χιλιόμετρα. Στο σημείο εκείνο, οι δράστες εγκατέλειψαν τη δολοφονική τους δράση, άφησαν την υπεραστική οδό, μπήκαν στο παλιό δρόμο Λεμεσού-Λευκωσία, και απομακρύνθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που ακολουθούσε ο Bailey.
 
Ο Bailey συνέχισε την πορεία του μέχρι τη διασταύρωση Γερμασόγειας, όπου κατάγγειλε την υπόθεση στη στρατιωτική αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών και αργότερα στις αστυνομικές Αρχές της Δημοκρατίας που ανέλαβαν σύντονες έρευνες για την ανακάλυψη των δραστών.
 
Ο τραυματισμός των θυμάτων του εγκλήματος δεν ήταν σοβαρός και σύντομα αποκαταστάθηκε η υγεία τους.
 
Για την ενέδρα καταδικάστηκαν δυο πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο ηθικός αυτουργός. Όπως κατέληξε το Δικαστήριο στην απόφαση του, χωρίς αμφιβολία η ψυχραιμία, η αποφασιστικότητα και η δεξιοτεχνία του Bailey, απέτρεψαν την εκπλήρωση του απώτερου στόχου των δραστών που ήταν η δολοφονία τους. Επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια που τελικά απέτυχε στο στόχο της, που ήταν η δολοφονία των επιβατών του αυτοκινήτου.
 
Έντεκα χρόνια μετά η δολοφονία του Χαράλαμπου Αεροπόρου
 
Γύρω στις 11 το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου 1998, , στο δρόμο Λεμεσού - Ύψωνα, κοντά στο φυτώριο Elgia, τρεις κουκουλοφόροι που επέβαιναν σε όχημα, άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά του Χαράλαμπου Αντώνη Αεροπόρου 36 ετών που οδηγούσε το αυτοκίνητο του, με συνεπιβάτη τον εξάδελφο του Χαράλαμπου Α. Χαραλάμπους.
 
Οι δυο επέστρεφαν από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο επισκεπτόταν για φυσιοθεραπεία και εξετάσεις από τότε που έγινε η πρώτη απόπειρα εναντίον του το 1995, κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά.
 
Οι δράστες προσπάθησαν να προσπεράσουν το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Ο Χαράλαμπος Αεροπόρου με ελιγμό ανέκοψε την πορεία τους, συγκρούστηκαν και τα δυο οχήματα κατέληξαν σε χαντάκι στη δεξιά πλευρά του δρόμου. 
 
Ο Χαράλαμπος Α. Χαραλάμπους κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και να τραπεί σε φυγή.  Ο Χαράλαμπος Αεροπόρος βγήκε από το αυτοκίνητο τρικλίζοντας και οι κουκουλοφόροι τον πρόλαβαν. 
 
Είχαν εξέλθει και εκείνοι από το αυτοκίνητό τους, τον ακολούθησαν και τον πυροβόλησαν ακόμα και όταν κατέπεσε στο έδαφος σε μικρή απόσταση από τα δυο οχήματα.
 
Η νεκροτομή επί της σορού του Αεροπόρου έδειξε ότι ο το θύμα έφερε σειρά τραυμάτων και κακώσεων από βολίδες αυτόματου όπλου. Μια από αυτές τον έπληξε στην κεφαλή και εντοπίστηκε ως η αιτία του θανάτου επιπλεγμένος τραυματισμός από αυτή.
 
Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε πρόσωπα, ωστόσο τρεις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.αφιερ 

Δειτε Επισης

Δεν έδωσε απαντήσεις η νεκροτομή για το θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Πρόεδρος Ανωτάτου: Γυναίκες το 56% του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κρατικό Δάσος Παρεκκλησιάς-Στην περιοχή πνέουν άνεμοι